Παλαιστίνη: Πιθανή μια συμφωνία παύσης πυρός / Η πείνα ως τρομακτικό πολεμικό όπλο / Συγκρούσεις σε Γάζα και κατεχόμενη Δ. Όχθη

Για μια πιθανή συμφωνία παύσης του πυρός έχουν γίνει γνωστά τα εξής:

– Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι “μέχρι την επόμενη Δευτέρα να έχουμε κατάπαυση του πυρός“, λέγοντας ότι “είμαστε κοντά αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμα“. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι το Ι. θα σταματήσει τις “δραστηριότητες” στη Γάζα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

– Πιθανόν να εμπεριέχει επίσης την παύση της εναέριας αναγνώρισης από τον ισραηλινό στρατό για έως και οκτώ ώρες την ημέρα. Αυτό συνέβη σ’ ένα βαθμό κατά τη διάρκεια της τελευταίας σειράς ανταλλαγών κρατουμένων, όταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από περιοχές όπου θα μπορούσαν να απελευθερωθούν όμηροι.

– Η συμφωνία μπορεί να αφορά 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους και 40 ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι άνδρες και όσοι μπορεί να πάσχουν από ιατρικές ασθένειες. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα αναδιάταξης του ισραηλινού στρατού ώστε να επιτραπεί σε περισσότερους ανθρώπους να κυκλοφορούν ελεύθερα στη Λωρίδα της Γάζας.

– Η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ έχει διανείμει σχέδιο ψηφίσματος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο τους καλεί να καταλήξουν “επειγόντως” σε συμφωνία “προσωρινής κατάπαυσης του πυρός“, ενώ για πάνω από 4 μήνες 3 φορές προέβαλε βέτο και αρνήθηκε έστω και την προσωρινή παύση πυρός.

– Τα σχόλια του Μπάιντεν έρχονται μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του δήλωσε ότι εκπρόσωποι του Ι., της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ συζήτησαν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Παρίσι.

– Στις συνομιλίες δεν συμμετείχε η Χαμάς, αλλά η παλαιστινιακή ομάδα εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας του Παρισιού, η οποία περιλαμβάνει 40ήμερη παύση και ανταλλαγή ομήρων.

– Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι τη συνάντηση στο Παρίσι θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τη συμμετοχή του Ι. και της Χαμάς, πρώτα στο Κατάρ και αργότερα στην Αίγυπτο. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία του Ι. έφτασε χθες στο Κατάρ για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.

– Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες από τη Χαμάς για τη συμφωνία. Ένα από τα σημεία εμπλοκής είναι η ιδέα ότι το Ι. λέει επανειλημμένα ότι ακόμη και αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα προχωρήσει προς τη Ράφα.

Αλλά η Χαμάς θα ήθελε αυτή να είναι μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και αυτό μπορεί να είναι μια πολύ κεντρική αντίφαση όσον αφορά την προσπάθεια εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ακόμα αρκετά νεφελώδεις.

– Ο ισραηλινός στρατός και η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας (Σιν Μπετ) καλούν τον Νετανιάχου να επανεξετάσει την απόφασή του για τους περιορισμούς στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Επικαλούνται την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως λόγο για την άρση των περιορισμών.

Η Χαμάς είχε προειδοποιήσει νωρίτερα το Ι. κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει στους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ για την προσευχή της Παρασκευής από τις 7 Οκτωβρίου, αναγκάζοντας πολλούς να προσευχηθούν στους δρόμους κοντά στην Παλιά Πόλη. Τα προηγούμενα χρόνια, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επιτεθεί και ξυλοκοπήσει Παλαιστίνιους πιστούς μέσα στο τέμενος.

– Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Επιδρομές διεξάγονται στην περιοχή Ζεϊτούν, όπου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι ανάλυψε εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων και εκτοξευτές ρουκετών που χρησιμοποιεί η Χαμάς και ότι χτύπησε ένα επιχειρησιακό κέντρο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την εκτόξευση ρουκετών προς το νότιο Ι.

