ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: NΕΕΣ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ-ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: NΕΕΣ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ ΣΦΑΓΕΣ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

– Στις 15 Μαρτίου 2024, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν στη βόρεια Πόλη της Γάζας μετά την επίθεση του Ι. σε πλήθος ανθρώπων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.

– Επί τρεις ημέρες και νύχτες, 15-16-17 Μαρτίου, συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έχοντας δολοφονήσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής τουλάχιστον 36 μέλη μιας οικογένειας που είχαν συγκεντρωθεί για ένα γεύμα του Ραμαζανιού, τα περισσότερα παιδιά, με πολλούς ακόμη Παλαιστίνιους να παραμένουν κάτω από τα ερείπια. [Φωτ. 1]

[Σ.τ.Σ.: Ας αναφέρουμε κάτι που μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό: Στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ είχαν καταφύγει και διέμειναν για τρία χρόνια έλληνες πρόσφυγες, τους οποίους οι Παλαιστίνιοι υποδέχθηκαν με μεγάλη φροντίδα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.] (1)

– Από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κατοικία στην πόλη Ντέιρ Ελ Μπάλαχ, επίσης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, δολοφονήθηκαν 12 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο την οικογένεια Τχαμπέτ στην κεντρική συνοικία Μπισάρα. [Φωτ. 2]

– Η επιλογή του Ι. να στοχεύει σκόπιμα ολόκληρες οικογένειες μέσα σε σπίτια στα οποία έχουν καταφύγει, ευθύνεται για εκατοντάδες δολοφονίες και τραυματισμούς. [Φωτ. 3]

Οι τραυματίες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη περίθαλψη και την ιατρική παρέμβαση που απαιτείται για να σωθεί η ζωή τους, καθώς έρχονται με θραύσματα που τους σπάνε τα οστά ή τους κάνουν να αιμορραγούν έντονα.

Το επακόλουθο αυτών των επιθέσεων είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι γίνονται εσωτερικά εκτοπισμένοι καθώς το είδος των βομβών που χρησιμοποιούνται προκαλεί ζημιές και στη γύρω περιοχή. Αυτό προκαλεί περαιτέρω αυξανόμενο πόνο και άθλιες συνθήκες. Εθελοντές γιατροί δηλώνουν ότι αγωνίζονται να παράσχουν ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

– Στις 16-17 Μαρτίου, δεκαεννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στην πόλη Τζαμπάλια και έξι στην Πόλη της Γάζας, η πρώτη αυτοκινητοπομπή που ταξιδεύει από το νότο στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς σφαγές, εδώ και τέσσερις μήνες. [Φωτ. 4]

Ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας της Γάζας έκανε δηλώσεις για την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στη βόρεια Γάζα: Έξι φορτηγά έφτασαν στη βόρεια Γάζα και έχουν ασφαλιστεί σε κέντρα της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA. Η διανομή των σάκων με αλεύρι έχει αρχίσει, αλλά δεν επαρκούν για την Πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα. Υπάρχει καθημερινή αναμονή για βοήθεια, αλλά τα μέτρα των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων το εμποδίζουν.

– Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό κατά τις “σφαγές για το αλεύρι” περιμένοντας βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. [Φωτ. 5]

– Ο οξύς υποσιτισμός στη βόρεια Γάζα έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα, με τουλάχιστον 25 καταγραμμένους νεκρούς-δολοφονημένους ανθρώπους από το Ι., με το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα να υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, σύμφωνα με τη UNICEF. Τι σημαίνει αυτό; [Βλ. Σχετικό συνημμένο βίντεο]

– “Ουσιαστικά, το σώμα αρχίζει να καταναλώνει τον εαυτό του, καθώς δεν έχει τίποτα άλλο, και είναι ένας οδυνηρός, επώδυνος θάνατος για τα παιδιά. Αν βρίσκονται σε θαλάμους νοσοκομείου όπου τα μωρά υποφέρουν από υποσιτισμό, όλος ο θάλαμος είναι απολύτως ήσυχος, επειδή τα μωρά δεν έχουν καν την ενέργεια να κλάψουν. Αν μπορέσουμε να τους χορηγήσουμε θεραπευτική σίτιση, μπορούν να επιβιώσουν, αλλά συχνά είναι καχεκτικά για όλη τους τη ζωή, και καχεκτικότητα σημαίνει ότι επηρεάζεται και η γνωστική τους ικανότητα, οπότε είναι μια δια βίου πρόκληση για αυτά τα παιδιά – αν επιβιώσουν, είπε η επικεφαλής του οργανισμού. Η οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, τόνισε και πάλι τη δεινή θέση των κατοίκων της Γάζας που βρίσκονται αντιμέτωποι με το λιμό, λέγοντας ότι “η ασφαλής, ανεμπόδιστη και διαρκής πρόσβαση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου“.

