Μαζική σφαγή αμάχων Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό για λίγο αλεύρι / Θάνατοι-δολοφονίες από ασιτία και αφυδάτωση

Μαζική σφαγή αμάχων λιμοκτονούντων Παλαιστινίων

από τον ισραηλινό στρατό για λίγο αλεύρι

– Πάνω από 110 αναμένεται να είναι οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια νοτιοδυτικά της Πόλης της Γάζας από νωρίς το πρωί της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου και πάνω από 700 οι τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση. Είχαν συγκεντρωθεί στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι στην κεντρική οδό Αλ Ρασίντ, περιμένοντας την παράδοση τροφίμων και δέχθηκαν πυρά από κάθε είδους ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό: άμεσοι βομβαρδισμοί πυροβολικού, πύραυλοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολισμοί. [Στα βίντεο που είναι συνημμένα μπορείτε να δείτε κάποια πλάνα]

Τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν και πάτησαν πολλά από τα πτώματα νεκρών και τραυματιών. Οι σοροί και οι τραυματίες μεταφέρονται με φορτηγά – κατά τραγική ειρωνία τα ίδια φορτηγά από τα οποία θα λάμβαναν βοήθεια-, με τους διασώστες να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω του κινδύνου περαιτέρω ισραηλινών χτυπημάτων. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι ακόμη άγνωστος ο ακριβής απολογισμός των δολοφονιών, αφού υπάρχουν κι άλλες σοροί ανθρώπων που δεν έχουν συλλεχθεί ή αναγνωριστεί. Οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να τις συλλέξουν, αλλά τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στην περιοχή επειδή οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Κάποιοι από τους νεκρούς και τους τραυματίες χρειάστηκε να μεταφερθούν με κάρα που τα σέρνουν γαϊδουράκια, ενώ άλλοι κείτονταν στους δρόμους για ώρες. Οι περισσότεροι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομείο Αλ Σίφα και Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα. Άλλοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Αλ Άχλι και της Ιορδανίας. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική. Καμία από αυτές τις εγκαταστάσεις δεν έχει σχεδόν αρκετά ιατρικά εφόδια ή προσωπικό για να αναλάβει τόσα πολλά επείγοντα περιστατικά.

Πήγαμε να πάρουμε αλεύρι. Ο ισραηλινός στρατός μας πυροβόλησε. Υπάρχουν πολλοί μάρτυρες στο έδαφος και ακόμα τους ανακτούμε. Δεν υπάρχουν πρώτες βοήθειες“, δήλωσε ένας Παλαιστίνιος. “Περιμένω από χθες. Γύρω στις 4:30 σήμερα το πρωί άρχισαν να έρχονται φορτηγά. Μόλις πλησιάσαμε τα φορτηγά με τις βοήθειες, τα ισραηλινά τανκς και τα πολεμικά αεροπλάνα άρχισαν να μας πυροβολούν σαν να ήταν παγίδα“, είπε ένας άλλος.

Στα αραβικά κράτη λέω, αν θέλετε να μας σκοτώσετε, γιατί στέλνετε βοήθεια; Αν αυτό συνεχιστεί, δεν θέλουμε να μας παραδίδεται καθόλου βοήθεια. Κάθε αυτοκινητοπομπή που έρχεται σημαίνει άλλη μια σφαγή“.

Πολλοί από τους ανθρώπους που ήταν στα σημεία των σφαγών πιστεύουν ότι ήταν ενέδρα. Μόλις πλησίασαν τα εισερχόμενα φορτηγά που μετέφεραν επισιτιστική βοήθεια, δέχτηκαν πυρά. Υπήρχαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον ουρανό. Υπήρχαν επίσης πυρά από ναυτικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που πεινούσαν, ήταν τραυματισμένοι και εκτοπισμένοι. Άνθρωποι που απλώς προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους ό,τι μπορούσαν για να θρέψουν τις οικογένειές τους και να παραμείνουν ζωντανοί.

Αυτό απομένει στους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα – να δολοφονηθούν είτε από εξαναγκαστική πείνα είτε από βομβαρδισμούς και σφαίρες.

