Το “Ισραήλ” βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Ράφα καθώς σχεδιάζει χερσαία επίθεση / Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούν

Το “Ισραήλ” βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Ράφα καθώς σχεδιάζει χερσαία επίθεση / Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούν μαζικά ανθρώπους στους δρόμους όλης της Παλαιστίνης

– Από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε πάνω από 27 χιλιάδες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και λιμοκτονούν.

– Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη νοτιότερη πόλης της Λωρίδας της Γάζας, Ράφα, όπου έχει καταφύγει ο μισός πληθυσμός και πλέον χωρίς να έχει πουθενά να διαφύγει. Δεν απομένουν επιλογές καθώς 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι στην πυκνοκατοικημένη Ράφα λαμβάνουν εντολή εκκένωσης. Αφού πρώτα εξανάγκασε τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν από το βορά για να κατευθυνθούν στη Χαν Γιούνις, δολοφονώντας και συλλαμβάνοντας καθ’ οδόν, στη συνέχεια τους εξανάγκασε και πάλι να κατευθυνθούν προς τη Ράφα, πάλι δολοφονώντας και συλλαμβάνοντας καθ’ οδόν. Και τώρα, με βάση πληροφορίες από διάφορα μέσα ενημέρωσης, σκοπεύει να δώσει εντολή να συγκεντρωθούν στην νοτιοδυτική χέρσα αμμώδη περιοχή Αλ Μαουάσι, έκτασης 16 τετραγωνικών χλμ, αφού νωρίτερα δολοφόνησε και συνέλαβε εκατοντάδες και εκεί. Αυτό σημαίνει ότι θα συνθίψει κυριολεκτικά περίπου 62.000 ανθρώπους σε 1 (ολογράφως, ένα) τετραγωνικό χλμ. [βλ. χάρτη στην ανάρτηση https://athens.indymedia.org/post/1628904/ ] Σαν να λέμε, αν επρόκειτο για την Αθήνα, ότι στην περιοχή που εκτείνεται από την Ακαδημίας ως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και από την Πατησίων ως την Ιπποκράτους, δηλαδή στα εξάρχεια grosso modo, θα στριμωχτούν πάνω από 62.000 άνθρωποι.

– Ο ίδιος λέει ότι το Ι. δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία να χάσει για να απελευθερώσει περισσότερους αιχμαλώτους από τη Γάζα. [Καθώς σιχαινόμαστε να αναφέρουμε συνέχεια το όνομα αυτού του από την ίδρυσή του γενοκτονικού και φασιστικού κράτους, στο εξής θα είναι το Ι.] Χαρακτήρισε τη συνεχή στρατιωτική πίεση μέχρι την “ολοκληρωτική νίκη” επί της Χαμάς ως απαραίτητη για την ισραηλινή ασφάλεια. Η δήλωσή του εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο αιχμαλώτων από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις σε επιχείρηση διάσωσης στη Ράφα, στη νότια Γάζα. Μάλλον θα εννοεί ευκαιρίες ανάλογες με εκείνη κατά την οποία ο στρατός του δολοφονήθησε εν ψυχρώ τρεις αιχμαλώτους που είχαν βγει από ένα κτίριο βομβαρδισμένο από την ισραηλινή αεροπορία, κρατώντας λευκές σημαίες. Τον ένα μάλιστα που κατάφερε να διαφύγει, τον κυνήγησε για να τον αποτελειώσει.

– Περίπου 100 πτώματα Παλαιστινίων ανασύρθηκαν από ομάδες διάσωσης κατάφεραν στις γειτονιές Ταλ Αλ Χάουα και Αλ Ριμάλ στην Πόλη της Γάζας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δολοφονήθηκαν από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών.

– Τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές και θαλάσσιες επιθέσεις στη Ράφα κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Χτυπήθηκαν το τέμενος Αρ Χάμρα της Σαμπούρα και το τέμενος Αλ Χούντα στον καταυλισμό Γιάμπνα, όπου είχαν καταφύγιο δεκάδες άμαχοι άνθρωποι, με αποτέλεσμα πάνω από 50 δολοφονημένους. Σφοδροί βομβαρδισμοί στις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο Κουβέιτ. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Κουβέιτ δήλωσε: “Το νοσοκομείο είναι γεμάτο τραυματίες σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα, ενώ εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι έχουν καταφύγει στους χώρους του νοσοκομείου για να προστατευτούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς”.

