Δύση / Παλαιστίνη: Με το ένα χέρι δολοφονεί, με το άλλο πετάει ψίχουλα από τον αέρα

Καθώς οι χώρες της Δύσης υποτίθεται ότι αναζητούν τον τρόπο για να αποτρέψουν την παρεμπόδιση διέλευσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου, την ίδια στιγμή οι εξαγωγές όπλων στο γενοκτονικό λεγόμενο κράτος του ισραήλ συνεχίζουν να ρέουν.

Από την έναρξη του πολέμου, ο όγκος των όπλων που εισέρχονται στο Ι. έχει αυξηθεί αφού τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών χρησιμοποιούνται για την ισοπέδωση περιοχών της Γάζας καθώς και για τη δολοφονία, τον ακρωτηριασμό και τον εκτοπισμό του πληθυσμού της.

Όταν πρόκειται για τον εξοπλισμό μιας άλλης χώρας, το διεθνές δίκαιο εμφανίζεται να έχει κανόνες και συμβάσεις για τον έλεγχο του ποιος εξοπλίζει ποιον και για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα όπλα.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας – την οποία το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) έκρινε τον Ιανουάριο ότι μπορεί εύλογα να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα – τα κράτη δεσμεύονται νομικά να αποτρέπουν τη γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβαση μέχρι το 1988.

Σύμφωνα με τους όρους της διεθνώς δεσμευτικής συνθήκης για το εμπόριο όπλων -την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει- μια χώρα απαγορεύεται να εξάγει όπλα σε οποιοδήποτε κράτος υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για “γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επιθέσεις που στρέφονται κατά αμάχων ή αμάχων που προστατεύονται ως τέτοιοι“.

Περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί μέχρι στιγμής εξαιτίας της γενοκτονικής επίθεσης στην Παλαιστίνη, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και περίπου 73.000 έχουν τραυματιστεί. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις, που επίσης δέχονται επιθέσεις και πολιορκία, έπαψαν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους τραυματίες και τους ετοιμοθάνατους εδώ και μήνες.

Μεταξύ άλλων μέσων, και η λιμοκτονία έχει καταστεί πολεμικό όπλο.

Το Ι. έχει επίσης πυροβολήσει εναντίον ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να πάρουν την ελάχιστη βοήθεια που το ίδιο επιτρέπει να εισέλθει.

Οι κυριότεροι προμηθευτές όπλων του Ι. έχουν δήθεν επικεντρωθεί στη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα για να φτάσει στους Παλαιστίνιους που δέχονται επιθέσεις με πολλά από τα όπλα που οι ίδιοι πούλησαν στο Ι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης φέτος για να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω του οποίου, όπως ισχυρίζεται, θα είναι δυνατή η παράκαμψη του Ι. και η παράδοση βοήθειας στη Γάζα. Η πραγματικότητα:

Η ετήσια συνεισφορά των ΗΠΑ ύψους περίπου 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον στρατιωτικό προϋπολογισμό του Ι. συνεχίζεται, ενώ επιπλέον υπάρχει ένα επιπλέον ποσό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με σκοπό, να προετοιμάσουν το Ι. για έναν “πολυμετωπικό πόλεμο” – κάτι που μπορεί να σημαίνει το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου κατά της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης, οι ΗΠΑ παρέχουν το 69% των εισαγωγών όπλων του Ι., αλλά πρόσφατες εμπιστευτικές ενημερώσεις προς το αμερικανικό Κογκρέσο, υποδηλώνουν ότι αυτή μπορεί να μην είναι η πλήρης εικόνα.

Ένα διόλου τυχαίο νομικό κενό στο νόμο των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων – ο οποίος διέπει την εξαγωγή και την τελική χρήση των όπλων που αποστέλλονται από τις ΗΠΑ – σημαίνει ότι μόνο πακέτα συγκεκριμένης αξίας χρειάζονται επίβλεψη από το Κογκρέσο, πράγμα που σημαίνει ότι “πακέτα” κάτω από αυτή την αξία περνούν τακτικά.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 100 αποστολές όπλων χωρίς καμία δημόσια καταγραφή. “Με τις πωλήσεις κάτω του ορίου και τις μεταφορές όπλων, έχουμε ελάχιστη εικόνα για το ποια πυρομαχικά αποστέλλονται – πρόκειται για μια μαύρη τρύπα“, δήλωσε ο Ari Tolany, διευθυντής του Security Assistance Monitor στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής με έδρα τις ΗΠΑ.

Τα υπόλοιπα κοράκια

Οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας προς το Ι. έχουν επίσης αυξηθεί, με το Βερολίνο να στέλνει όπλα αξίας περίπου 350 εκατ. δολαρίων, δεκαπλασιασμός των εξαγωγών του 2022, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εγκρίθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ι.

Άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατονομάστηκαν όλες σε έκθεση του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο καθώς συνεχίζουν τις προμήθειές τους. Η Γαλλία μάλιστα, έχει βοηθήσει και για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου στο Ι.

Ωστόσο, ενώ πολλές χώρες της Δύσης συνεχίζουν να προμηθεύουν το Ι. με όπλα, άλλοι πρώην εξαγωγείς φαίνεται να αντιλαμβάνονται τους νομικούς κινδύνους της χορήγησης αδειών οπλοφορίας σε ένα κράτος που το Διεθνές Δικαστήριο έχει διαπιστώσει ότι μπορεί να διαπράττει γενοκτονία.