– Το νοσοκομείο Αλ Άκσα της Γάζας παρέχει περιορισμένη περίθαλψη σε περισσότερους από 700 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από τη βόρεια και νότια Γάζα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και χρειάζονται αιμοκάθαρση. Ενώ λάμβαναν θεραπεία κατά μέσο όρο σε τετράωρες συνεδρίες τρεις φορές την εβδομάδα, οι ασθενείς αυτοί μπορούν σήμερα να λάβουν θεραπεία μόνο με τη μορφή μιας δίωρης συνεδρίας μία φορά την εβδομάδα. [Φωτ. 6]

– Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Αμπού Σνέινα, Παλαιστίνιος κρατούμενος από την Ιερουσαλήμ, “πέθανε”στο ισραηλινό νοσοκομείο Χαντάσα, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Είναι ο δέκατος τέταρτος Παλαιστίνιος κρατούμενος που δολοφονείται υπό ισραηλινή κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου.

– Αυτή τη στιγμή σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι είναι υπό ισραηλινή κράτηση… μια αύξηση 200% σε σχέση με κάθε “κανονικό έτος”. Ακόμη και ισραηλινές ομάδες για τα δικαιώματα έχουν ζητήσει διεθνή δράση για την ισραηλινή κακοποίηση και τα βασανιστήρια Παλαιστίνιων κρατουμένων. Εκατοντάδες είναι οι καταγραμμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων εντός του ισραηλινού συστήματος φυλακών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, με εκτεταμένη και συστηματική χρήση πολλών εργαλείων και μεθόδων. [Φωτ. 7]

– Η Εταιρεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, PRCS, αναφέρει ότι ένας από τους εθελοντές της απελευθερώθηκε μετά από 36 ημέρες κράτησης, έπειτα από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη νότια πόλη Χαν Γιούνις πριν από ένα μήνα. Η ισραηλινή κατοχή όμως συνεχίζει να κρατάει 13 μέλη και εθελοντές της PRCS, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη μέχρι αυτή τη στιγμή.

– Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν δολοφονηθεί στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών και επιθέσεων έχει αυξηθεί σε 31.645 με βάση τα καταγραμμένα στοιχεία.

– Η Χαμάς υπέβαλε στους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ μια νέα πρόταση εκεχειρίας με στόχο τον τερματισμό της γενοκτονίας με ένα σχέδιο τριών σταδίων και την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι είπε για τον Νετανιάχου ότι απλά ελίσσεται για να πραγματοποιήσει περισσότερα εγκλήματα γενοκτονίας.

Μάχες

– Πολλές είναι οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης που σημειώθηκαν στην κεντρική περιοχή της Γάζας, στην πόλη Ντέιρ Ελ Μπάλαχ, στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στα δυτικά τμήματά της. Ο κατοχικός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο του 22χρονου διοικητή διμοιρίας σε τεθωρακισμένη ταξιαρχία Ντάνιελ Περέζ, που είχε συλληφθεί από Παλαιστίνιους μαχητές στις 7 Οκτωβρίου.

– Περίληψη των επιχειρήσεων της αντίστασης κατά των (αμερικανο)-ισραηλινών δυνάμεων στις 16-17 Μαρτίου 2024: – Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Κατέρριψαν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτελούσε αποστολές πληροφοριών ανατολικά της Πόλης της Γάζας. – Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα: Στόχευσαν με εκρηκτικό μηχανισμό ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα μεταφοράς στρατευμάτων (APC) και στη συνέχεια το χτύπησαν με RPG, βορειοδυτικά της Χαμάντ, κοντά στην νότια πόλη Χαν Γιούνις. – Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν: Στόχευσαν τους κατεχόμενους οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με καταιγισμό ρουκετών. Στόχευσαν συγκέντρωση στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτών του ισραηλινού στρατού κοντά στην οδό 10 στα νότια της Πόλης της Γάζας με ρουκέτες μικρού βεληνεκούς.

– Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς πυροβολικού στο νότιο Λίβανο, με στόχο τα περίχωρα των πόλεων Νακούρα και Χαμούλ. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε τις πόλεις Αϊταρούν, Άιτα Αλ Σάαμπ και Μαρουαχίν του νότιου Λιβάνου. Σε καμία από τις επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν θύματα.

 Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι στόχευσε με πυραυλικά όπλα συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή του στρατώνα Μιτάτ, κοντά στα λιβανό-ισραηλινά σύνορα. Επίσης, στόχευσε τις τοποθεσίες Αλ Μπαγκντάντι Ράμτα, Αλ Μαλκίγια με ρουκέτες και βλήματα όλμου καθώς και τον στρατώνα Ραμίιμ και μια συγκέντρωση δυνάμεων πεζικού στην τοποθεσία Αλ Σαμάκ στους λόφους κοντά στο λιβανέζικο χωριό Κφαρ Σούμπα, το οποίο κατέχει το Ι. Tην Κυριακή 17 Μαρτίου, η οργάνωση έκανε λόγο για συνολικά οκτώ επιθέσεις εναντίον ισραηλινών θέσεων με ρουκέτες, πυραύλους και πλήγματα πυροβολικού.

Ομάδα στη Συρία (ανεπίσημα) εκτόξευσε μια παρτίδα ρουκετών προς τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, χωρίς να ηχήσουν σειρήνες.

ΗΠΑ – Ι. – ΣΥΜΜΑΧΟΙ – Όλοι οι καργιόληδες μια εταιρεία

– Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε σχέδιο για χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα με τον στρατό να “προετοιμάζεται επιχειρησιακά και για την εκκένωση” περίπου 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων τους οποίους έχει παγιδεύσει εκεί, χωρίς να έχει σταματήσει να τους βομβαρδίζει. Η απόφαση αυτή έρχεται παρά τις “προειδοποιήσεις” της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής “δυσφορίας” των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Επίσης, λέει ότι οι σύμμαχοι του Ι. έχουν κοντή μνήμη όσον αφορά την “επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου” και ότι το Ι. θα συνεχίσει τις επιδρομές του στη Ράφα παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση. [Φωτ. 7]

– “Στους φίλους μας στη διεθνή κοινότητα λέω: Είναι τόσο κοντή η μνήμη σας; Τόσο γρήγορα ξεχάσατε την 7η Οκτωβρίου, τη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε εναντίον των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα; Τόσο γρήγορα είστε έτοιμοι να αρνηθείτε στο Ι. το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στα τέρατα της Χαμάς;” είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι το Ι. θα συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Νομίζει ότι με τη διαρκή εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος θα διατηρεί δια παντός το δικαίωμα να διαπράττει επαναλαμβανόμενα ολοκαυτώματα κατά των Παλαιστινίων. Αυτή την πολιτική συμμερίζεται περίπου το 60% των ισραηλινών κατοχέων της ιστορικής Παλαιστίνης, οι οποίοι επιθυμούν τη συνέχιση της γενοκτονίας, ενώ όσοι διαδηλώνουν είναι κυρίως μέλη οικογενειών των ομήρων και αντιπολιτευόμενοι που ζητούν εκλογές προκειμένου να επιλέξουν πιο “αξιόπιστους” προστάτες του αποικιακού κράτους τους και πιο “διακριτικούς” σφαγείς.

– Την τελευταία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, πάντως, ο Νετανιάχου την είχε χαρακτηρίσει “γελοία” – αν και μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ κατευθύνεται στο Κατάρ για συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού δηλώνει ότι έχουν επιτευχθεί πολλά κατά τη διάρκεια ενός “πολυμέτωπου και πολύπλοκου πολέμου“, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθούν περισσότερα. Επίσης, ότι ο στρατός συνεχίζει να σχεδιάζει επιχειρήσεις σε “περιοχές όπου δεν έχουμε ακόμη επιχειρήσει“, αναφερόμενος στη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου “μαζί με το πολιτικό κλιμάκιο θα αποφασίσουμε για το χρονοδιάγραμμα και τις κατάλληλες συνθήκες“.

