Παλαιστίνη: βομβαρδισμοί, εκτελέσεις εν ψυχρώ, νέοι ομαδικοί τάφοι, επιθέσεις των αντιστασιακών παλαιστινιακών ομάδων

ΗΜΕΡΑ 118: Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Ράφα, χτυπούν τη Νουσεϊράτ | Εκτελέσεις εν ψυχρώ μέσα σε νοσοκομείο στη Τζενίν | Ανεύρεση νέων ομαδικών τάφων | Επιστροφή εκατοντάδων σωρών δολοφονημένων και βασανισμένων Παλαιστινίων | Ζωτικής σημασίας οι τελευταίες ώρες για τις συνομιλίες κατάπαυσης πυρός | Στο στόχαστρο μη επανδρωμένου αεροσκάφους το λιμάνι της Χάιφα | ΗΠΑ και σύμμαχοι χτυπούν στόχους στην Υεμένη | Ισραηλινοί φασίστες: Καμία βοήθεια στη Γάζα.

 

Κάποιες τελευταίες πληροφορίες συνοπτικά:

– Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη σύλληψή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα μοιράζονται συγκλονιστικές περιγραφές για τις κακουχίες και τα βασανιστήρια κατά την κράτησή τους στο Ισραήλ (βλ. τελευταία φωτογραφία).

– Τουλάχιστον 30 άμαχοι που είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό βρέθηκαν με δεμένα μάτια και δεμένα χέρια σε ομαδικό τάφο στη βόρεια Γάζα.

– Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν με ιδιαίτερη ένταση στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στην πόλη Χαν Γιούνις – τα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Αμάλ βρίσκονται υπό ισραηλινή στρατιωτική πολιορκία εδώ και μέρες (βλ. πρώτη φωτογραφία).

– Πολλαπλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

– Ο πρωθυπουργός του Κατάρ προειδοποιεί ότι αν ο πόλεμος του “Ισραήλ” στη Γάζα δεν τερματιστεί σύντομα, οι κίνδυνοι μιας μεγαλύτερης περιφερειακής σύγκρουσης θα αυξηθούν.

– Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος Ριγιάντ Μανσούρ δηλώνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι για να εφαρμοστούν τα “προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα”.

Τουλάχιστον 27.019 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 66.139 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ανακάλυψη νέου μαζικού τάφου

Πάνω από 30 ανθρώπινοι σοροί και ανθρώπινα μέλη σωμάτων, θύματα βασανιστήριων, βρέθηκαν σε σχολείο της Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα. Βρίσκονταν μέσα σε πλαστικές σακούλες, αφού εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τον ισραηλινό στρατό με τα μάτια καλυμμένα και τα χέρια δεμένα με χειροπέδες πισθάγκωνα. Ένας ακόμη από τους μαζικούς τάφους Παλαιστινίων. Εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε τι θα αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα για το γενοκτονικό πόλεμο του μεγαλύτερου τρομοκρατικού κράτους στη νεώτερη ιστορία. Επιπλέον, μία μέρα πριν, ο ισραηλινός στρατός είχε παραδώσει πάνω από 100 σορούς Παλαιστινίων, σε άθλια κατάσταση και χωρίς ονόματα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Θάφτηκαν σε μαζικό τάφο κοντά στην “τεντούπολη” της Ράφα, παρουσία Παλαιστινίων γιατρών, οι οποίοι διαπίστωσαν διαμελισμούς και αποσύνθεση. Όταν θα είναι εφικτό είναι πιθανό να γίνουν εξετάσεις DNA ώστε να διαπιστωθεί η αλήθεια.

‘Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν σταμάτησαν να μας χτυπούν, να μας προσβάλλουν και να μας βρίζουν’

Ο Χαλίντ Αλ Ναμπρίις, μετά την απελευθέρωσή του από ισραηλινή φυλακή είπε: “Όταν λάβαμε προειδοποίηση εκκένωσης, αφήσαμε το σπίτι μας και κατευθυνθήκαμε προς τη θάλασσα. Τη στιγμή που φτάσαμε στο σημείο ελέγχου ασφαλείας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες μας απήγαγαν. Δεν μας δόθηκε καν η ευκαιρία να κάνουμε κάποια ερώτηση. Περάσαμε τις τρεις πρώτες ημέρες χωρίς φαγητό ή νερό. Δεν μας επιτρεπόταν να πάμε στις τουαλέτες. Μας χτυπούσαν σκληρά όλες τις τρεις πρώτες ημέρες. Μετά από αυτό, μας μετέφεραν σε ένα άλλο μέρος για κάποιες νέες μεθόδους βασανιστηρίων. Μετά από τριήμερη ασιτία, μας έδωσαν ένα γεύμα που δεν ήταν αρκετό ούτε για ένα παιδί”.