– Τα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να περιθάλψουν τον τεράστιο αριθμό ασθενών και τραυματιών, επειδή δεν έχουν καύσιμα, πόσο μάλλον φάρμακα. Τα νοσοκομεία έχουν επίσης ξεμείνει από αίμα.

– Ο Δρ Χουσάμ Αμπού Σάφια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, λέει ότι η κατάσταση στην ιατρική μονάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση για την οποία είχαμε προειδοποιήσει, το νοσοκομείο να είναι εκτός λειτουργίας εν μέσω αυτής της μαζικής εισροής ασθενών. Λειτουργούμε με μπαταρίες. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας είναι σε κρίσιμη κατάσταση, η οποία απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση, αλλά δεν έχουμε χειρουργικές αίθουσες. Βρίσκομαι αβοήθητος. Απλώς χορηγούμε μόνο τις πρώτες βοήθειες“, συμπληρώνει.

– Ο επικεφαλής του τμήματος νοσηλευτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, λέει ότι “η κατάσταση δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Θυμίζει τις σκοτεινές σκηνές από το νοσοκομείο Αλ Άχλι πριν από τέσσερις μήνες, όπου 500 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, το νοσοκομείο έχει πλημμυρίσει με δεκάδες πτώματα και εκατοντάδες τραυματίες. Η πλειονότητα των θυμάτων φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς και θραύσματα στο κεφάλι και στα άνω μέρη του σώματός τους. Είχαν πληγεί από απευθείας βομβαρδισμό πυροβολικού, πυραύλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολισμούς”.

Μας έχουν τελειώσει τα χειρουργεία, πόσο μάλλον το ιατρικό προσωπικό. Μας τελείωσαν οι ιατρικές προμήθειες και τα καύσιμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σωτήρια βοήθεια στους τραυματίες. Όλοι τους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ξαπλωμένοι στο πάτωμα. Στεκόμαστε αβοήθητοι εν μέσω αυτής της έλλειψης προμηθειών και προσωπικού“, συμπλήρωσε.

– “Θεωρούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη διεθνή κοινότητα, την ισραηλινή κατοχή και τους διεθνείς οργανισμούς υπεύθυνους για τη δολοφονία αμάχων εξαιτίας της αναγκαστικής πείνας που έχει επιβάλλει η ισραηλινή κατοχή. Πρόκειται για πρωτοφανές έγκλημα πολέμου“, αναφέρει το γραφείο τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου, όλες τις αραβικές και ισλαμικές χώρες, τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, να παρέμβουν άμεσα και επειγόντως, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κατοχή να σταματήσει τον γενοκτονικό πόλεμο εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας“.

– Εδώ και μέρες, οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας ψάχνουν απεγνωσμένα για τρόφιμα και αναγκάζονται να τρώνε ζωοτροφές για να μείνουν ζωντανοί. Καθώς όμως ούτε αυτές υπάρχουν πια, πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες σε σημεία όπου ελπίζουν να φτάσουν φορτηγά με βοήθεια, αλλά δολοφονούνται από πυρά από κάθε είδους ισραηλινό στρατιωτικό εξοπλισμό. Άλλοι, που κάνουν ένα μακρύ ταξίδι προς το νότο με τα πόδια, δέχονται επίσης πυρά από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό. Όπως πάντα, ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι ο στρατός δεν έχει γνώση για τη σημερινή σφαγή στην περιοχή.

– Σ.τ.Σ.: Η δολοφονία ανθρώπων που περιμένουν για βοήθεια είναι “δυτική” χρηματοδοτούμενη σαδιστική τρομοκρατία, ανάλογη της οποίας έχει συμβεί ξανά σε άλλες περιπτώσεις, όταν οι διάφορες εξουσίες του χρήματος και της υποταγής επιδιώκουν να κάμψουν τις αντιστάσεις αγωνιζόμενων ανθρώπων, να εξουθενώσουν και να ταπεινώσουν τους αμάχους, ώστε να εξυπηρετήσουν στο έπακρο τα χυδαία και κτηνώδη συμφέροντά τους. Φυσικά, ήδη έχουν αρχίσει οι διάφοροι συνένοχοι ή/και ηθικοί αυτουργοί ανά τον κόσμο να “εκφράζουν την καταδίκη τους”.

