Παλαιστίνη: Η γενοκτονία συνεχίζεται, παρά το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ περί παύσης πυρός

[Λένε οι ιδιοκτήτες και οι “ειδικοί” των διαφόρων παγκόσμιων ψηφιακών μέσων (αντι)κοινωνικής δικτύωσης -και δεν έχουν κανένα λόγο να ψεύδονται, από αυτά τα μέσα γίνονται πολυεκατομμυριούχοι και επηρεάζουν τη ζωή σε όλη τη γη- ότι ο λεγόμενος μέσος αναγνώστης τους, δύσκολα προχωράει μετά την πρώτη παράγραφο ενός κειμένου.

Δε γνωρίζουμε λοιπόν εάν διαβάζονται ή εάν έχουν κάποιο νόημα οι αναλυτικές ενημερώσεις για την Παλαιστίνη, έστω και για ελάχιστους αναγνώστες. (Ακόμη και η διαχειριστική ομάδα του μέσου στις οποίες τις δημοσιεύουμε δεν έχει αξιολογήσει ούτε μία φορά ως κεντρική την εξελισσόμενη γενοκτονία). Τέλος πάντων, συνεχίζουμε…]

Τι κι αν η παγκόσμια κυριαρχία υποτίθεται ότι χαιρέτησε το ψήφισμα περί εκεχειρίας του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ που τυπικά εκφράζει τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της γης, τι κι αν ο επικεφαλής του οργανισμού ζήτησε να εφαρμοστεί;

Οι δολοφονίες ολόκληρων οικογενειών από το Ι. γίνονται όλο το εικοσιτετράωρο. Τις δολοφονούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις δολοφονούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις δολοφονούν την ώρα του δείπνου του Ραμαζανιού και την ώρα του πρωϊνού επίσης. Δολοφονούν ανθρώπους στη Γάζα και το ίδιο κάνουν και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δολοφονούν, δολοφονούν και δολοφονούν καθημερινά. [Φωτ. 1, Ράφα]

Αυτή η εξαμβλωματική μηχανή παραγωγής μαζικού θανάτου με όλα τα υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά μέσα δε δίνει πια ούτε καν κάποια ψεύτικη δικαιολογία για όσα φρικαλέα πράττει. Και βέβαια, αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, την οποία το Ι., με τις “απέχουσες” ΗΠΑ, συνεχίζει απερίσπαστο παρά το δεσμευτικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι άνθρωποι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εκτελούνται εν ψυχρώ ή/και παραμένουν φυλακισμένοι σε διάσπαρτες ζώνες επιτήρησης και απομόνωσης. Πάνω από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν καταστροφική διατροφική στέρηση. Ολόκληρη η Γάζα, από υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης, έχει μετατραπεί σε υπαίθριο νεκροταφείο με εκατοντάδες μαζικούς τάφους. [Βλ. πρώτο συνημμένο βίντεο]

Ο μισός πληθυσμός της παλεύει με τη δολοφονική πείνα. Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση και υποσιτισμό. Ο λιμός είναι σε εξέλιξη. Ο θάνατος έρχεται από τον αέρα, το έδαφος, τη θάλασσα. Μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο περίπου 100 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι υπερβαίνουν τους 32,000 και οι τραυματισμοί τους 75,000. Οι κρατούμενοι στα σύγχρονα γκουαντάναμο του Ι. είναι τουλάχιστον 10,000: γυναίκες, άνδρες και περίπου 200 παιδιά.

Η ανθρωπιστική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Γάζας παραμένει τραγική, παρά τις εκκλήσεις προς το Ι. να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα για να εισέλθει βοήθεια. Οι άνθρωποι αγωνίζονται για να πάρουν τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα. Ένας άνδρας μάλιστα, πνίγηκε, στην προσπάθειά του να φτάσει σε ένα κιβώτιο που έπεσε από τον αέρα στη θάλασσα. Ορισμένοι κάτοικοι λένε ότι ακόμη και οι ζωοτροφές έχουν εξαντληθεί σε τμήματα της Γάζας.

Η πιο κρίσιμη κατάσταση επικρατεί στο νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας και τις γύρω γειτονιές, στο οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν με άρματα μάχης και βαριά πυρά στις 18 Μαρτίου και έκτοτε το πολιορκούν, έχοντας συνθλίψει ακόμη και σορούς νεκρών. Εκείνη τη στιγμή, περίπου 30.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων αμάχων, ασθενών, τραυματιών και ιατρικού προσωπικού, βρίσκονταν μέσα στο συγκρότημα. (Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 155 εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές από την έναρξη του πολέμου).