– Ο φασίστας ισραηλινός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριχ (όχι ότι οι υπόλοιποι υπουργοί διαφέρουν) λέει ότι οι ισραηλινοί διαπραγματευτές δεν πρέπει να πάνε στη Ντόχα όπως έχει προγραμματιστεί και ότι το Ι. πρέπει να εισβάλει στη Ράφα “αμέσως”, ενώ όσον αφορά το κόστος της ανοικοδόμησης της Γάζας είπε ότι “δεν είναι δικό μου πρόβλημα“.

– Το Ι. έχασε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πρώην ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής. “Δεν μπορείς να λες ψέματα σε πολλούς ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα“, δήλωσε ο Γιτζάκ Μπρικ σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv. “Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας και εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα σκάσει στα μούτρα μας αργά ή γρήγορα“. Ο Μπρικ είπε ότι το ισραηλινό εσωτερικό μέτωπο “δεν είναι προετοιμασμένο για έναν περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα είναι χιλιάδες φορές πιο δύσκολος και σοβαρός από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας“.

– Στα μούτρα του προέδρου των ΗΠΑ πάντως, έχει σκάσει εδώ και καιρό η άνευ όρων και με κάθε μέσο στήριξη στη γενοκτονία που μεθοδικά διαπράττει ο πιο πιστός του σύμμαχος. Σύμφωνα με βουλευτή που παρευρισκόταν σε ιδιωτική συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Μπάιντεν άρχισε να φωνάζει και να βρίζει όταν έμαθε ότι τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις στις κρίσιμες για τις προεδρικές εκλογές πολιτείες του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια έπεσαν σημαντικά. Πίστευε ότι έκανε το σωστό, παρά τις πολιτικές επιπτώσεις, είχε πει ο Μπάιντεν στη συνάντηση. Εξάλλου, το ίδιο πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν και οι ευρωπαίοι ακόλουθοί του, στηρίζοντας πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά το Ι.

– Τώρα όμως, αρχίζουν οι δήθεν διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία Τσακ Σούμερ ζήτησε νέες εκλογές στο Ι., χαρακτηρίζοντας την “εξτρεμιστική” κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου “εμπόδια για την ειρήνη”. Απαντώντας, ο Νετανιάχου δήλωσε: “Είναι ανάρμοστο να πηγαίνεις σε μια αδελφή δημοκρατία και να προσπαθείς να αντικαταστήσεις την εκλεγμένη ηγεσία εκεί. Αυτό είναι κάτι που το ισραηλινό κοινό κάνει μόνο του, δεν είμαστε μπανανία. Η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησής μου. Δεν είναι μια κυβέρνηση περιθωρίου, αντιπροσωπεύει τις πολιτικές που υποστηρίζονται από την πλειοψηφία του λαού. Αν ο γερουσιαστής Σούμερ αντιτίθεται σε αυτές τις πολιτικές, δεν αντιτίθεται σε εμένα, αλλά στον λαό του Ι.” Ακολούθησε ο εβραίος γερουσιαστής από το Μέριλαντ Μπεν Κάρντιν λέγοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετώπιζε προβλήματα με την ηγεσία του πριν από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά “τώρα υπάρχει ενότητα λόγω του πολέμου. Μόλις υπάρξει ασφάλεια στη Γάζα για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, οι Ισραηλινοί πρέπει να επικεντρωθούν στο ποιος θέλουν να είναι ο ηγέτης τους“.

– Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς δήλωσε ότι το Ι. δεν θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμό του στη Γάζα “ούτε για μια μέρα” χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Είπε ότι η ρητορική των κορυφαίων Δημοκρατικών που επικρίνουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου είναι “άνευ νοήματος”, επειδή δεν αναλαμβάνεται καμία δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου. Αυτό έχει οδηγήσει στην απομόνωση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή, καθώς το Ι. επιτρέπεται να συνεχίσει “ό,τι έχει στο μυαλό του… κάτι το οποίο δεν θα οδηγήσει ποτέ στην ειρήνη“.