Δολοφονίες σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας

– Μαζική δολοφονία και στην ανατολική Πόλη της Γάζας, στη συνοικία Τούφα, μετά από επίθεση του ισραηλινού στρατού σε δεκάδες σπίτια, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

– Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές δολοφόνησαν την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2024 τουλάχιστον 30 ανθρώπους στους καταυλισμούς Νουσεϊράτ, και Μπουρέιτζ, στο κέντρο της Γάζας, καθώς και στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα.

– Η πλειονότητα των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Ντέιρ Ελ Μπάλαχ ήταν γυναίκες και παιδιά. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.

 Η πόλη Χαν Γιούνις δέχθηκε επίσης σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας παρέλαβε τις σορούς έξι ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με τα πληρώματα ασθενοφόρων να μην μπορούν να προσεγγίσουν περισσότερες σορούς λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων. Δυτικά της πόλης, αρκετά παιδιά τραυματισμένα από ισραηλινά πλήγματα.

– Στην ίδια πόλη, τη Χαν Γιούνις, μόνο σε ένα από τα σχολεία όπου βρίσκονται άμαχοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι άνθρωποι που έχουν διαφύγει από την Πόλη της Γάζας προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με τους αναπήρους, τις έγκυες και τα νεογέννητα να μοιράζονται 18 αποχωρητήρια με άλλους 4.500. Ο υποσιτισμός, οι επιδημικές ασθένειες και τα τραύματα είναι παντού και δολοφονούν.

Μαζική δολοφονία παιδιών σε αργή κίνηση

– Έξι παιδιά είναι νεκρά-δολοφονημένα στη βόρεια Γάζα από αφυδάτωση και υποσιτισμό στα νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν και Αλ Σίφα, ενώ άλλα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της επιδείνωσης της πείνας, του υποσιτισμού και της αφυδάτωσης. Πιο πρόσφατες αναφορές λένε ότι άλλα τρία παιδιά έχουν πεθάνει, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών παιδιών στα δύο νοσοκομεία σε εννέα. Ο ισραηλινός στρατός έχει περιορίσει την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών στη βόρεια Γάζα εδώ και εβδομάδες και χιλιάδες παιδιά μένουν χωρίς επαρκή τρόφιμα και φάρμακα.

– “Ακόμα και τα νεογέννητα έχουν αδυνατίσει“: στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, λίγες ώρες πριν το νοσοκομείο ξεμείνει από καύσιμα για τις γεννήτριες του, ο Δρ Χουσάμ Αμπού Σάφια, επικεφαλής της παιδιατρικής στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι το νοσοκομείο δέχεται 1.000 έως 1.200 μωρά την ημέρα, σε σύγκριση με 500 έως 600 την ημέρα προηγουμένως.

Παρατηρούμε ότι όλοι οι ασθενείς παρουσιάζουν σημάδια ωχρότητας και αδυναμίας. Ακόμη και τα νεογέννητα είναι αδυνατισμέναΗ πλειονότητα των νεογέννητων που περιθάλπουμε σήμερα στο νοσοκομείο είναι χωρίς γονείς. Μεταφέρθηκαν εδώ από καταφύγια ή άλλα νοσοκομεία και είναι χωρίς τις μητέρες τους“, δήλωσε ο Αμπού Σάφια.

Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο αγωνίζεται να βρει αρκετό γάλα για να δώσει στα μωρά, ενώ πολλά χρειάζονται γάλα για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να ανακάμψει. “Ό,τι γάλα έχουμε μοιράζεται εξίσου σε όλους και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει το βάρος των μωρών και την καθημερινή τους πρόοδο“.

– Εν μέσω της εκτεταμένης δυστυχίας, αμέτρητα παιδιά στον πολιορκημένο θύλακα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθούν να πουλήσουν ό,τι μπορούν στο δρόμο για να κερδίσουν χρήματα για να επιβιώσουν.