– Οι γιατροί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας περιθάλπουν θύματα στο πάτωμα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν βοήθεια.

– “Δεν θα γίνουμε μέρος οποιασδήποτε αναγκαστικής εκτόπισης αμάχων“, λέει ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ καθώς το Ι. σχεδιάζει εκκένωση της Ράφα.

– Η Χαμάς κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπάιντεν ότι επέτρεψε την πολιορκία της Γάζας και δήλωσε ότι η πείνα στην περιοχή “είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα που η ιστορία δε θα σβήσει“.

– Τριάντα Παλαιστίνιοι εργάτες από τη Γάζα συνελήφθησαν από τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη πόλη Μπαρτάα της Δυτικής Όχθης, νότια της Τζενίν. Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο σε κτίριο κατοικιών όπου διέμεναν οι εργάτες κοντά σε βιομηχανική ζώνη της πόλης. Αυτό συμβαίνει μία ημέρα μετά τη σύλληψη από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστίνιων εργατών από τη Γάζα στη Νάμπλους.

– Διαμαρτυρίες αναμένονται σήμερα σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου του Ι. κατά της Γάζας και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές στις πόλεις: Ραμάλα, Χεβρώνα, Νάμπλους, Τζενίν, Βηθλεέμ, Τουλκάρεμ, Τούμπας, Καλκίλια και Ιεριχώ.

– Τουλάχιστον 30.00 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί και πάνω από 70.000 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 13.000 δολοφονημένα παιδιά και 9.000 τραυματισμένα. Περίπου 7.000 είναι επίσημα “αγνοούμενοι”. Τουλάχιστον 410 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 108 παιδιά και πάνω από 4.600 οι τραυματίες.

Πρόκειται για επίσημα καταγραμμένους θανάτους και τραυματισμούς στα νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα όμως, οι δολοφονίες και οι τραυματισμοί είναι πολύ περισσότεροι καθώς χιλιάδες άνθρωποι θάφουν τους νεκρούς τους όπου βρουν ή παραμένουν χωρίς καμία περίθαλψη καθώς η μετακίνηση σε κάποια ιατρική δομή έχει πάντοτε τον κίνδυνο να δολοφονηθούν από στοχευμένα πυρά του ισραηλινού στρατού.

Νεογέννητα πεθαίνουν στη Γάζα

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) ανέφερε ότι νεογέννητα μωρά πεθαίνουν στη Γάζα επειδή οι μητέρες τους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα.

Ανέφερε επίσης ότι οι βομβαρδισμοί και το άγχος οδηγούν πολλές μητέρες να γεννούν πρόωρα. Το μαιευτήριο Αλ Χελάλ Αλ Εμιράτι στη Ράφα έχει μόνο πέντε κρεβάτια διαθέσιμα για τοκετούς.

Παρά την έλλειψη βασικών προμηθειών όπως τα σεντόνια, η εγκατάσταση αντιμετώπισε πρόσφατα 78 τοκετούς σε μία μόνο νύχτα“, ανέφερε το UNFPA.

– Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περίπου 7.000 άτομα, μερικές φορές χωρίς κατηγορίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων σε σχεδόν 10.000, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

– Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών διέταξε τον ισραηλινό στρατό να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα από πράξεις γενοκτονίας. Η υπόθεση του ΔΔΔ έχει προσελκύσει ελάχιστο ενδιαφέρον στο Ι. Ενώ ο κόσμος περιμένει την απόφαση του ΔΔΔ σχετικά με το καθεστώς των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, η υπόθεση έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο το Ι.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει πραγματική επίγνωση εδώ ότι το ΔΔΔ δεν έχει καμία εξουσία εφαρμογής και αγνοείται από τις χώρες που καταλήγουν να καταδικάζονται. Δεύτερον, αποσπάται τόσο πολύ η προσοχή τους από την κατάσταση στη Γάζα, η οποία επίσης συνδέεται με μια διαφορετική υπόθεση ενώπιον του ΔΔΔ. Αυτό έχει πραγματικά προτεραιότητα, η Δυτική Όχθη γενικότερα είναι προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

– Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να συμμορφωθεί με αυτό, αλλά συνεχίζει να βομβαρδίζει, να δολοφονεί και να ακρωτηριάζει Παλαιστίνιους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Τα ασθενοφόρα δεν λειτουργούν και οι ασθενείς με αιμοκάθαρση και εντατική θεραπεία κινδυνεύουν με θάνατο στη βόρεια Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία δεν έχουν καύσιμα.

– Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι μια συμφωνία για τους αιχμαλώτους μόνο θα “καθυστερήσει” την επίθεση στην πόλη Ράφα, τονίζοντας ότι η επίθεση “θα γίνει”.

– Η υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) λέει ότι η τελευταία φορά που παρέδωσε τρόφιμα στη βόρεια Γάζα ήταν πριν από ένα μήνα και πλέον, προσθέτοντας ότι ο λιμός στην περιοχή μπορεί να αποτραπεί αν επιτραπεί η είσοδος σε περισσότερες αυτοκινητοπομπές τροφίμων.

– Καταστροφικές οι συνθήκες στο πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη νότια Γάζα λόγω σοβαρών ελλείψεων σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, ιατρικές προμήθειες και φάρμακα.

– Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι οι επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα συνεχιστούν ακόμη και αν επιτευχθεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

– Το Ιράν καταδίκασε τα τελευταία πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, λέγοντας ότι παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της αραβικής χώρας.

 Λιγότερα από 35 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα κατά μέσο όρο την ημέρα από τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

– Χθες το βράδυ, σε ένα σπίτι στην περιοχή του νοσοκομείου του Κουβέιτ, δολοφονήθηκαν οκτώ άνθρωποι. Τα συντρίμμια και τα θραύσματα έπεφταν στην περιοχή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο.

– Η κατάσταση στην πόλη Χαν Γιούνις παραμένει τρομερή και επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνάει. Ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αποχώρησε από το νοσοκομείο Νάσερ, οι ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να παίρνουν θέσεις στα γύρω κτίρια και να πυροβολούν. Εμποδίζουν επίσης την είσοδο των αυτοκινητοπομπών για την παροχή νερού, τροφίμων και καυσίμων για τις γεννήτριες ρεύματος, ώστε το νοσοκομείο να επανέλθει σε λειτουργία.

Οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται κάθε μέρα που περνά παρά τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός.

– Παλαιστίνιοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας διακινδυνεύουν τη ζωή τους καταφεύγοντας στο νότο, επειδή φοβούνται ότι θα πεθάνουν από την πείνα λόγω της έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Η βόρεια Γάζα έχει αποκοπεί σχεδόν εντελώς από τη βοήθεια, με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), να δηλώνει ότι “ο λιμός μπορεί να αποτραπεί εάν επιτραπεί σε περισσότερες αυτοκινητοπομπές τροφίμων να εισέρχονται στη βόρεια Γάζα σε τακτική βάση“.

– Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν τουλάχιστον επτά επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων τη Δευτέρα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υπεράσπισης της περιοχής Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας.

Οι ομάδες που μάχονται στην περιοχή Ζεϊτούν περιλαμβάνουν τη Χαμάς, την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ), τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν και τις Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης. Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της στόχευσαν τις ισραηλινές δυνάμεις με “μηχανισμούς κατά προσωπικού” ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνις, ενώ η PIJ και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Άκσα ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών στη νότια περιοχή της Πόλης της Γάζας.

Η PIJ και το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν εξαπέλυσαν επίσης καταιγισμό ρουκετών κατά στόχων στο Ι. τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

– Βίαιες συγκρούσεις κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Φαράα στη Δυτική Όχθη

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό Αλ Φαράα, νότια της πόλης Τούμπας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονες συγκρούσεις με παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων. Τρεις Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν στην πόλη Τούμπας και στον καταυλισμό.