– Επίσης, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε τουλάχιστον 15 αμάχους σε βομβιστική επίθεση στην Ντέιρ ελ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 164 ανθρώπους και τραυμάτισαν 200 στη Γάζα. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σπίτι στην πόλη Σιχίν του νότιου Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με το Ι. Η επίθεση προκάλεσε τραυματισμούς, αλλά δεν έγινε γνωστός ο αριθμός θυμάτων.

– Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν δολοφονήσει τουλάχιστον 28.340 Παλαιστίνιους, με περίπου 8.000 να δηλώνονται επίσημα “εξαφανισμένοι”, αλλά η αλήθεια είναι ότι βρίσκονται νεκροί στους δρόμους και στα ερείπια, και έχουν τραυματίσει 67.984 από τις 7 Οκτωβρίου. Και, ο αριθμός αυτός, που δεν είναι αριθμός αλλά ανθρώπινες ζωές, είναι βέβαιο ότι θα ανέβει κατακόρυφα αν και όταν λήξει, έστω και παροδικά, αυτή η σχεδιασμένη και μοναδική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σφαγή σε απευθείας παγκόσμια μετάδοση.

– Παλαιστίνια μητέρα και το παιδί της κείτονται στη μέση ενός δρόμου στην περιοχή Σεΐχ Ραντουάν στην Πόλη της Γάζας, όταν ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής τους πυροβόλησε και τους δύο. Το παιδί επέζησε ενώ η μητέρα πέθανε. [Βλ. σχετικό βίντεο στην επόμενη δημοσίευση]

– Η Χιντ Ρατζάμπ, ένα εξάχρονο κορίτσι από τη βόρεια Γάζα, που έκανε έκκληση επί ώρες για βοήθεια στο τηλέφωνο, αφού δέχτηκε ισραηλινά πυρά μαζί με την οικογένειά της και είδε την αδελφή της Ελιάν να δολοφονείται δίπλα της, βρέθηκε νεκρή μετά από 12 ολόκληρες ημέρες μαζί με δύο γιατρούς που είχαν σταλεί για να την βρουν. Το ασθενοφόρο και το αυτοκίνητο της οικογένειας είναι διάτρητα από βολές ισραηλινού τανκ που βρισκόταν ακριβώς απέναντί τους και εμπόδιζε σκόπιμα τη διάσωσή τους. Όταν άλλοι διασώστες κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο της μαζικής δολοφονίας δε βρήκαν παρά τμήματα σορών σε πλήρη αποσύνθεση. [Βλ. σχετικό βίντεο στην επόμενη δημοσίευση]

– Ο Νεμπάλ Φαρκάς, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον πουθενά στη Γάζα για να πάνε οι Παλαιστίνιοι. “Η Ράφα έχει ήδη σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Γάζας. Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, οι άνθρωποι καταφεύγουν στη Ράφα ακολουθώντας τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης. Οικογένειες έχουν ήδη εκκενωθεί έως και 10 φορές“, πρόσθεσε. “Το ερώτημα είναι – πού πρέπει να πάνε οι άνθρωποι“; Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος και δεν υπάρχει τρόπος να εκκενωθεί. Συν τοις άλλοις, υπάρχει πλήρης καταστροφή των υποδομών και η έλλειψη μεταφορών επίσης καθιστά αδύνατο για τους ανθρώπους να φτάσουν οπουδήποτε.

 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διέσωσε δύο ηλικιωμένους αιχμαλώτους από ένα σπίτι στη συνοικία Σαμπούρα της Ράφα περίπου στη 1 π.μ. της Δευτέρας. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι αιχμάλωτοι ήταν σε καλή κατάσταση. Ανακοίνωσε επίσης ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη την Κυριακή. Αν διαβάσετε την ανακοίνωση του αρχηγού του στρατού με τις λεπτομέρειες της “επιχείρησης”, είναι ξεκάθαρο ότι για να απελεθερώσουν δύο αιχμαλώτους, οι οποίοι δεν κινδύνευαν παρά μόνο από τους “συμπατριώτες τους“, δε δίσταζαν εδώ και μέρες να δολοφονούν εκατοντάδες αμάχους στη Ράφα. Εξάλλου, για τον κατοχικό στρατό και όλη την πολιτική ηγεσία του Ι., όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα δημόσια, η αναλογία στην αξία της ζωής Παλαιστινίου/Ισραηλινού είναι ένα προς εκατό.

