Παλαιστίνη: σφοδρές επιθέσεις και δολοφονίες στη Δ. Όχθη και στη νότια Γάζα

Εκατό χιλιάδες παραμένουν στη βόρεια Γάζα. Δεν έχω κανένα έλεος γι’ αυτούς που βρίσκονται ακόμα εκεί. Πρέπει να τους εξαλείψουμε

Βουλευτής του ισραηλινού κόμματος Λικούντ, Nissim Vaturi

– Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, δολοφονήθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού ανατολικά της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκαν στο υπερπλήρες νοσοκομείο Αλ Νατζάρ, τη νύχτα της 18ης Ιανουαρίου.

– 11 νεκροί Παλαιστίνιοι και πολλοί τραυματίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί περίπου 40 επιδρομές την ημέρα.

– Μαζικές συλλήψεις αναφέρθηκαν σε χωριό κοντά στη Βηθλεέμ, ενώ η ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην κατεχόμενη Τουλκάρεμ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους του προσφυγικού καταυλισμού και υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εισέβαλε επίσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Χεβρώνα και τη Ραμάλα. Αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά σίγουρα υπάρχει μια απίστευτη αύξηση αυτών των επιδρομών.

– Ειδικοί του ΟΗΕ λένε ότι “κάθε άνθρωπος στη Γάζα πεινάει“, καθώς το “Ισραήλ” συνεχίζει να βομβαρδίζει, να πολιορκεί και να εμποδίζει τη βοήθεια προς την περιοχή.

– Πέντε φορτηγά που μεταφέρουν ιατρική βοήθεια για νοσοκομεία και 45 ισραηλινούς αιχμαλώτους εισέρχονται στη Γάζα, μετά τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας για συμφωνία μεταξύ Χαμάς και “Ισραήλ”.

– Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην πολιορκημένη περιοχή προειδοποίησε ότι ο εξοπλισμός που απαιτείται για τις εξετάσεις αίματος (CBC) μπορεί να εξαντληθεί “ανά πάσα στιγμή”.

– Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τους Χούθι της Υεμένης ως “ειδικά προσδιορισμένους παγκόσμιους τρομοκράτες” μετά την επίθεση της ομάδας σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

– Τουλάχιστον 24.448 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 61.504 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δυτική Όχθη

Ο στρατός του Ισραήλ έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό τις επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις χερσαίες επιθέσεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου η αντίσταση από διάφορες παλαιστινιακές ομάδες ολοένα και αυξάνεται. Οι ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν πόλεμο κατά των προσφυγικών καταυλισμών από την πρώτη μέρα.

Στην Τουλκάρεμ, που σφυροκοπείται για πάνω από ένα 24ωρο, στρατιώτες με στρατιωτικά τζιπ και μπουλντόζες, εισέβαλαν στον καταυλισμό και άρχισαν να καταστρέφουν τις υποδομές. Όλοι οι δρόμοι του καταυλισμού, οι σωλήνες ύδρευσης και το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί. Πέντε σπίτια κατεδαφίστηκαν. Όλα αυτά είναι μέρος της πολιτικής συλλογικής τιμωρίας του Ισραήλ. Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες, ενώ 33 είναι οι δολοφονίες Παλαιστινίων μόνο στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκάρεμ από τις 7 Οκτωβρίου. Τέσσερις είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα από άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση, ενώ ένας Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε από πυροβολισμό μέσα στο αυτοκίνητό του στο Ιζμπέντ Αλ Τζαράντ, κοντά στην Τουλκάρεμ.

Οι συγκρούσεις στους προσφυγικούς καταυλυσμούς της Τουλκάρεμ και του Νουρ Σαμς μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστινίων είναι σφοδρές, με διαρκείς εκρήξεις, ενώ ανατινάχθηκε ένα σπίτι που ανήκε σε Παλαιστίνιο που δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο. [φωτο 3, 4]

Εκατοντάδες άμαχοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν, ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις ταράτσες των σπιτιών και στρατιώτες πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, συλλαμβάνοντας άνδρες και απομονώνοντας γυναίκες και παιδιά σε ένα δωμάτιο. Ως συνήθως ακολουθεί το δέσιμο στα μάτια, οι χειροπέδες πισώπλατα και η κακοποίηση μόλις τους ανεβάσουν στα οχήματα με άγνωστη κατεύθυνση.

Στη Χεβρώνα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης επιδρομή στο χωριό Μπάνι Ναΐμ. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία ζούσαν δύο Παλαιστίνιοι τους οποίους οι Ισραηλινοί κατηγορούν ότι πραγματοποίησαν τόσο μια επίθεση με εμβολισμό όσο και μια επίθεση με μαχαίρι τη Δευτέρα λίγο έξω από το Τελ Αβίβ. Τα σπίτια τους έχουν χαρτογραφηθεί για κατεδάφιση. Πρόκειται για μια σαδιστική πολιτική που εφαρμόζουν τακτικά οι Ισραηλινοί εναντίον Παλαιστινίων τους οποίους κατηγορούν για επιθέσεις.

