Παλαιστίνη: τρόμος στην εγκλωβισμένη Ράφα καθώς ο πρωθυπουργός του “Ισραήλ” διατάζει την εισβολή χερσαίων δυνάμεων

Ο Νετανιάχου διατάζει τον στρατό να αναπτύξει σχέδιο εκκένωσης της Ράφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απάντηση του “Ισραήλ” στη Γάζα ήταν “υπερβολική” και ότι επιδιώκει μια “διαρκή παύση των μαχών” για να βοηθήσει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Γάζα από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, δολοφονώνοντας καθημερινά εκατοντάδες Παλαιστίνιους. Συγκρούσεις με μαχητές και έντονοι βομβαρδισμοί υπάρχουν στις νοτιοδυτικές περιοχές της πόλης της Γάζας, ενώ νωρίτερα βομβαρδισμοί συγκλόνισαν την πόλη Ντέιρ Ελ Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει ότι έχει χάσει εντελώς την επαφή με τις ομάδες της που εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιούνις, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιδρομής στις εγκαταστάσεις που ξεκίνησε πριν από δύο ώρες. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν αμάχους έξω από νοσοκομείο εδώ και μέρες. Το νοσοκομείο Αλ Αμάλ και το ιατρικό συγκρότημα Νάσερ έχουν αμφότερα στοχοποιηθεί και πολιορκηθεί τις τελευταίες 20 ημέρες και οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει για την εξάντληση των ιατρικών προμηθειών, την έλλειψη καυσίμων και οξυγόνου. [βλ. δεύτερη φωτογραφία]

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση της νοτιότερης στη Γάζα πόλη Ράφα και την ήττα των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς. Λέει ότι απαιτείται μια “μαζική επιχείρηση”. Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις διεθνείς επικρίσεις για το σχέδιο του “Ισραήλ” να εισβάλει στην πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο. Υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι -περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας- βρίσκονται στριμωγμένοι στην πόλη και τους πρόχειρους καταυλισμούς με σκηνές ή χωρίς, αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα σημεία της Λωρίδας. Πρόκειται για μια έκταση 63 τετραγωνικών χιλιομέτρων που σήμερα η πιο υπερπλήρης διοικητική περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας, πέντε φορές περισσότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο. [βλ. πρώτη φωτογραφία]

Οι εντολές εκκένωσης αποτελούν απάντηση στις “επικρίσεις” των ΗΠΑ για τη σχεδιαζόμενη εισβολή στη Ράφα. Ο Νετανιάχου λέει ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι πολεμικοί στόχοι χωρίς την εξάρθρωση της Χαμάς στη Ράφα και ότι μια τέτοια επιχείρηση, με την ένταση, την κλίμακα και το μέγεθός της, θα απαιτήσει την εκκένωση των αμάχων στη Ράφα. Αλλά πού θα πάνε είναι το ερώτημα, με δεδομένο ότι περίπου 1,5 εκ. Παλαιστίνιοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή, έχοντας αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Η Αίγυπτος λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, αναπτύσσοντας 40 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο βορειοανατολικό Σινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Από την αρχή του πολέμου, η Αίγυπτος φοβάται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μπορεί να εκδιώξουν τον πληθυσμό της Γάζας στο Σινά. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί λόγω μιας πιθανής ισραηλινής προσπάθειας να αναλάβει τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής που είναι γνωστή ως “διάδρομος Φιλαδέλφειας”, αν και στην πραγματικότητα αυτό το έχει ήδη εξασφαλίσει ανεμπόδιστα, με το στρατό και τους φασίστες Ισραηλινούς που έχουν κατασκηνώσει και επιτίθενται στα φορτηγά που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γάζα με την απόλυτα απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια. Άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχουν ήδη πεθάνει από το κρύο, την πείνα και τη δίψα.

Παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα λένε ότι “ο χρόνος τελειώνει”. Η ομάδα δικαιωμάτων Al-Mezan Center με έδρα τη Γάζα δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί γρήγορα για να σταματήσει την αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι εγκλωβισμένοι χωρίς να έχουν πού να διαφύγουν.

Επί μήνες, το Al-Mezan Center προειδοποιούσε για τις εντολές εκκένωσης του ‘Ισραήλ’ ως πρόσχημα για να σπρώξει τον πληθυσμό της Γάζας πιο κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, προετοιμάζοντας τη μαζική απέλασή τους“, ανέφερε η ομάδα σε σημερινή ανάρτησή της.

Το γραφείο του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς μόλις εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί τα σχόλια του Νετανιάχου σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα “πραγματική απειλή” και μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου για τη βίαιη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη γη τους. Και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις του “Ισραήλ” και των ΗΠΑ θα θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνες για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει. Είναι πλέον καιρός να αναλάβουν όλοι την ευθύνη για την αντιμετώπιση της δημιουργίας μιας νέας Νάκμπα, η οποία θα σπρώξει ολόκληρη την περιοχή σε ατελείωτους πολέμους“, ανέφερε η ανακοίνωση. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής όμως, έχει αποδειχθεί εντελώς ανυπόλυπτος και αδύναμος όλο το προηγούμενο διάστημα, αφού δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια προστασίας του παλαιστινιακού πληθυσμού, ο οποίος στην πλειονότητά του τον θεωρεί ενδοτικό συνεργάτη των ΗΠΑ και του “Ισραήλ”.

Στη Δυτική Όχθη, ακόμη ένας έφηβος, ο 17χρονος Παλαιστίνιος Μουάντ Ασράφ Φαλίχ, δολοφονήθηκε από πυροβολισμούς των κατοχικών ισραηλινών δυνάμεων στην Μπέιτα, νότια της Νάμπλους. Ο Mουάντ κατευθυνόταν προς ένα κατάστημα για να αγοράσει τρόφιμα στην είσοδο της πόλης όταν είδε έκπληκτος έναν αριθμό ισραηλινών οχημάτων να εισβάλλουν. Κατευθύνθηκε πίσω στο σπίτι του, αλλά ο στρατός πυροβόλησε εναντίον του και τραυματίστηκε στο κάτω μέρος της πλάτης του, αλλά οι ντόπιοι δεν μπόρεσαν να τον προσεγγίσουν και να τον πάρουν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατάφεραν, με δυσκολία, να τον μεταφέρουν, αφού ο ισραηλινός στρατός πάντοτε εμποδίζει τα ασθενοφόρα να φτάνουν όπου χρειάζεται. [βλέπε τρίτη φωτογραφία]

Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί που διαδήλωναν για κατάπαυση του πυρός στη Δυτική Όχθη σήμερα το πρωί δέχθηκαν επίθεση από Ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις και κατέσχεσαν πανό. Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό και έσκισαν αφίσες.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*