(Σημ.: ΟΛΟΙ όσοι απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες πτέρυγες έχουν δηλώσει ότι δεν τους έλειψε τίποτα και δεν υπέστησαν καμία κακοποίηση. Υπάρχουν τα βίντεο, οι μαρτυρίες, τα πάντα. Ακόμη και ένα σκυλάκι που είχε ένα μικρό κορίτσι είχε πλήρη φροντίδα. Ένα μικρό αγόρι αφηγούνταν πώς πέρασε και έλεγε ότι είχε πολύ πλάκα. Μια ηλικιωμένη ευχαριστούσε τους μαχητές ξανά και ξανά, όταν πλέον είχε γυρίσει σπίτι της. Χειραψίες, χτυπήματα στην πλάτη και χαμόγελα κατά την παράδοση στην Ερυθρά Ημισέληνο. Κι αυτά όχι ψεύτικα. Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ, ΜΙΑ, ΕΝΑ ΟΜΗΡΟΣ που να έχει πει ότι τον χτύπησαν, τον προσέβαλαν, του στέρησαν φαγητό, νερό, φάρμακα. Κάντε, αν θέλετε, τη σύγκριση με την άλλη φασιστική πλευρά).

– Το μεγάλο και σημαντικό θέμα για εμάς είναι φυσικά πότε θα απελευθερωθούν οι περίπου 8εκ. Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι που επιβιώνουν κάτω από αδιανόητες συνθήκες, υπό καθεστώς εθνοκάθαρσης, απαρτχάιντ και μαζικού εκτοπισμού για πάνω από 100 χρόνια.

– Η Χαμάς είχε παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο τριών φάσεων για μια πιθανή συμφωνία που θα έβλεπε την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που φυλακίζονται από το Ι. Ο Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο της Χαμάς, υποσχόμενος ότι το Ι. θα συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μέχρι την “απόλυτη νίκη. Η Χαμάς λέει επίσης ότι τα πλήγματα αποτελούν “συνέχεια του γενοκτονικού πολέμου” που διεξάγει το Ι. εναντίον του παλαιστινιακού λαού, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχός της ανέφερε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 ότι η σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα “τινάξει στον αέρα” τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων .Η αποψινή επίθεση του ναζιστικού στρατού κατοχής στην πόλη Ράφα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από εκατό μάρτυρες μέχρι στιγμής, θεωρείται συνέχεια του γενοκτονικού πολέμου και των προσπαθειών αναγκαστικής εκτόπισης που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας“. Την Κυριακή, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι δύο αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά σε πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, δηλώνει ότι μαχητές της επιτέθηκαν και σκότωσαν δέκα στρατιώτες από “μηδενική απόσταση” στο Αμπασάν Αλ Καμπίρα, ανατολικά της Χαν Γιούνιs στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

– Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει ότι μαχητές της έστησαν ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί έντονες μάχες. “Αμέσως μετά την άφιξη των ισραηλινών δυνάμεων στο σημείο της ενέδρας, τους επιτεθήκαμε με πολυβόλα, οβίδες κατά προσωπικού, οχυρά και εκρηκτικούς μηχανισμούς, αφήνοντας τους εχθρούς νεκρούς και τραυματίες“, ανέφεραν σε ανακοίνωσή της. Είπε επίσης ότι οι μαχητές της βομβάρδισαν ένα ισραηλινό φυλάκιο διοίκησης και ελέγχου στην κεντρική Χαν Γιούνις με βαριά βλήματα όλμου.

-Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι έβαλαν στόχο ένα φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, το τελευταίο χτύπημα από την έναρξη του πολέμου του Ι. στη Γάζα. Οι Χούθι αναγνώρισαν το πλοίο ως το Star Iris και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης που πρόσκειται στο Ιράν, Γιαχία Σαρίι, δήλωσε ότι το πλοίο ήταν αμερικανικό. Ωστόσο, ναυτιλιακοί ανιχνευτές ναυτιλίας δήλωσαν ότι το πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας. Άντε, ένα ένα να τα μαζέψουν όλα τα ελληνικά πλοία ανθρωποπνίχτες. Επαναλαμβάνουμε, οι Χούθι δεν έχουν σκοτώσει ούτε έναν άνθρωπο από την έναρξη του πολέμου. Αντίθετα, η δυτική σημμαχία με “επικεφαλής” την ελλάδα έχει δολοφονήσει δεκάδες αμάχους σε βομβαρδισμούς πόλεων και χωριών της Υεμένης.

Οι Χούθι ελέγχουν τις πιο πολυπληθείς περιοχές της χώρας και έχουν επανειλημμένα εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ι. στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου. Οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στη στρατιωτική επίθεση του Ι. στη Γάζα. Έκτοτε έχουν επεκτείνει τις επιθέσεις τους και σε πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και η Αθήνα

– Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Αλ Ναχάλα. Σχετική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τόνισαν την ανάγκη για σταθερότητα και συνέχιση της δυναμικής προσπάθειας για την επίτευξη της νίκης κατά του Ι.

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη

– Ένας έφηβος, ο 15χρονος Μουχάμαντ Ταρίκ Αμπού Σνέινα από την πόλη Αλ Εϊζαρίγια δοφονήθηκε αφού πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Το αγόρι πέθανε από τα τραύματά του. Το αγόρι στοχοποιήθηκε πισώπλατα επειδή “επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση με μαχαίρι“, χωρίς να μπορέσει καν να τραυματίσει οποιονδήποτε, στην οδό αλ Ουάντ στην Παλιά Πόλη. Του έριξαν με πολυβόλο καθώς έφευγε και, ενώ ήταν τραυματισμένος και ακινητοποιημένος στο έδαφος, γυναίκα στρατιώτης τον εκτέλεσε εξ επαφής. [Δείτε το σχετικό βίντεο]

– Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ των οποίων έναν τραυματισμένο ανήλικο και έναν πρώην κρατούμενο.

– Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων δήλωσε ότι οι συλλήψεις έγιναν κυρίως στην πόλη της Χεβρώνας, ενώ άλλες έγιναν στις πόλεις Νάμπλους, Ραμάλα, Τζενίν και Καλκίλια, καθώς και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαρίθμησε τις τοποθεσίες τουλάχιστον 26 συλλήψεων, μεταξύ των οποίων οκτώ στη Χεβρώνα, μία στην Τούμπας, έξι στο χωριό Ταλ κοντά στη Νάμπλους, μία στο χωριό Ντέιρ Γκασάνα κοντά στη Ραμάλα, δύο στην πόλη Αζούν κοντά στην Καλκίλια, άλλες δύο στην πόλη Αράμπα κοντά στην Τζενίν και τουλάχιστον έξι στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι που βρίσκονται υπό ισραηλινή κράτηση, πολλοί από τους οποίους κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

– Ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά, καθώς τα στρατεύματα εισέβαλαν σε πολλά σπίτια στο χωριό Ταλ, νοτιοδυτικά της Νάμπλους, εν μέσω σφοδρών μαχών. Πηγές της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης δήλωσαν ότι το ιατρικό προσωπικό περιέθαλψε τον νεαρό.

– Ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από πραγματικά πυρά όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ταμούν νοτιοανατολικά της πόλης Τούμπας. Τα στρατεύματα συνέλαβαν επίσης τον 67χρονο Μαχμούντ Μαρουάς Σουλεϊμάν Μπσαράτ μετά από έφοδο στο σπίτι του στην πόλη.

– Οι ισραηλινές δυνάμεις, συνοδευόμενες από μπουλντόζα, πραγματοποίησαν επιδρομή σε πολλά σπίτια στον καταυλισμό Μπαλάτα, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης Νάμπλους. Ακούστηκαν σφοδρά πυρά και συνελήφθησαν τουλάχιστον τρεις νεαροί άνδρες.

– Ένας νεαρός τραυματίστηκε από ισραηλινό θραύσμα κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πόλη Ραμάλα. Ο στρατός εισήλθε και ερεύνησε αρκετά σπίτια στη γειτονιά Αλ Μασιούν, ρίχνοντας αληθινά πυρά. Ο νεαρός άνδρας χτυπήθηκε στο πόδι από θραύσματα.