– Ο αριθμός των Παλαιστινίων που δολοφονήθηκαν στον πόλεμο του Ι. κατά της Γάζας υπερβαίνει κατά πολύ τους 30.000. 76 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μόνο από το απόγευμα της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης.

Επιπλέον 110 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την ίδια χρονική περίοδο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που υπέστησαν τραυματισμούς στον πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου σε 70.325.

– Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι, το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Γάζα είναι ένα βήμα πριν από το λιμό, λέει ο ΟΗΕ. Βέβαια, όλοι αυτοί οι αριθμοί είναι οι επίσημα καταγραμμένοι.

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν και σκοτώνουν Παλαιστίνιο στη Νάμπλους

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Νάμπλους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο 35χρονος πυροβολήθηκε στην κοιλιά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών της αντίστασης στην πόλη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές και σε άλλα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθη και συνέλαβαν δεκάδες Παλαιστίνιους και έναν ανήλικο, μεταξύ άλλων στις ακόλουθες τοποθεσίες:

– Στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόνε, βόρεια της πόλης Ραμάλα, όπου ένας άνδρας πυροβολήθηκε στο πόδι και στη συνέχεια συνελήφθη.

– Στην πόλη Χαλχούλ.

– Στην πόλη Αράμπα και το χωριό Τζαλμπούν στην επαρχία Τζενίν.

– Στην πόλη Καφίν, βόρεια της πόλης Τουλκάρεμ.

– Στην πόλη Αζούν, ανατολικά της πόλης Καλκίγια

– Στην πόλη της Χεβρώνας και την πόλη Μπάνι Ναΐμ, ανατολικά της Χεβρώνας.

– Στο χωρίο Μπέιτ Ταμάρ, ανατολικά της Βηθλεέμ.

 Το Ι. αρνείται να αναγνωρίσει τα παλαιστινιακά χωριά που σχεδιάζει να κατασχέσει. Χτίζει μια πόλη αποκλειστικά για εβραίους Ισραηλινούς.

Για να το κάνει αυτό, χτίζει πάνω από σπίτια που κατέστρεψε στο Ουμ Αλ Χιράμ, ένα παλαιστινιακό χωριό Βεδουίνων στο νότιο Ι. Τον Ιανουάριο του 2017, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο χωριό για να ισοπεδώσουν τα σπίτια και να εκδιώξουν τους κατοίκους. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους και να μετεγκατασταθούν στη Χούρα, ένα μεγαλύτερο χωριό Βεδουίνων που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Αλλά περίπου 200 άνθρωποι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και παρέμειναν στο Ουμ Αλ Χιράμ , το οποίο είναι μία από τις 35 πόλεις που “δεν αναγνωρίζονται” από το Ι. “Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας“, δήλωσε ο 23χρονος Μουράντ Μοχάμεντ.

– Την ίδια στιγμή, από τότε που το Ι. ξεκίνησε την αδυσώπητη επίθεσή του, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι επιθέσεις εποίκων, οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις σπιτιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα σε Παλαιστίνιους που ζουν σε απομακρυσμένες κοινότητες.

Ο Μουχάμαντ Χαμάντ, κάτοικος της περιοχής Μασάφερ Γιάτα, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Χεβρώνας, λέει ότι η απειλή της βίας και του εκτοπισμού κρατά τους κατοίκους της κοινότητάς του συνεχώς σε εγρήγορση. “Οι περισσότεροι νέοι εδώ ονειρεύονται μόνο να κοιμηθούν χωρίς άγχος για μια νύχτα“.

– Επιπλέον, το ισραηλινό συμβούλιο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να εγκρίνει χιλιάδες κατοικίες εποίκων εκατοντάδων νέων οικισμών σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη: 2.350 οικιστικές μονάδες στο Μάαλε Αντουμίν, 300 μονάδες στο Κεντάρ και 694 μονάδες στο Εφράτ.

Ο υπουργός Οικονομικών Σμότριχ δήλωσε ότι τα νέα σχέδια για τους οικισμούς είναι μια απάντηση σε αυτό που αποκάλεσε “τρομοκρατική” επίθεση την περασμένη εβδομάδα, όταν τρεις Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ κοντά σε σημείο ελέγχου μεταξύ κατεχόμενης Ιερουσαλήμ και Μάαλε Αντουμίν, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους.