“Στη φυλακή, σου επιτρέπουν να κοιμάσαι στην αυλή όπου ο καιρός είναι πολύ κρύος και όπου έχεις μόνο ένα πολύ λεπτό στρώμα και μια πολύ βρεγμένη κουβέρτα. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν σταματούσαν να μας χτυπούν, να μας προσβάλλουν και να μας βρίζουν συνέχεια”.

“Οι χειρότερες 10 ημέρες της ζωής μου”: Παλαιστίνιος, 70 ετών, για την ισραηλινή κράτηση

Ο Μαχμούντ Χασάν Αμπντέλ Καντέλ Αλ Ναμπούλσι κάνει έναν απολογισμό της φυλάκισής του: “Ήμουν στο σπίτι μου όταν ο στρατός εισέβαλε στο σπίτι μου. Τους είπα ότι είμαι άρρωστος και δεν μπορώ να κουνηθώ. Με έβγαλαν από το σπίτι μου και με έβαλαν σε ένα τεθωρακισμένο όχημα. Νόμιζα στην αρχή ότι θα με πήγαιναν στο νοσοκομείο, αλλά αντ’ αυτού, με πήγαν στο Ισραήλ.

Πέρασα 10 ημέρες στο Ισραήλ, όπου με χτυπούσαν, με προσέβαλαν και με εξευτέλιζαν κάθε μέρα. Αισθάνομαι πόνο παντού στο σώμα μου. Μας ανάγκαζαν να σκύβουμε στα γόνατα για ώρες. Με ρωτούσαν συνεχώς για τις σήραγγες και για τους αιχμαλώτους που κρατούσε η Χαμάς. Τους είπα ότι είμαι 70 ετών και δεν ξέρω τίποτα για αυτά τα θέματα. Με χτυπούσαν πολύ όταν δεν μπορούσα να βρω απάντηση στις ερωτήσεις τους. Ορκίζομαι στον Θεό ότι δεν είχα ούτε μια σταγόνα νερό για τέσσερις ημέρες. Ήταν οι χειρότερες 10 ημέρες της ζωής μου”.

Το Ισραήλ κρατούσε γυναίκα από τη Γάζα, 82 ετών, ως “παράνομη μαχήτρια”

Η ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετζ αναφέρει ότι το “Ισραήλ” κρατούσε φυλακισμένη μια 82χρονη γυναίκα από τη Γάζα με Αλτσχάιμερ ως “παράνομη μαχήτρια” για δύο μήνες. Η Φαλαμίγια Χαλίντι (Fahamiya Khalidi) κρατούνταν στη φυλακή Νταμόν, όπου ένας δικηγόρος της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εμποδίστηκε να συναντηθεί μαζί της, καθώς φυλακίστηκε βάσει του νόμου περί εγκλεισμού παράνομων μαχητών.

Οι έγκυες γυναίκες

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι οι γυναίκες στη Γάζα γεννούν σε “άθλιες συνθήκες, καθώς βρίσκονται εγκλωβισμένες και γεννούν σε σκηνές και δημόσια κτίρια. Όσες καταφέρνουν να γεννήσουν σε νοσοκομείο συχνά επιστρέφουν σε αυτοσχέδια καταφύγια ώρες μετά την καισαρική τομή”, ανέφερε η οργάνωση.

Περιέγραψε επίσης την εμπειρία μιας Παλαιστίνιας γυναίκας, της Μάχα, της οποίας το όνομα άλλαξαν για να προστατεύσουν την ιδιωτική της ζωή: “Είχε τοκετό όταν έφτασε στο νοσοκομείο, αλλά την έδιωξαν επειδή όλες οι αίθουσες τοκετού ήταν γεμάτες. Επέστρεψε στην αυτοσχέδια σκηνή της μέσα στο κρύο. Μη μπορώντας να επιστρέψει στο νοσοκομείο, γέννησε τον γιο της που πέθανε σε μια δημόσια τουαλέτα”.

 

Εντείνονται οι μάχες στη Χαν Γιούνις

Τις τελευταίες ώρες, ο ισραηλινός στρατός έχει επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιούνις, ιδιαίτερα γύρω από τα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται υπό πολιορκία. Το “Ισραήλ” έχει ισχυριστεί, όπως συνηθίζει, ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως αρχηγεία της αντίστασης στο έδαφος.