Αυτές οι επιδρομές έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε 366 Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περισσότερες από 6.000 συλλήψεις και 4.000 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επίσης τρεις Παλαιστίνιους σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Ναμπλούς νωρίτερα. Η Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι τα ασθενοφόρα τους που προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα δικαιώματα λένε ότι “κάθε άνθρωπος στη Γάζα πεινάει“, καθώς το “Ισραήλ” συνεχίζει να βομβαρδίζει, να πολιορκεί και να εμποδίζει τη βοήθεια προς την περιοχή. Φυσικά, κανείς τους δεν βρίσκεται επί τόπου, απλά απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς τους στην έδρα τους.

Κανένα σημάδι “νέας φάσης χαμηλότερης έντασης” στον τρομοκρατικό πόλεμο του λεγόμενου κράτους του Ισραήλ καθώς συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά της Γάζας. Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είπε ότι το “Ισραήλ” πρέπει να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, κρίνοντας πως η οργάνωση θα προσπαθήσει να εισέλθει στο έδαφός του από το βορρά και να πραγματοποιήσει “επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες της 7ης Οκτωβρίου. Ένας πόλεμος στο βορρά μπορεί να είναι πιο επώδυνος, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε το έργο στην επόμενη γενιά των παιδιών μας”, πρόσθεσε.

Εξ ου ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, μεταξύ άλλων εναντίον μαχητών που είχαν ρίξει ρουκέτες εναντίον της παράκτιας πόλης Ρος Χανίκρα στο βόρειο “Ισραήλ”. Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι στοχοθέτησε “τρομοκρατικές υποδομές” στο νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είπε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει “κανένα δικαίωμα να σταματήσει” τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι. “Εάν η Χαμάς δεν διαλυθεί εντελώς, δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε στο κράτος του Ισραήλ”. Πρόσθεσε ότι το “Ισραήλ” πρέπει να καταστρέψει όλες τις “σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες” της Χαμάς και να απομακρύνει την παλαιστινιακή οργάνωση από την εξουσία στη Γάζα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σκοπό να σφάζουν επ’ αόριστον.

Ο αριθμός των νεκρών και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας τους τουλάχιστον 163 Παλαιστίνιους δολοφονημένους Παλαιστίνιους μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι σοροί δύο αιχμαλώτων που ανασύρθηκαν από τη Γάζα δείχνουν ότι δεν σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, με βάση έκθεση που αναφέρει ότι τα σώματά τους δεν έφεραν σημάδια τραύματος ή πυροβολισμών. Ωστόσο, δεν έδωσε εξηγήσεις για την αιτία του θανάτου τους, γεγονός που έχει προκαλέσει συζητήσεις στο Ισραήλ.

Η μητέρα του ενός κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε τον γιο της γεμίζοντας τη σήραγγα στην οποία βρισκόταν με δηλητηριώδες αέριο. “Ο Ρον απήχθη εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας όλων των ανώτερων αξιωματούχων του στρατού και της καταραμένης κυβέρνησης που έδωσε εντολή να τον εξοντώσουν προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ένα θέμα με τρομοκράτες από την Τζαμπάλια“, ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι ο γιος της θάφτηκε από τον ισραηλινό στρατό σε “τάφο δηλητηρίου”.

Νότια Γάζα

Ένα οικογενειακό σπίτι ανατινάχθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Μια ολόκληρη 12μελής οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δολοφονήθηκε, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν δολοφονηθεί και τραυματιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας.

Οι μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότο της Γάζας, ήταν οι πιο έντονες εδώ και δύο μήνες, ενώ παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να επιτίθενται σε ισραηλινούς σε περιοχές που νόμιζαν πως είχαν “καθαρίσει” στην εμπόλεμη περιοχή. Ο ιορδανικός στρατός δήλωσε ότι το στρατιωτικό νοσοκομείο πεδίου που είχε εγκαταστήσει στην Χαν Γιουνίς υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα ισραηλινών βομβαρδισμών στην περιοχή. Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί στην πόλη Χαν Γιουνίς, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις ισοπέδωσαν δεκάδες κατοικίες και προκάλεσαν ζημιές στα νοσοκομεία Νάσερ και Αλ Αμάλ.

Η Γάζα βιώνει επίσης τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στο διαδίκτυο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του “Ισραήλ” εναντίον της Παλαιστίνης στις 7 Οκτωβρίου.