 Παλαιστίνιοι μαχητές “διατηρούν στρατιωτικές δυνατότητες” καθώς μαίνεται η μάχη στην περιοχή Ζεϊτούν. Παρά την πολύμηνη κατοχή και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ι. στη βόρεια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να καταστείλουν τους Παλαιστίνιους μαχητές που εμπλέκονται σε έντονες μάχες στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), δήλωσαν ότι παρά τις δύο “εκκαθαριστικές επιχειρήσεις” των ισραηλινών δυνάμεων στη Ζεϊτούν, τουλάχιστον επτά παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες μάχονται εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Παλαιστίνιοι μαχητές στη Ζεϊτούν πραγματοποίησαν 92 επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων μεταξύ 19 και 28 Φεβρουαρίου, ανέφεραν το ISW/CTP στην τελευταία τους αξιολόγηση.

Αυτός ο υψηλός ρυθμός επιθέσεων στον οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον επτά παλαιστινιακές οργανώσεις που χρησιμοποιούν εξελιγμένες στρατιωτικές δυνατότητες δείχνει ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν διατηρήσει στρατιωτική ικανότητα στη νότια πόλη της Γάζας. Οι μαχητές πιθανότατα διείσδυσαν σε προηγουμένως ‘εκκαθαρισμένες περιοχές’ της νότιας πόλης από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας“, ανέφεραν οι δεξαμενές σκέψης.

– Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπασέμ Ναΐμ λέει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να εξασφαλιστεί μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ι.

– Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, θέλοντας να εμφανιστεί ως πιο ρεαλιστής, διαφωνεί με τον επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας, τον φασίστα Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, για τους περιορισμούς στο τέμενος Αλ Άκσα. Ιστορικά, σε στιγμές που οι αρχές του Ι. έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια τόσο στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ όσο και σε όλα τα κατεχόμενα, έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος.

Ο Γκβιρ ζήτησε δημόσια να αυξηθούν οι περιορισμοί αυτοί φέτος. Αυτό θα σημαίνει ότι μόνο άνδρες άνω των 60 ετών θα μπορούν να παρευρίσκονται στο τζαμί κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, κάτι που σαφώς θα συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις από τους Παλαιστίνιους.

Αλλά… ο υπουργός Άμυνας του Ι. είπε χθες ότι αυτού του είδους οι εμπρηστικές δηλώσεις από “ανθρώπους με επιρροή” – δεν κατονόμασε τον Γκβιρ – θα πρέπει να αγνοηθούν όταν πρόκειται για αυτή την εξαιρετικά προβληματική ένταση γύρω από το τέμενος.

– Το Ι. λέει ότι μαχητικά αεροσκάφη, επιθέσεις πυροβολικού έπληξαν στόχους στο νότιο Λίβανο. Τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Λίβανο ανέφεραν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο. Ο στρατός του Ι. έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει πρόσφατες επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών σε στόχους στις περιοχές Κάφρα και Σιντικίν του νότιου Λιβάνου.

Το ψηφιακό υλικό δείχνει αυτό που φαίνεται να είναι νυχτερινές επιθέσεις σε τουλάχιστον δύο κτίρια κατοικιών στο Λίβανο. “Μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικές υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ“, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι το πυροβολικό επιτέθηκε επίσης σε τοποθεσίες γύρω από το μικρό λιβανέζικο χωριό Χούλα τις τελευταίες ώρες.

– Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας δήλωσε ότι το Ι. πραγματοποίησε χτύπημα αργά χθες το βράδυ κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, από τα κατεχόμενα του συριακού Γκολάν, με στόχο μια σειρά από τοποθεσίες στην ύπαιθρο. Η αεράμυνά μας απάντησε στους πυραύλους της επίθεσης και κατέρριψε τους περισσότερους από αυτούς“, ανέφερε το υπουργείο.

