Το λεγόμενο κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για τη Γάζα

Το λεγόμενο κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει την απόφαση του ΔΔΔ για τη Γάζα

25 Μαρ 2024, Ι.-Παλαιστινιακό έδαφος

Γενεύη – Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που ακολούθησαν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ΔΔΔ), το Ι. δεν τήρησε την εντολή και συνέχισε να διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Η γενοκτονία συνεχίζεται από τις 7 Οκτωβρίου 2023, εν μέσω πλήρους έλλειψης λογοδοσίας και πλήρους διεθνούς αποτυχίας να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό από το έγκλημα.

Το Ι. έχει στην πραγματικότητα διαπράξει περισσότερες παραβιάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις από ό,τι στο διάστημα που προηγήθηκε της απόφασης του Δικαστηρίου

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του Euro-Med Human Rights Monitor με τίτλο ”Δύο μήνες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα” περιέχει τεκμηρίωση των συνεχιζόμενων πράξεων γενοκτονίας του Ι. κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Η έκθεση εξετάζει την έλλειψη αντίδρασης του Ι. στην απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία διέταξε το Ι. να λάβει έξι προσωρινά μέτρα.

Το ΔΔΔ εξέδωσε απόφαση στις 26 Ιανουαρίου 2024, με την οποία διέταξε το Ι. να λάβει συγκεκριμένα προσωρινά μέτρα για να αποτρέψει το έγκλημα της γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφέροντας ότι ήταν πεπεισμένο ότι οι ενέργειες του Ι. στη Λωρίδα της Γάζας συνιστούν πραγματική και άμεση απειλή για τον παλαιστινιακό λαό, το ΔΔΔ επικαλέστηκε την πιθανότητα μη αναστρέψιμων επιπτώσεων και ζημίας στα δικαιώματα των Παλαιστινίων που προστατεύονται από τη Σύμβαση για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας.

Με βάση τις προσπάθειες παρακολούθησης και τεκμηρίωσης των εγκλημάτων και των παραβιάσεων που έχει διαπράξει το Ι. στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις έρευνες και τις εκτιμήσεις για το επίπεδο συμμόρφωσής του κατά τη δίμηνη περίοδο που ακολούθησε την απόφαση, η Euro-Med Monitor πιστεύει ότι το Ι. δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΔΔ. Η πλειονότητα των προσωρινών μέτρων που περιγράφονται στην απόφαση παραβιάστηκε και το έγκλημα της γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε στην ίδια κλίμακα. Διαπράχθηκαν διάφορες μορφές και πράξεις γενοκτονίας με σκοπό την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού.

Δύο μήνες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το Ι. συνεχίζει να εκτελεί το έγκλημα της γενοκτονίας στην ίδια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αμάχων, της στοχοποίησης αμάχων μέσω συστηματικών και εκτεταμένων στρατιωτικών επιθέσεων και της χρήσης παράνομων, αδιάκριτων και ιδιαίτερα καταστροφικών όπλων.

Η στοχοποίηση συγκεντρώσεων αμάχων γύρω από φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας με απευθείας πυροβολισμούς, τετρακόπτερα και βλήματα ισραηλινών αρμάτων μάχης είναι ένα από τα πιο καλά τεκμηριωμένα παραδείγματα των παράνομων δολοφονιών και εκτελέσεων που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός εναντίον Παλαιστινίων αμάχων τις τελευταίες εβδομάδες. Τα περιστατικά αυτά, τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως “Σφαγές των Αλεύρων”, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 563 πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 1.523. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει πολίτες που περιμένουν βοήθεια και εργαζόμενους που είναι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό, την εξασφάλιση και τη διανομή της βοήθειας.

Η έκθεση ασχολήθηκε επίσης με τα εγκλήματα που συνέχισε να διαπράττει το Ι. με σκοπό να προκαλέσει σοβαρή σωματική και ψυχολογική βλάβη στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως με τη στέρηση της υγειονομικής περίθαλψης, τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη μεταχείριση, τη σεξουαλική βία και τη χρήση απαγορευμένων, αδιάκριτων και άκρως καταστροφικών όπλων.