Εκτός από την καταδίκη της αστυνομίας της Αμβέρσας από το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου για την απόφασή της να εισάγει όπλα κατά των διαδηλώσεων από το Ι., υπάρχουν ευρύτερες, μακροχρόνιες απαγορεύσεις στις πωλήσεις όπλων στο Ι.

Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα τον Οκτώβριο, η Ιταλία και η Ισπανία σταμάτησαν τις αποστολές όπλων στο Ι., αν και η τελευταία συνεχίζει να παρέχει πυρομαχικά για “επίδειξη”. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλλονίας του Βελγίου, καθώς και η ιαπωνική εταιρεία Itochu Corporation, ανακοίνωσαν επίσης ότι σταματούν τις εξαγωγές όπλων.

Τον Φεβρουάριο, δικαστής στην Ολλανδία επικύρωσε απόφαση που μπλόκαρε την εξαγωγή εξαρτημάτων του F-35 στο Ισραήλ, λέγοντας: “Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα εξαγόμενα εξαρτήματα του F-35 να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει νομικές πιέσεις για να αντιστρέψει τη θέση του σχετικά με τις εξαγωγές όπλων προς το Ι., ενώ στις ΗΠΑ, η ΜΚΟ Center for Constitutional Rights (CCR) ασκεί έφεση κατά του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας για τη συνέχιση της εξαγωγής όπλων σε ένα κράτος που ενδεχομένως επιδίδεται σε γενοκτονία.

“Το αρχικό δικαστήριο (στο Όκλαντ της Καλιφόρνια) έκρινε ότι η προμήθεια όπλων στο Ι. ήταν τελικά ένα “πολιτικό ζήτημα””, δήλωσε η Astha Sharma Pokharel, δικηγόρος του CCR.

Ωστόσο, ενώ ο δικαστής παραδέχτηκε ότι η περιοχή ήταν εκτός της δικαιοδοσίας του, κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να επανεξετάσει την αμέριστη υποστήριξή της στις επιθέσεις του Ι. κατά των Παλαιστινίων, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο.

Αλλά και η αποικία που ακούει στο όνομα ελλάδα, δεν υπολείπεται. Η ΕΛΒΟ έχει συνάψει συμφωνίες με το γενοκτονικό κράτος για την κατασκευή διαφόρων πολεμικών εξαρτημάτων. Αλλά θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, και τι να γίνει; Να μείνουν άνεργοι οι προλετάριοι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο;

Το γεγονός ότι το Ι. χρησιμοποίησε όπλα που του παρείχε η Δύση για να δολοφονήσει και να ακρωτηριάσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, καθώς και να συμβάλει στα δεινά αμέτρητων άλλων, αποτελεί ένα αυξανόμενο συμπέρασμα στις εκθέσεις παρατηρητών, οργανώσεων βοήθειας και αναλυτών.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης και της ΜΚΟ Ιατρική Βοήθεια για την Παλαιστίνη σε μία από τις “ασφαλείς ζώνες” που έχει ορίσει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα χτυπήθηκαν από ισραηλινό αεροσκάφος.

Μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν ότι το χτύπημα αφορούσε μια “έξυπνη βόμβα” που εκτοξεύτηκε από ένα μαχητικό F-16, και τα δύο κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ, ενώ τα εξαρτήματα για το τελευταίο προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δήλωση των δύο οργανισμών αυτή την εβδομάδα αναφέρεται ότι οι προσπάθειές τους να κατανοήσουν τι συνέβη τον Ιανουάριο απέσπασαν έξι διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων από τον ισραηλινό στρατό και καμία δέσμευση από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα θέσουν το Ι. προ των ευθυνών του για τη χρήση των όπλων τους κατά παράβαση της Συνθήκης Εμπορίας Όπλων, που επικυρώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2014.

Προηγούμενες εκθέσεις έχουν καταγράψει την ισραηλινή κατάχρηση της γλώσσας της ανθρωπιστικής προστασίας για να στριμώχνουν ανθρώπους σε όλο και μικρότερες περιοχές που υποτίθεται ότι είναι “ασφαλείς” και στη συνέχεια να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των ίδιων αυτών ανθρώπων.

Ο πόλεμος στη Γάζα δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει.

Επί του παρόντος, το Ι. μιλάει για τη δημιουργία “ανθρωπιστικών νήσων” στο κέντρο της Γάζας πριν από μια χερσαία επίθεση στη Ράφα, με την οποία απειλεί εδώ και εβδομάδες.

Στο μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν, βρίσκοντας καταφύγιο μέσα στην πόλη και σε ολόκληρη τη Γάζα.

Φυσικά, δεν είναι τα διεθνή δικαστήρια, τα μέλη των οποίων ορίζονται από τις ίδιες χώρες-εξαγωγής όπλων, αυτά που θα δικαιώσουν την Παλαιστίνη. Την Παλαιστίνη θα δικαιώσει η αντίσταση και η αυταπάρνηση των ανθρώπων της, είτε είναι γιατροί, διασώστες, νοσηλευτές, μηχανικοί, εργάτες γης, πραγματικοί δημοσιογράφοι, είτε πετούν πέτρες είτε μολότοφ είτε σφαίρες, γιατί εκεί όντως οι ίδιοι άνθρωποι από την πέτρα περνούν στη σφαίρα. Επί 100 χρόνια έχουν δοκιμάσει όλους τους τρόπους και συνεχίζουν. Είμαστε μαζί τους. Για περισσότερα, αναζητείστε το κείμενο του subcomandante Marcos, των Ζαπατίστας, “η αλληλεγγύη ως τοκογλυφία”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*