– Τα στρατεύματα εισέβαλαν επίσης σε περιοχές και έκαναν έρευνες σε σπίτια στις περιοχές Έιν Μουντζίτν, Ραμάλα Ατ Τάχτα, Ουμ Ας Σαραγιέτ, Μπετούνια, καθώς και στον καταυλισμό Τζαλαζόνε στη Ραμάλα.

– Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα υπήρξε αύξηση του αριθμού των σημείων ελέγχου στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Τα πιο διαβόητα από τα σημεία ελέγχου είναι το “Χάμρα” και το “Ταγιασίρ”, τα οποία χωρίζουν την Κοιλάδα του Ιορδάνη από τη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι κάτοικοι εκτίθενται καθημερινά σε ταπεινώσεις από στρατιώτες που ενεργούν σύμφωνα με τη ρατσιστική και δολοφονική μανία τους. Κάθε μέρα, υπάρχουν σκηνές με παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους στα δύο αυτά σημεία ελέγχου να περιμένουν σε οχήματα σε μεγάλες ουρές για να περάσουν, προσθέτοντας στις άθλιες και σκληρές συνθήκες που ήδη αντιμετωπίζουν. Οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται συχνά να περνούν 3 έως 4 ώρες περιμένοντας να περάσουν από αυτά τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου, ενώ τα οχήματά τους ελέγχονται ή υπόκεινται σε ταπεινώσεις ή ακόμη και σε κράτηση. Ο στόχος είναι να αναγκαστούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την περιοχή, ώστε η κοιλάδα του Ιορδάνη να προσαρτηθεί στο Ι.

– Μέσα σε τέσσερις μήνες μόνο προωθήθηκαν 17 σχέδια εποικισμών για περισσότερες από 8400 οικιστικές μονάδες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τέσσερα από αυτά αφορούν εντελώς νέους οικισμούς μέσα ή δίπλα σε παλαιστινιακές γειτονιές. Ενώ οι Παλαιστίνιοι στερούνται σταθερά τα βασικά δικαιώματα στέγασης και ιδιοκτησίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το κράτος συνεχίζει την ισχυρή επένδυση στην επιχείρηση εποικισμών για να εδραιώσει τον ισραηλινό έλεγχο σε περισσότερα εδάφη και να προκαθορίσει το τέλος της σύγκρουσης.

Οι φονιάδες σύμμαχοι

– Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα αραβικά έθνη προειδοποιούν το Ι. να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη επίθεση στην νοτιότερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, τη Ράφα, λέγοντας ότι θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή. Με άλλα λόγια, οι υπεύθυνοι της γενοκτονίας λένε, χωρίς να κάνουν τίποτα στην πράξη, στον επί του εδάφους σφαγέα να αφήσει και κανένα σφάγειο για επιστημονική παρατήρηση.

– Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, όπου φαίνεται να επανέλαβε τη γραμμή των ΗΠΑ ότι “μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υποστήριξης περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί”.

– Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να μεταβεί στη Ντόχα για συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Mπιν Χαμάντ Αλ Θάνι σχετικά με το ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στο μέλλον της Γάζας, δηλαδή, ο συνεργάτης Ισραηλινο-Αμερικανών θα συζητήσει με τον διαπραγματευτή του ποσοστού της εθνοκάθαρσης, νομίζοντας ότι θα παραμείνει ζωντανός και στη θέση του. Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικώνκαταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο “τις μαζικές σφαγές που συνεχίζουν να διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον των Παλαιστινίων, ιδίως των εκτοπισμένων. Το Ι. συνεχίζει επίσημα να στοχοποιεί αμάχους και να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ράφα για να ωθήσει τον πληθυσμό να εκτοπιστεί υπό τους βομβαρδισμούς. Οι πρόσφατες σφαγές της κατοχής αποδεικνύουν την εγκυρότητα των διεθνών προειδοποιήσεων και των φόβων για καταστροφικά αποτελέσματα από την επέκταση του πολέμου στη Ράφα“. Πολύ σημαντική η καταδίκη υπουργείου που ουσιαστικά δεν υπάρχει.