– Και, όσον αφορά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι υποκατάστατο της Χαμάς, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλερ δήλωσε ότι “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία” πως “είναι απλά ξεκάθαρα ψέματα. Αν κοιτάξετε το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις στη Γάζα για την UNRWA, είναι περίπου 20 χρόνια βετεράνος του αμερικανικού στρατού, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι σε συνεννόηση με τη Χαμάς“. Ο Νετανιάχου ήθελε να απαλλαγεί από την UNRWA τουλάχιστον από το 2017, αυτός ήταν ο στόχος του όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και σε άλλα μέρη. Πολύ αργά για να “ξεπλυθούν” οι διάφοροι Δημοκρατικοί.

– Ο αμερικανικός στρατός, από την ίδια πλευρά, επιβεβαίωσε τη 13η ρίψη “ανθρωπιστικής βοήθειας” από αέρος πάνω από τη βόρεια Γάζα, με 179 δέματα, χωρίς τη δολοφονία Παλαιστινίων αυτή τη φορά, με γεύματα (τα οποία χρειάζονται -ανύπαρκτους- φούρνους για να ζεσταθούν) και μικρά μπουκάλια νερού. Ακριβέστερα, με το ένα αεροσκάφος οι Παλαιστίνιοι δολοφονούνται και με το άλλο υπάρχει η πιθανότητα να φάνε μερικά ψίχουλα, αν δεν δολοφονηθούν από τα κουτιά που πέφτουν στο κεφάλι τους, ώστε “χορτάτοι” πλέον να δολοφονηθούν από το μεθεπόμενο αεροσκάφος. Σχετικά με την παροχή των απόλυτα απαραίτητων προμηθειών, μόνο μέσω των χερσαίων περασμάτων μπορεί να υπάρξει μαζική εισροή, τα οποία όμως παραμένουν αποκλεισμένα από τον ισραηλινό στρατό.

– Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Eλ Σίσι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τόνισε την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είπε ότι η σχεδιαζόμενη εισβολή του Ι. στη Ράφα πρέπει να αποφευχθεί “πάση θυσία” (ποια και ποιων τη θυσία δεν διευκρίνησε), ενώ ο Νετανιάχου επιμένει ότι η επιχείρηση θα προχωρήσει.

Στην επιτροπή συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο μέγας ηγέτης Μητσοτάκης, υπογράφοντας μάλιστα συμφωνία για ένα “Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου”. Τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας με το Κάιρο για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να μην ανοίξει νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη”. Με άλλα λόγια, επιδίωξή του είναι είτε να τσεπώσει πακτωλό χρημάτων για το ενδεχόμενο μετανάστευσης Παλαιστινίων είτε πολεμικό εξοπλισμό και στήριξη προκειμένου να μπορεί να τους πνίγει πιο άνετα, στο Λιβυκό πέλαγος, στο Αιγαίο, παντού.

– Κατά την τρίτη επίσκεψή του στο Ι. ως καγκελάριος της Γερμανίας, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η ασφάλειά του βρίσκεται “στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών και των σκέψεών μου εδώ“. Είπε ότι ο λαός του στέκεται στο πλευρό του Ι. “αυτές τις σκοτεινές ώρες“, επέμεινε στο “δικαίωμα του Ι. να αμυνθεί” και ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Ζήτησε από τον Νετανιάχου να εξετάσει “άλλους τρόπους για την επίτευξη” των στρατιωτικών στόχων κατά της Χαμάς. Αλίμονο, οι δύο στενοί φίλοι γνωρίζουν πολύ καλά από μαζικές “εκκαθαρίσεις”.

Και… αίφνης, συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ στον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι συμφωνεί για την ανάγκη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα. “Συμφωνούμε για την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να επιτευχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας που θα φέρει τους ομήρους πίσω και θα προχωρήσει προς μια λύση δύο κρατών, η οποία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια“, είπε ο Μπάιντεν.

Ο Βαράντκαρ είπε ότι οι άνθρωποι τον ρωτούν γιατί οι Ιρλανδοί έχουν τέτοια ενσυναίσθηση για τον παλαιστινιακό λαό.