Επιπλέον, η έκθεση περιέγραφε τα συνεχιζόμενα εγκλήματα που διαπράττει το Ι. με στόχο την εσκεμμένη πρόκληση υλικής καταστροφής στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής εκτόπισης, της πείνας και της εξάλειψης της παλαιστινιακής ταυτότητας, καθιστώντας την περιοχή ακατοίκητη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συστηματικής καταστροφής πηγών εισοδήματος, υποδομών, πολιτικών αντικειμένων και ιδιωτικής περιουσίας, καθώς και σκόπιμων στρατιωτικών επιθέσεων σε κτίρια που προορίζονται για θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και ιστορικούς σκοπούς, νοσοκομεία και χώρους συγκέντρωσης ασθενών και τραυματιών. Επιπλέον, το Ι. επιμένει να διαπράττει και άλλα εγκλήματα με στόχο την καταστροφή της ενότητας των παλαιστινιακών οικογενειών και την παρεμπόδιση της τεκνοποίησης.

Στην πραγματικότητα, το Ι. έχει διαπράξει περισσότερες παραβιάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις από ό,τι κατά το διάστημα που προηγήθηκε της απόφασης του Δικαστηρίου, ιδίως σε σχέση με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και τις απειλές και τις διώξεις κατά των Παλαιστινίων στο κυβερνείο της Ράφα, το οποίο θεωρείται το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο για τους επιζώντες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας. Το ΔΔΔ αποφάνθηκε στις 16 Φεβρουαρίου ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες θα επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση και θα θέσει τη ζωή των Παλαιστινίων πολιτών σε περαιτέρω κίνδυνο.

Η έκθεση παρέχει επίσης αποδείξεις για την αποτυχία του Ι. να τηρήσει άλλα προσωρινά μέτρα που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΔΔΔ, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι ο στρατός του δεν διαπράττει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, της πρόληψης και τιμωρίας της δημόσιας υποκίνησης σε γενοκτονία και της προστασίας των αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με φερόμενα εγκλήματα.

Όσον αφορά τη δέσμευση του Ι. για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ι. χρησιμοποιεί την πείνα όχι μόνο ως τακτική πολέμου, αλλά και ως μέσο για την πραγματοποίηση του εγκλήματος της γενοκτονίας κατά του Παλαιστινιακού Λαού στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συνεχώς και σοβαρά εδώ και έξι μήνες. Στο πλαίσιο της εκστρατείας λιμοκτονίας, το Ι. διαπράττει και άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως η επιβολή αυστηρής πολιορκίας σε ολόκληρη τη Λωρίδα, δηλαδή η διακοπή καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού, η κατεδάφιση των τοπικών πηγών παραγωγής τροφίμων με την καταστροφή των καλλιεργειών και την ισοπέδωση γεωργικών εκτάσεων, καθώς και η επανειλημμένη παρεμπόδιση ή ακόμα και η διακοπή της εισόδου ή της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ορίζει ότι το Ι., ως κατοχική δύναμη, είναι υπεύθυνο για τον εφοδιασμό του άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, καταφύγιο και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση. Ωστόσο, το Ι. επιμένει να διαπράττει σοβαρά εγκλήματα και να παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του, θέτοντας τη ζωή όλων των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας σε κίνδυνο λιμού και ακραίας πείνας.

Υπό το φως των προαναφερθέντων, η Euro-Med Human Rights Monitor καλεί, μεταξύ άλλων συστάσεων, τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις νομικές και ηθικές της υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, να εγγυηθεί την εκτέλεση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου και να τερματίσει τη γενοκτονία που το Δικαστήριο διαπίστωσε τον Ιανουάριο ότι πιθανότατα λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Euro-Med Monitor καλεί επίσης όλα τα κράτη να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, σταματώντας κάθε στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη της επίθεσης του Ι. κατά της Λωρίδας της Γάζας, και ειδικότερα όλες τις μεταφορές όπλων προς το Ι. Διαφορετικά, τα κράτη αυτά θα λογοδοτήσουν για τη συνενοχή τους στα συνεχιζόμενα εγκλήματα του Ι., συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*