– Το καλύτερο: αλληλοεξοντώνονται οι “δυτικοί σύμμαχοι” της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν που υπερασπίζονται “πλοία στη ζωτικής σημασίας διεθνή ναυτιλιακή οδό”:

Μια γερμανική ναυτική φρεγάτα που στάλθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα για αποτρέψει τις επιθέσεις των Χούθι παραλίγο να καταρρίψει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η φρεγάτα Hessen εκτόξευσε δύο πυραύλους εναντίον ενός αμερικανικού αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Reaper, αφού οι προσπάθειες αναγνώρισής του ήταν ανεπιτυχείς, αλλά αστόχησε λόγω “τεχνικού ελαττώματος”.

– Η UNICEF προειδοποιεί ότι τα παιδιά στη Γάζα όχι μόνο ζουν υπό τη διαρκή απειλή αεροπορικών επιδρομών, αλλά διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού και ασθενειών.

– “Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι η μαζική δολοφονία παιδιών σε αργή κίνηση“, λέει η Αλεξάντρα Σάγιεχ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής και υπεράσπισης της οργάνωσης Save the Children International.

– Η αρμόδια για την παροχή τροφίφων υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις “αρνούνται συστηματικά την πρόσβαση” στη Γάζα και ότι οι αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας δέχονται πυρά.

– Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν, με την οποία καλεί την ΕΕ να συνεχίσει “χωρίς καθυστέρηση” τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA, σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια γενοκτονίας, κινδυνεύει να επιδεινώσει σημαντικά, αν όχι να συμβάλει στις ζημιές που η Σύμβαση για τη Γενοκτονία επιδιώκει να αποτρέψει“, έγραψε η γ. γραμματέας.

– Η διοικήτρια της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης USAID, επισκέφθηκε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου. Επικαλούμενη την “επιδείνωση” των συνθηκών στη Γάζα, δήλωσε από τα σύνορα ότι είναι “ζήτημα ζωής και θανάτου” να ανοίξουν “πολύ περισσότερα” περάσματα βοήθειας.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με Ισραηλινούς αξιωματούχους προκειμένου να συμβεί αυτό. Το Ι. δήλωσε ότι θα ανοίξει το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ μεταξύ Ι. και Λωρίδας της Γάζας, ωστόσο συχνά κλείνει καθώς εμποδίζεται από φασίστες ισραηλινούς εποίκους, σε συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό.

– Τρία μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούν να αποκατασταθεί η αμερικανική χρηματοδότηση της UNRWA, καθώς το Κογκρέσο εξετάζει νομοσχέδιο που θα καταστήσει τις περικοπές μόνιμες.

– Ο υπουργός Ενέργειας του Ι. λέει ότι η εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία δεν αξίζει να επιδιωχθεί “εάν το τίμημα είναι” ένα παλαιστινιακό κράτος.

– Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ψηφίζουν “αδέσμευτοι” στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν, καθώς η διαμαρτυρία κατά των χειρισμών του Μπάιντεν στον πόλεμο της Γάζας “ξεπερνά τις προσδοκίες”.

– Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι “η κυριαρχία του όχλου αντικαθιστά το δημοκρατικό πολίτευμα” στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι νομοθέτες αντιμετωπίζουν κακοποίηση επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους για τον πόλεμο του Ι. στη Γάζα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να φοβούνται για την ασφάλειά τους.

“Πρέπει συλλογικά, όλοι μας, να το αλλάξουμε αυτό επειγόντως”, δήλωσε ο Σούνακ σε συνάντηση με τους αρχηγούς της αστυνομίας την Τετάρτη.

Απλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το μοτίβο της ολοένα και πιο βίαιης και εκφοβιστικής συμπεριφοράς που, απ’ όσο μπορεί να δει ο καθένας, έχει ως στόχο να καταπνίξει την ελεύθερη συζήτηση και να εμποδίσει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι απλά αντιδημοκρατικό“, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι περίπου 31 εκατομμύρια βρετανικές λίρες (39 εκατ. δολάρια) σε πρόσθετη χρηματοδότηση θα δοθούν στην αστυνομία για την προστασία των Βρετανών νομοθετών και άλλων αξιωματούχων.[συνεχίζεται…]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*