Κάποιοι άνθρωποι όμως, αναγκάζονται να παραμείνουν στο νοσοκομείο, καθώς οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και το πυροβολικό παραμονεύουν και μάχες μαίνονται στη γύρω περιοχή, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να συλλαμβάνει ανθρώπους σε τμήματα του νοσοκομείου. [Φωτ. 2]

Το Ι. ανακάλεσε τους διαπραγματευτές του από τη Ντόχα αφού έκρινε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονταν με τη μεσολάβηση του Κατάρ για την εκεχειρία στη Γάζα “βρίσκονται σε αδιέξοδο” λόγω των απαιτήσεων της Χαμάς, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος κατηγόρησε τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ ότι σαμποτάρει τη διπλωματία “στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να κλιμακωθεί αυτός ο πόλεμος κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού“.

Στις 25 Μαρτίου 2024, η Χαμάς κατηγόρησε το Ι. ότι δεν άκουσε κανένα από τα αιτήματά της, ενώ εντείνει τη στρατιωτική του επίθεση και δήλωσε ότι θα επιμείνει στην αρχική της θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις: “Συνολική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων“.

Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές ζητούν να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, κατηγορώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη διακοπή των συνομιλιών ανταλλαγής κρατουμένων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ι., το 57% των Ισραηλινών πιστεύει ότι η απόδοση του πρωθυπουργού από τις 7 Οκτωβρίου ήταν “κακή ή πολύ κακή”. Αυτό τον τοποθετεί πίσω από τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, που κρίνεται ως “καλή” από το 48% των ερωτηθέντων, ακολουθούμενος από τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ με 40% και τον υπουργό πολεμικού γραφείου Μπένι Γκαντζ με 34%, ο οποίος έχει λάβει και το “χρίσμα” από τις ΗΠΑ ως υποψήφιος πρωθυπουργός σε ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν “ανθρωπιστική βοήθεια” από τον αέρα στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι Παλαιστίνιοι δολοφονούνται – από πνιγμό, ποδοπατήματα, πτώση κιβωτίων στο κεφάλι τους και, κυρίως, πυροβολισμούς από ισραηλινούς στρατιώτες – ενώ προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου αυτή καταλήγει. [Βλ. δεύτερο συνημμένο βίντεο]

Μερικές από τις κύριες τελευταίες εξελίξεις:

– Έχουν περάσει σχεδόν 24 ώρες από τότε που εκδόθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο ο εκπρόσωπος του γενοκτονικού λεγόμενου κράτους του Ισραήλ χαρακτήρισε “αηδιαστικό”, και ο στρατός επί τόπου συνεχίζει τις σφαγές, με αύξηση των επιθέσεων στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, Ράφα, μαζί με τις συνεχιζόμενες απειλές για επέκταση της στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή – της χερσαίας εισβολής -, όπου έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

– Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την ίδια πλευρά, δήλωσε: “Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η επιχείρηση θα πλήξει την εθνική ασφάλεια του Ι. και θα το καταστήσει πιο απομονωμένο στον κόσμo. Θα προκαλέσει επίσης ζημιά στους Παλαιστίνιους πολίτες καθώς και στη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έρχεται μέσω της Ράφα”.

– Τις τελευταίες ώρες της 26ης Μαρτίου 2024, τα χτυπήματα πολλαπλασιάζονται και δυνατές εκρήξεις πλήττουν την περιοχή στη Ράφα, με κατοικημένες γειτονιές να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η πολεμική ισραηλινή αεροπορία είχε προηγουμένως βομβαρδίσει το σπίτι της οικογένειας Φράα, δολοφονώντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά. [Βλ. τρίτο συννημένο βίντεο]

 Iσραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σκηνή δολοφόνησε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, στην παράκτια περιοχή Αλ Μαουάσι, δυτικά της νότιας πόλης της Λωρίδας της Γάζας, Χαν Γιούνις. Πάνω από 32. 500 είναι οι δολοφονημένοι από το Ι. Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κατά τη σχεδόν εξάμηνη επίθεσή του στον πολιορκημένο θύλακα.

– Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κάτω από ερείπια σπιτών.

– Ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα περικυκλώνουν, πυροβολισμοί και οβίδες πέφτουν στο ευρύτερο συγκρότημα του νοσοκομείου Νάσερ, στη νότια πόλη της Γάζας, Χαν Γιούνις, όπου χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Δεν έχουν επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού, τροφίμων και βρεφικών τροφών και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ επίκειται η εισβολή του κατοχικού στρατού.

– Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι το νοσοκομείο Αλ Αμάλ, κοντά στο Νάσερ, ήταν “εκτός λειτουργίας” μετά την εκκένωσή του από τις ισραηλινές δυνάμεις και τον αποκλεισμό της εισόδου. “Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να παράσχει την απαραίτητη προστασία για το προσωπικό, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας που είχαν καταφύγει σε αυτό“. [Φωτ.-Χάρτης 3]

 Το Ι. εξακολουθεί επίσης να εμποδίζει τη διέλευση φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας, και μόνο ένα σταγονόμετρο έχει επιτραπεί στο νότιο και κεντρικό τμήμα που δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό για να ανταποκριθεί στην ανθρωπιστική καταστροφή. [Φωτ.-Διάγραμμα 4]

Το ψήφισμα επιτρέπει δύο εβδομάδες παύσης πυρός, οι οποίες φυσικά δεν είναι αρκετές για να απαντήσουν στην καταστροφή που έχει δημιούργησει ούτε για να συντονίσουν και να διασφαλίσουν την παράδοση της βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Πόλης της Γάζας.