Βλέπουμε την ιστορία μας στα μάτια τους, μια ιστορία εκτοπισμού, απαλλοτρίωσης, μιας ταυτότητας που αμφισβητείται, αναγκαστικής μετανάστευσης, διακρίσεων και τώρα πείνας“, είπε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει επικρίνει στο παρελθόν τις αμερικανικές μεταφορές όπλων στο Ι., δήλωσε ότι “δεν σοκαρίστηκε” από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να συνεχίσει να εξοπλίζει το Ι.

(1) Για τρία χρόνια, χιλιάδες Έλληνες έμειναν σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε όλη τη Μέση Ανατολή. Μπορεί στα ελληνικά νησιά το 2015 να προσέφυγαν χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες, κυρίως από τη Συρία, όμως μια ελληνική ομάδα είχε ακολουθήσει την ίδια διαδρομή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αντίστροφα.

Καθώς τα γερμανικά και τα ιταλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διέφυγαν μέσω της θάλασσας σε στρατόπεδα προσφύγων στη Μέση Ανατολή.

Στο τέλος του πολέμου, άρχισαν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Οι περισσότεροι επέστρεψαν με ασφάλεια, αλλά για κάποιους το ταξίδι κατέληξε σε τραγωδία.

Έπλευσαν πρώτα στην Κύπρο και στη συνέχεια σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα, γνωστό ως Ελ Νουσεϊράτ. [Φωτ. 7] Έμειναν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Τον Σεπτέμβριο του 1945, ένα βρετανικό πλοίο, το SS Empire Patrol, έφυγε από την αιγυπτιακή πόλη Πορτ Σάιντ μεταφέροντας περίπου 500 Έλληνες πρόσφυγες. Μέσα σε λίγες ώρες, ξέσπασε φωτιά στο πλοίο. Τριάντα τρεις επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 14 παιδιά.

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Nidale Abou Mrad, στις 20 Ιουνίου 2016, στο BBC Arabic, η Ελένη Καραβελατζή ήταν 12 μηνών όταν το 1942 η οικογένειά της διέφυγε από τη ναζιστική κατοχή του Καστελόριζου, 2 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές.

Από τον κήπο της στο Καστελόριζο, η Ελένη μπορεί τώρα να δει το πλοίο της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ που ψάχνει για νέες/ους μετανάστ(τρι)ες και θυμάται τι συνέβη το 1945.

Οι γονείς μου μου είπαν ότι με έδεσαν με ένα σχοινί και με κατέβασαν σε μια σχεδία. Αλλά καθώς με άφηναν να κατέβω, ο πατέρας μου είδε ότι ήταν γεμάτη και με διέταξε να γυρίσω πίσω. Μόλις με ανέβασαν, μια γυναίκα πήδηξε στη λέμβο. Ανατράπηκε και όλα τα παιδιά πνίγηκαν“.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν και τα τρία ξαδέλφια της Ελένης, τα ονόματα των οποίων είναι χαραγμένα σε ένα μνημείο σε μικρή απόσταση από το σπίτι της.

Ανατολικά του μνημείου ζει η μοναδική άλλη επιζήσασα του Καστελόριζου, η Μαρία Χρόνη, η οποία ζει με την εγγονή της. Η Μαρία Χρόνη, η οποία γεννήθηκε το 1937, γαντζώθηκε για τη ζωή της σε ένα κομμάτι ναυαγίου. “Βρέθηκα στη θάλασσα και κρατήθηκα από μια ξύλινη σανίδα”. “Πώς συνέβη, δεν μπορώ να θυμηθώ. Το μόνο που ξέρω είναι ότι έμεινα σε αυτή τη θέση για 10 ώρες. Τότε ο πατέρας μου με έσωσε και με ανέβασε στην απανθρακωμένη βάρκα“.

Κάθε Σεπτέμβριο οι κάτοικοι του Καστελόριζου συγκεντρώνονται για να τιμήσουν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο. [Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας να τιμούν με οποιοδήποτε τρόπο εκατοντάδες σκόπιμα δολοφονημένες/ους μετανάστ(ρι)ες από το ελληνικό κράτος είτε με πνιγμό είτε με πυροβολισμό είτε από κακουχίες]

[Συνεχίζεται με τις εντεινόμενες συγκρούσεις, δολοφονίες και συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κ.ά.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*