Το νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιούνις δέχθηκε νωρίτερα έφοδο και υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον 10 άτομα που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι “ζώνες εκκένωσης” προς τα δυτικά κατακλύζονται επίσης συνεχώς από τον ισραηλινό στρατό.

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δηλώνει ότι θρηνεί για τον θάνατο των συναδέλφων Ναΐμ Χασάν Αλ Τζαμπάλι και Χαλίντ Κουλάμπ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν την Τετάρτη αφού “στοχοποιήθηκαν και δέχθηκαν άμεσα πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις” κοντά στο ίδιο νοσοκομείο. Η ανακοίνωση ήρθε μία ημέρα αφότου το PRCS ανέφερε ότι είδε ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν μπροστά από την εξωτερική πύλη των τμημάτων υποδοχής και επειγόντων περιστατικών να ανοίγουν πυρ εναντίον της ιατρικής εγκατάστασης.

Περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το “Ισραήλ” άρχισε να βομβαρδίζει την περιοχή, ο μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού του ΟΗΕ που σκοτώθηκε σε επιχείρηση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι τα μέτρα που έλαβαν ορισμένες δυτικές χώρες για την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας συνιστούν συλλογική τιμωρία εναντίον εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων.

Οι ταξιαρχίες Κασάμ

H ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Κασάμ, δήλωσε ότι έλαβε μέρος σε σφοδρές συγκρούσεις σε όλη την πόλη της Γάζας. Οι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο πολλά οχήματα των ισραηλινών στρατού, συμπεριλαμβανομένου ενός που ανήκει στο σώμα μηχανικού, με ρουκέτες Γιασίν-105 στα περίχωρα της συνοικίας Σέιχ Ραντουάν.

Η ομάδα έπληξε επίσης εχθρικές συγκεντρώσεις στα δυτικά της πόλης της Γάζας με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος και κατέλαβε τρία ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη νότια της συνοικίας Ζεϊτούν στην πόλη.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται από την πόλη της Γάζας, κάτι που περιγράφηκε ως τακτική αποχώρηση κατά μήκος ενός συγκεκριμένου άξονα.

Ξεριζωμένοι και διαρκώς σε κίνηση, οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται ξεχασμένοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο στη νότια Γάζα, αφού ο ισραηλινός στρατός τους διέταξε να μετακινηθούν νότια σε μια “ασφαλή” ζώνη, όπως την αποκάλεσε. Όμως η περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης όπου πραγματοποιούνται οι πιο έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιθέσεις. Πάνω από 30.000 εκτοπισμένοι σε σχολεία του νότου δεν έχουν ούτε νερό ούτε φαγητό ούτε παιδικές τροφές.

Η Εμάν Ναντίμ και η οικογένειά της είναι μεταξύ των ξεριζωμένων Παλαιστινίων. Αφού επιβίωσαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο και το νότιο τμήμα της Γάζας, τώρα έχουν μετακινηθεί στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νότου, σε ένα προσωρινό καταφύγιο που έχει στηθεί ακριβώς στα σύνορα με την Αίγυπτο. Αλλά όπου κι αν πάνε, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί τους ακολουθούν.

Ας μας σκοτώσουν όλους οι Ισραηλινοί, ας καθαρίσουν εθνοτικά ό,τι έχει απομείνει από τους Παλαιστίνιους“, είπε εξοργισμένη η Ναντίμ.

Η ζωή στον υπερπλήρη καταυλισμό είναι δύσκολη, είπαν οι κάτοικοι. Ενώ κάποια βοήθεια έρχεται μέσω του περάσματος της Ράφα, οι προμήθειες είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ακόμη και εδώ στα σύνορα, δεν παραδίδεται καμία βοήθεια“, δήλωσε η Ναντίμ. “Είμαστε ξεχασμένοι. Τα παιδιά μας αρρωσταίνουν και δεν μπορούμε να βρούμε θεραπεία”.

Πρόταση παύσης πυρός

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν λέει ότι η παλαιστινιακή ομάδα δεν έχει παραδώσει ακόμη επίσημη απάντηση στην προτεινόμενη συμφωνία μετά την τετραμερή συνάντηση στο Παρίσι.

Όταν τα πράγματα είναι έτοιμα και υποβάλουμε την απάντησή μας στη συμφωνία, είναι φυσικό ότι θα το γνωστοποιήσουμε. Αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από την πλευρά μας στην πρόταση και, επομένως, δεν υπάρχει συμφωνία.