– Το γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα ζήτησε να σταματήσουν οι ρίψεις βοήθειας από τον αέρα στη Γάζα, αφού 12 άνθρωποι πνίγηκαν και έξι σκοτώθηκαν σε ποδοπατήματα που προσπαθούσαν να φτάσουν στα πακέτα τροφίμων, εκτός από τους εκατοντάδες που έχει δολοφονήσει ο ισραηλινός στρατός σε διάφορα κεντρικά σημεία όποι πεινασμένοι άμαχοι Παλαιστίνιοι περιμένουν βοήθεια. Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ όμως, δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις ρίψεις.

– Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατεχόμενη πόλη Αλ Μπιρέχ της Δυτικής Όχθης, εκτοξεύοντας δακρυγόνα κατά των κατοίκων. Οι επιδρομές αυτές έχουν ενταθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε όλη την περιοχή και τουλάχιστον 8.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί ή κρατούνται.

– Η Χεζμπολάχ έπληξε έναν ισραηλινό στρατώνα στα κατεχόμενα από το Ι. Υψίπεδα του Γκολάν και χτύπησε με 50 ρουκέτες Κατιούσα το βόρειο Ι. Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στις πόλεις Ρας Μπααμπέλκ και Ερμέλ στο βορειοανατολικό Λίβανο -100 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ο πιο μακρινός βομβαρδισμός μέχρι στιγμής. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά από τον Οκτώβριο, στη χειρότερη διασυνοριακή εμπλοκή από τότε που διεξήγαγαν τον πολύμηνο πόλεμο το 2006, με την οργάνωση να έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις μόλις επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

– Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε λέει ότι οι Παλαιστίνιοι επέδειξαν “θρυλική αντίσταση” κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Γάζα, ενώ το Ι. έχασε τη διεθνή υποστήριξη και απέτυχε στους στρατιωτικούς του στόχους.

– Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, αναφέρει ότι οι μαχητές της στόχευσαν ισραηλινό στρατιωτικό όχημα με με ρουκέτα Γιασίν. Η επίθεση έγινε στην οδό Αλ Ρασίντ, δυτικά της συνοικίας Ταλ Αλ Χάουα στην Πόλη της Γάζας χωρίς να είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα.

– Περίπου 252 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου.

– Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δηλώνει ότι ο αναπληρωτής στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς Μαρουάν Ίσα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε υπόγειο συγκρότημα στο κέντρο της Γάζας στις 9 Μαρτίου. Αν ο ισχυρισμός είναι ακριβής, ο Issa θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς που έχει σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της επίθεσης τον Οκτώβριο. Βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πλέον καταζητούμενων του Ι. μαζί με τον Μοχάμεντ Ντέιφ (Mohammed Deif), επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, και τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ (Yahya Sinwar).

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει στις 18 Μαρτίου ότι ο Ίσα είχε σκοτωθεί, αλλά το Ι. δεν είχε επιβεβαιώσει τον θάνατό του μέχρι τώρα. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν λέει ότι το πολιτικό γραφείο δεν έχει δει αποδείξεις για το θάνατο του διοικητή Μαρουάν Ίσα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. “Όλοι γνωρίζουν από την πρώτη μέρα ότι οι Ισραηλινοί λένε ότι θέλουν να βάλουν στο στόχαστρο τις Ταξιαρχίες Κασάμ και άλλους διοικητές. Ωστόσο, ελλείψει επίσημης δήλωσης που να επιβεβαιώνει τον μαρτυρικό θάνατο, δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες“.

– Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε εκδίδει έκθεση στην οποία αναφέρει ότι υπάρχουν “εύλογοι λόγοι” να πιστεύουμε ότι το Ι. διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

– Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) εξήρε την έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αλμπανέζε. “Η τελευταία έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ επικυρώνει αυτό που είναι προφανές σε όποιον έχει δει τι κάνει το Ι. στη Γάζα τους τελευταίους μήνες: η ισραηλινή κυβέρνηση διαπράττει ξεκάθαρα μια γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί πλέον να βοηθά και να υποθάλπει την ακροδεξιά ισραηλινή κυβέρνηση καθώς πραγματοποιεί τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση και την αναγκαστική πείνα. Η κυβέρνησή μας – και η διεθνής κοινότητα – μπορούν και πρέπει να βάλουν τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα“, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του. [Φωτ. 4]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*