Αντίσταση

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ανέφεραν ότι εκτόξευσαν κατευθυνόμενη ρουκέτα προς το αρχηγείο του στρατού, στην περιοχή του Κολλεγίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στα νότια της πόλης Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, κατέρριψε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος όταν βρισκόταν σε αποστολή επιτήρησης στον καταυλισμό Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας. Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, δημοσιοποίησαν πλάνα από δύο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Skylark τα οποία η ομάδα είχε καταρρίψει και συναρμολογήσει.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν κάλεσε για “επείγουσα και σοβαρή” πίεση προς το “Ισραήλ” και την κυβέρνηση Μπάιντεν για να βοηθήσουν το λαό της Γάζας. Ο αξιωματούχος κάλεσε επίσης τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας.

Καλούμε την Οργάνωση της Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο να σπάσουν την πολιορκία της Γάζας τάχιστα και άμεσα ώστε να αναγκάσουν την κατοχή να επιτρέψει στις επίσημες και λαϊκές αυτοκινητοπομπές με ιατρικό και πολιτικό αμυντικό εξοπλισμό και την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσουν σε όλες την περιοχές της Γάζας“, είπε.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και το Critical Threats Project, δύο δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κάλεσε Παλαιστίνιους μαχητές από άλλες ένοπλες ομάδες να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι Χούθι

Οι αντάρτες Ανσάρ Αλάχ (Χούθι) της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις του κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στις επιθέσεις του “Ισραήλ” στη Γάζα. Η τελευταία επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε στόχο εμπορικό πλοίο βορειοαμερικανικών συμφερόντων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, μόνο ζημιές, και το πλοίο συνέχισε την πορεία του. Λίγο νωρίτερα, η United Kingdom Maritime Trade Operations έλαβε αναφορά για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ίδια περιοχή, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά που κατασβέστηκε. Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ δήλωσε ότι οι αντάρτες “δεν θα υποχωρήσουν από τη θέση τους για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού“. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εξουσία να εφαρμόσουν την απόφασή τους κατά των Χούθι και διέψευσε τις αναφορές ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει όπλα στην ομάδα. [φωτο 2]

Ο Ναμπίλ Χούρι, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Υεμένη, παρομοίασε την κίνηση των ΗΠΑ να επαναπροσδιορίσουν τον χαρακτηρισμό των Χούθι ως “ειδικά προσδιορισμένους παγκόσμιους τρομοκράτες” με χαστούκι στο πρόσωπο με το γάντι. “Αυτός ο χαρακτηρισμός μοιάζει περισσότερο με προσβολή. Είναι σαν να προκαλείς τον άλλον, αλλά δεν τον πληγώνεις πραγματικά“, δήλωσε.

Ο Χούρι δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός δεν είναι τόσο περιοριστικός όπως αυτός της “ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης“, που σημαίνει ότι οι ανθρωπιστικές ομάδες που παραδίδουν βοήθεια σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι πιθανότατα δεν θα είναι τόσο “νομικά ευάλωτες“. “Νομίζω ότι η ιδέα της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ότι αυτό θα εκφοβίσει και θα σταματήσει την περαιτέρω διεύρυνση του πολέμου. Αλλά αν έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο νομίζω ότι είναι πιο πιθανό, τότε ο πόλεμος διευρύνεται και η αμερικανική παρουσία εμπλέκεται σε περαιτέρω επιθέσεις. Και έτσι το μόνο πράγμα που βλέπω να γίνεται είναι η περαιτέρω κλιμάκωση“.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να να κινηθεί γρήγορα. “Η καταστροφή είναι τεράστια. Έχουμε την ευθύνη, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, περισσότεροι άνθρωποι να σκοτωθούν ή να πεθάνουν από την πείνα απ’ ό,τι από τον ίδιο τον πόλεμο. Επομένως, νομίζω ότι η ώρα να κινηθούμε είναι τώρα“. Και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση κατοικιών στην Λωρίδα της Γάζας, υπολογίζοντας το κόστος στα 100.000 δολάρια ανά οικιστική μονάδα αφού τουλάχιστον 150.000 από τις 350.000 κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές θα πρέπει να χτιστούν από την αρχή. Μάλλον δεν έχει καμία εικόνα από την ισοπεδωμένη Γάζα.

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις για την υποστήριξη των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων τους στη Γάζα που δολοφονούνται από ισραηλινές επιθέσεις με πρωτοφανή ρυθμό, πάνω από ένας την ημέρα. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί 17.000 παραβιάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο. Εδώ, κάνουν πως δε βλέπουν, όπως και οι γιατροί, οι διασώστες, οι νοσηλευτές. Καμία αντίδραση, καμία κινητοποίηση.

(συνεχίζεται…)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*