Ο Χαμντάν πρόσθεσε ότι μέρος του σχεδίου της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να διαρρέει ειδήσεις τις τελευταίες εβδομάδες για να κατευνάσει τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και φαίνεται ότι “έφτασε σε ένα σημείο όπου οι διαρροές δεν βοηθούν, οπότε παραπληροφορεί”.

Η Χαμάς είναι μάλλον απίθανο να απορρίψει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που έλαβε από τους διαμεσολαβητές αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν θα την υπογράψει χωρίς διαβεβαιώσεις ότι το “Ισραήλ” θα δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε στο Ρόιτερς Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες. “Περιμένω ότι η Χαμάς δεν θα απορρίψει το έγγραφο, αλλά μπορεί να μη συμφωνήσει πλήρως“, συμπλήρωσε. “Αντίθετα, περιμένω να στείλουν μια θετική απάντηση και να επαναβεβαιώσουν τα αιτήματά τους: Για να υπογραφεί η συμφωνία, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα και να αποχωρήσει εντελώς από τον θύλακα“.

Ο ίδιος είπε ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε με το “Ισραήλ” και τις ΗΠΑ στις συνομιλίες στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα προβλέπει μια πρώτη φάση διάρκειας 40 ημερών, κατά την οποία οι μάχες θα σταματήσουν ενώ η Χαμάς θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους αμάχους που κρατούνται στη Γάζα. Σε επόμενες φάσεις θα απελευθερωθούν ισραηλινοί στρατιώτες και θα παραδοθούν οι σοροί των νεκρών αιχμαλώτων.

Από την άλλη πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει πίεση από τα ακόμη πιο ακροδεξιά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Ανάμεσά τους είναι ο φασίστας υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος συνεχίζει να δηλώνει δημόσια ότι αν επιτευχθεί μια κακή συμφωνία με τη Χαμάς, θα αποχωρήσει, προκαλώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Παρόμοια ρητορική διατυπώνει και ο επίσης φασίστας υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ. Αυτό είναι κρίσιμο για τον Νετανιάχου, καθώς προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία που θα προβλέπει κάποιου είδους παύση των εχθροπραξιών και απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα.

Οι φασίστες υπουργοί δεν θέλουν να δουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και την απελευθέρωση χιλιάδων “τρομοκρατών”, όπως τους αποκαλούν. Κάποιοι χαρακτηρίζουν τη θέση του Νετανιάχου “ανυπόφορη”, διότι αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματική πιθανότητα να αποχωρήσουν τα μέλη της κυβέρνησής του και αυτό θα σήμαινε νέες εκλογές σε μια περίοδο που βρίσκεται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε σε αντιπροσωπεία πρεσβευτών που επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Έθνη ότι η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η UNRWA, είναι “η Χαμάς με λίφτινγκ” και έχει “χάσει τη νομιμοποίησή της να υπάρχει με τη σημερινή της μορφή”. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε πού πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την αντιπροσωπεία υπό τον πρέσβη του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν και ποια ήταν τα διεθνή μέλη της αντιπροσωπείας. Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα τις κατηγορίες χωρίς καμία απόδειξη εναντίον 12 εργαζομένων της UNRWA, αυτό που επιδιώκει το “Ισραήλ” είναι να οδηγήσει στην εξόντωση από την έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού όσων περισσότερων Παλαιστινίων μπορέσει.

Και, η νέα στρατιωτική υπερδύναμη, μετά τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και το “Ισραήλ”, το στρατόκαυλο κράτος της ελλάδας, αυτοπροτάθηκε να τεθεί επικεφαλής της εκστρατείας κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι, σημειωτέον, δεν έχουν σκοτώσει ούτε έναν άνθρωπο. Το μόνο που κάνουν, προκειμένου να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη, είναι να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων προς το “Ισραήλ” από το στενό της Ερυθράς Θάλασσας που ελέγχουν. Μάλιστα η “επιχείρηση κατά των Χούθι” έχει το όνομα Ασπίδες. Μήπως σας θυμίζει κάτι;

[Συνεχίζεται με πληροφορίες για τις επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την εκτέλεση μέσα στο νοσοκομείο της Τζενίν τριών ασθενών μαχητών, τις εκατοντάδες απαγωγές και τις φυλακίσεις ανδρών, γυναικών και παιδιών Παλαιστινίων, κ.ά]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*