Νωρίτερα διεξάγονταν έντονες μάχες με παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων στην Τζενίν, λέει ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συλλάβει 1.130 άτομα από τις 7 Οκτωβρίου, και αυτό περιλαμβάνει τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζενίν.

Τον Φεβρουάριο, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 110 κατοίκους, κυρίως πρώην κρατούμενους και τραυματίες. Τον Ιανουάριο, η κατοχή συνέλαβε εκ νέου ένα παιδί, το οποίο ήταν μεταξύ εκείνων που απελευθερώθηκαν στη συμφωνία ανταλλαγής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023.

Η βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι και οι οικογένειές τους είναι πρωτοφανής. Αυτό περιλαμβάνει κακοποίηση, βασανιστήρια, σοβαρούς ξυλοδαρμούς και τη χρήση μελών της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, ως ομήρων για να πιεστεί ένα μέλος της οικογένειας να παραδοθεί.

Επιδρομές και συλλήψεις έχουν αναφερθεί και αλλού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

– Στην πόλη Νάμπλους, όπου συνελήφθη ένας άνδρας.

– Στον καταυλισμό Τζαλαζούν, βόρεια της Ραμάλα.

– Στην πόλη Γιάτα, νότια της Χεβρώνας.

– Στην πόλη Μπέιτ Φούρικ, ανατολικά της Νάμπλους.

– Στην πόλη Αζούν, ανατολικά της Καλκίγια.

– Στο χωριό Τζαλμπούν, ανατολικά της Τζενίν.

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στη βόρεια ορεινή περιοχή της πόλης Νάμπλους, ενώ ένας τρίτος άνδρας συνελήφθη στο κέντρο της πόλης.

Ένας τέταρτος άνδρας συνελήφθη στο χωριό Μπέιτ Φουρίκ. Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν επίσης έναν άνδρα στο στήθος στο σημείο ελέγχου του χωριού.

Αλλού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στον καταυλισμό Τζαζαλόνε, βόρεια της πόλης της Ραμάλα, και συνέλαβε απροσδιόριστο αριθμό ανδρών.

Επίσης, μια ομάδα ισραηλινών εποίκων εισέβαλε στην κοινότητα των Βεδουίνων Άραμπ Αλ Μαλεχάτ, βορειοδυτικά της Ιεριχούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

– Στα σύνορα Λιβάνου-Ι., μαχητές της Χεζμπολάχ και ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί, με αύξηση των διασυνοριακών επιθέσεων που έχουν οδηγήσει σε θανάτους και από τις δύο πλευρές.

Χθες σημειώθηκε περαιτέρω κλιμάκωση, όταν το Ι. έπληξε τον ανατολικό Λίβανο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, δολοφονώνοντας δύο ανθρώπους στα περίχωρα του χωριού Μπουντέι κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ, προπύργιο της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το βόρειο Ι. από τον Λίβανο.

Διάφορα περιστατικά από τις τελευταίες ημέρες:

– Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον μιας ισραηλινής στρατιωτικής βάσης σε αντίποινα για την επίθεση στην κοιλάδα Μπεκάα. Ο ισραηλινός στρατός το επιβεβαίωσε αυτό.

– Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι τα μαχητικά της κατέρριψαν ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το προπύργιό της στο νότιο Λίβανο.

– Ένας πύραυλος που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε από το Ι. και προσγειώθηκε κοντά σε μια συναγωγή σε μια πόλη κοντά στη Ναζαρέτ στο βόρειο Ι.