– Δεκάδες φασίστες ισραηλινοί διαδηλωτές, μαζί με τον ισραηλινό στρατό, εμποδίζουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν από την Αίγυπτο στο συνοριακό πέρασμα της Νιτζάνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν τακτικές διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό της βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στο συνοριακό πέρασμα Καράμ Αμπού Σαλέμ. Ο φασίστας, μισάνθρωπος και υπηρέτης όλων των πολυεθνικών της Αργεντινής πρωθυπουργός Μιλέι, ο οποίος βρέθηκε στο Ι. την περασμένη εβδομάδα σε κρατική επίσκεψη, έχει δεσμευτεί να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών, λέγοντας ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής στο Ι. στην Ιερουσαλήμ. Αν προλάβει. Κατά την κρατική επίσκεψη, απεικονίστηκε να προσεύχεται και να χορεύει στο Δυτικό Τείχος, μαζί με όλη τη φασιστική ελίτ του Ι., στην κατεχόμενη Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

-Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Έϊν Χαμπεσόρ, μια ισραηλινή αγροτική κοινότητα εποίκων κοντά στον φράχτη με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι σειρήνες κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα δεν είχαν ηχήσει για πέντε ημέρες.

– Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ι. πρέπει να ενσωματωθεί στην περιοχή μέσω της λύσης των δύο κρατών. “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε αυτή τη σύγκρουση, πρέπει να την επιλύσουμε, πράγμα που σημαίνει δύο κράτη. Πρέπει να υπάρξει μια μη αναστρέψιμη πρόοδος προς μια λύση δύο κρατών“, πρόσθεσε. Ας υπενθυμίσουμε ότι τα ΗΑΕ είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

– Ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της Ολλανδίας να σταματήσει την παράδοση εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που χρησιμοποιεί το Ι. στους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας. Η εντολή εκδόθηκε μετά από προσφυγή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε το επιχείρημά τους ότι η προμήθεια των εξαρτημάτων συνέβαλε σε φερόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ι.

Οι διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις

– Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι “η κηρυγμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα ήταν καταστροφική και δεν πρέπει να προχωρήσει. Καθώς συνεχίζεται ο αεροπορικός βομβαρδισμός της περιοχής, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ζουν σε σκηνές και πρόχειρα καταφύγια, αντιμετωπίζουν τώρα μια δραματική κλιμάκωση αυτής της συνεχιζόμενης σφαγής“, ανέφεραν. Και πρόσθεσαν: “Πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές και οι επανειλημμένες αναγκαστικές μετακινήσεις έχουν ωθήσει τους ανθρώπους στη Ράφα, όπου είναι παγιδευμένοι σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης και δεν έχουν επιλογές“. Από την έναρξη του πολέμου του Ι. στη Γάζα, οι ιατρικές ομάδες και οι ασθενείς της οργάνωσης αναγκάστηκαν να εκκενώσουν εννέα διαφορετικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας, αφού δέχθηκαν πυρά από άρματα μάχης, πυροβολικό, μαχητικά αεροσκάφη, ελεύθερους σκοπευτές και χερσαία στρατεύματα ή έχουν υποστεί εντολή εκκένωσης.

– Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, η Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο της ενώ διερευνώνται οι ισχυρισμοί ότι δώδεκα από τα 13.000 μέλη του προσωπικού της στη Γάζα συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή απόδειξη. Τουλάχιστον 395 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε καταφύγια της UNRWA και άλλοι 1.379 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου. Υπήρξαν 298 περιστατικά που επηρέασαν τις εγκαταστάσεις της, στα οποία περιλαμβάνονται τουλάχιστον 31 περιστατικά ισραηλινής στρατιωτικής χρήσης και παρέμβασης.

– Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός του Ι. στη Γάζα. Μιλώντας στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων 2024 στο Ντουμπάι, δήλωσε ότι η βοήθεια που έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής στη Γάζα από πλευράς ιατρικών προμηθειών είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά.

[Σημ. Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από τη Ράφα. Συνημμένα μπορείτε να δείτε δύο βίντεο από την ενός μηνός ισραηλινή πολιορκία του νοσοκομειακού συγκροτήματος Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιούνις, όπου ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούν εν ψυχρώ ό,τι κι αν κινείται, ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*