“Γενικά θετική” η Χαμάς σε προτεινόμενη συμφωνία από τους διαμεσολαβητές
Το Κατάρ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο ως διαμεσολαβητής για την επίτευξη μιας εκεχειρίας που θα περιλαμβάνει εκτεταμένη διακοπή των μαχών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και βεβαιώνει ότι η οργάνωση έδωσε μια “γενικά θετική” απάντηση σε μια προτεινόμενη συμφωνία, αν και επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε την αντίδραση της Χαμάς στην πρόταση σε γενικές γραμμές αισιόδοξη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε περιοδεία αστραπή στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η αντίδραση της Χαμάς στην πρόταση που μεσολάβησαν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συζητηθεί με τους αξιωματούχους του “Ισραήλ” όταν επισκεφθεί τη χώρα την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ντόχα την Τρίτη, είπε: “Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα απαραίτητη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα για την επίτευξή της“.
Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ηγέτες της μαζί με τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εξέτασαν τη “συνολική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με θετικό πνεύμα“, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών σχετικά με την εξασφάλιση βοήθειας και στέγασης, την ανοικοδόμηση, την άρση μιας 17χρονης παραλυτικής πολιορκίας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας “ανταλλαγής κρατουμένων”.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαμεσολαβητές καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών και ότι τα γεγονότα επί τόπου στη Γάζα επηρεάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η προτεινόμενη συμφωνία καταρτίστηκε πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα από τους επικεφαλής των κατασκοπικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του “Ισραήλ” σε συνάντηση με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους.
Η Χαμάς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιφέρει οριστικό τέλος στον πόλεμο. Το “Ισραήλ” έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει οριστικά τον πόλεμο μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς. Στο μεταξύ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η απάντηση της Χαμάς στη συμφωνία μελετάται από όλα τα μέρη που συμμετέχουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης. “Η απάντηση της Χαμάς έχει μεταφερθεί από τον διαμεσολαβητή του Κατάρ στη Μοσάντ. Οι λεπτομέρειές της αξιολογούνται διεξοδικά από τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις“, ανέφερε ανακοίνωση της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του “Ισραήλ” Μοσάντ.
Εκεχειρία 40 ημερών;
Σύμφωνα με πληροφορίες διαφόρων διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και αξιωματούχων προσκείμενων στις συνομιλίες, η εκεχειρία θα διαρκέσει τουλάχιστον 40 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαχητές θα απελευθερώσουν πολίτες μεταξύ των υπόλοιπων ομήρων που κρατούν. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω φάσεις, για την παράδοση στρατιωτών και των σορών των ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο “Ισραήλ”.
Η μόνη εκεχειρία μέχρι στιγμής, τον Νοέμβριο, συμφωνήθηκε αρχικά για μόλις τέσσερις ημέρες και παρατάθηκε για μια εβδομάδα. Τότε, η Χαμάς απελευθέρωσε 110 ομήρους με αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Όμως, ορισμένοι από αυτούς έχουν συλληφθεί ξανά από τον ισραηλινό στρατό.
Η επίσκεψή του Μπλίνκεν πραγματοποιείται εν μέσω δηλώσεων του “Ισραήλ” ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις χερσαίες επιθέσεις του στη Γάζα, ιδίως στη νότια περιοχή της Ράφα που είναι γεμάτη με εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχουν καταφύγει περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι ζουν πλέον σε ολοένα και πιο άθλιες συνθήκες.
Οι παρατηρητές ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν την Τρίτη ότι οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης καλύπτουν πλέον τα δύο τρίτα του εδάφους της Γάζας, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες ακόμη ανθρώπους προς τις συνοριακές περιοχές. Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει ότι μια ισραηλινή ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων θα απειλούσε τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Η Αίγυπτος φοβάται ότι μια επέκταση των μαχών στην περιοχή της Ράφα θα μπορούσε να ωθήσει τους Παλαιστίνιους αμάχους πέρα από τα σύνορα, ένα σενάριο που είναι αποφασισμένη να αποτρέψει.
Ο Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στο Κάιρο νωρίτερα την Τρίτη, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εξαναγκαστούν να φύγουν από τη Γάζα. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπάιντεν έχουν πρωταγωνιστήσει στις σφαγές που διαπράττονται στην Παλαιστίνη. Είναι αυτοί που υποστήριξαν πλήρως τη γενοκτονία του “Ισραήλ”, οικονομικά, στρατιωτικά και διπλωματικά.
Το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιορκημένης λωρίδας έχει εκτοπιστεί, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και στέγη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας είναι πλέον ερειπωμένο μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.
Τουλάχιστον 27.585 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι δολοφονήθηκαν στη στρατιωτική εκστρατεία του “Ισραήλ” μέχρι σήμερα, ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές στη Γάζα. Περισσότεροι από 66.000 έχουν τραυματιστεί.
Leave a Reply