– Ο Χασάν Σαλάμι, ανώτερος αξιωματικός της Χεζμπολάχ στην περιοχή της κοιλάδας Χουτζάιρ στο νότιο Λίβανο, σκοτώθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις λένε ότι καταστράφηκαν πύραυλοι κρουζ των Χούθι, θαλάσσια και εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέστρεψαν τη Δευτέρα τρία μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, δύο κινητούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ καθώς και ένα επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Αναφέροντας λεπτομερώς την τελευταία της επίθεση κατά των δυνάμεων των Χούθι, η CENTCOM -η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή- δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τα χερσαία όπλα των Χούθι τέθηκαν στο στόχαστρο καθώς αποτελούσαν “άμεση απειλή” για τα εμπορικά πλοία και το αμερικανικό ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πρωτοστατήσει στις επιθέσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, λόγω της ομάδας που στοχεύει τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι δυνάμεις των Χούθι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις τους είναι απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν μέχρι το Ι. να τερματίσει τις επιθέσεις του στο παλαιστινιακό έδαφος.

– Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μοχάμεντ Στάγιεχ υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι η απόφασή του έρχεται εν μέσω “πρωτοφανούς κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ καθώς, και του πολέμου, της γενοκτονίας και της πείνας στη Λωρίδα της Γάζας“.

– Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα “θα είναι καταστροφική”.

– Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαστήριο ολοκλήρωσε την έκτη ημέρα ακροάσεων σχετικά με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ι., με τις χώρες του παγκόσμιου Νότου να εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξή τους στην αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων και να επικρίνουν την επί δεκαετίες στρατιωτική κατοχή του Ι.

– Είκοσι ένα άτομα έχουν συλληφθεί σε διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ, καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ι. συνεδρίαζε για να εξετάσει την πιθανή συμφωνία.

Η Χαμάς επαινεί τον Άαρον Μπούσνελ, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τον πόλεμο στη Γάζα

Η παλαιστινιακή οργάνωση εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους του αμερικανού αεροπόρου, παρομοιάζοντάς τον με την αμερικανίδα ακτιβίστρια Ρέιτσελ Κόρι, η οποία δολοφονήθηκε από ισραηλινή μπουλντόζα ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει από την κατεδάφιση ένα παλαιστινιακό σπίτι στη Γάζα το 2003.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρει ακέραια την ευθύνη για το θάνατο του Άαρον Μπούσνελ, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της, η οποία υποστηρίζει τη σιωνιστική οντότητα στον πόλεμο εξόντωσης κατά των Παλαιστινίων“, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι το όνομα του Μπούσνελ θα παραμείνει “αιώνιο” στη μνήμη των Παλαιστινίων και όλων των ελεύθερων ανθρώπων του κόσμου.

Είπε ότι η πράξη διαμαρτυρίας του αντανακλά την αυξανόμενη οργή της αμερικανικής κοινής γνώμης κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν για την υποστήριξη του πολέμου κατά της Γάζας.

Ο 25χρονος Άαρον Μπούσνελ αυτοπυρπολήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον φωνάζοντας “ελεύθερη Παλαιστίνη” καθώς καιγόταν, διαμαρτυρόμενος για τη γενοκτονία στη Γάζα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Οργανώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη απέτισαν φόρο τιμής στον Μπούσνελ, ο οποίος πέθανε από τα τραύματά του το βράδυ της Κυριακής.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν τον δηλωμένο σκοπό του Μπούσνελ για την πράξη του ή του έδωσαν ελάχιστη προσοχή.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου όμως, ενώ χαρακτήρισε το περιστατικό “τραγικό γεγονός”, διαβεβαίωσε εκ νέου την “ατσάλινη” υποστήριξή του στο Ι. Δήλωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στους στόχους που είχε θέσει στην αρχή του πολέμου: την υποστήριξη του “δικαιώματος του Ι. να υπερασπιστεί τον εαυτό του“, την απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων και την αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης.

Σ.τ.Μ.: Οι ανακρίβειες και η παραπλανητική ενημέρωση για γεγονότα και καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν ανθρώπους να υπερασπίζονται τον καταπιεστή και όχι τον καταπιεζόμενο. Θα επανέλθουμε.

[Συνεχίζεται]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*