Ο “κόσμος όλος”, Η ΝΤΟΥΝΙΑ, πεθαίνει (;) στην Παλαιστίνη

Ο “κόσμος όλος”, Η ΝΤΟΥΝΙΑ, πεθαίνει (;) στην Παλαιστίνη

Ο θάνατος της ανθρώπινης εν-συναίσθησης είναι ένα από από τα πρώτα και πιο αποκαλυπτικά σημάδια ότι ένας πολιτισμός βυθίζεται στη βαρβαρότητα.

Χάνα Άρεντ

Το λεγόμενο κράτος του Ισραήλ έχει κηρύξει από τις 7 Οκτωβρίου τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, στην κυριολεξία θρέφεται από τον πόλεμο από “την ίδρυσή του”. Τον πόλεμο ενάντια στη γη και τους ανθρώπους που κατέχει εδώ και 75 χρόνια! Δολοφονεί, βασανίζει, τραυματίζει, ρημάζει, τρομοκρατεί, ακρωτηριάζει εδάφη και υπάρξεις, φτιάχνει μικρές φυλακές μέσα σε μια μεγάλη φυλακή και παντού γύρω της στήνει οικισμούς περιφραγμένων, φοβισμένων και εν δυνάμει φονιάδων εποίκων. Δεν ξέρουμε να υπάρχει άλλη παρόμοια πράξη βαρβαρότητας στη σύγχρονη Ιστορία. Αλλά και τόσο μάταιη. Οι Παλαιστίνιοι, δεν παραδίδονται, δεν υποτάσσονται, δεν εξολοθρεύονται, αντιστέκονται με όλους τους τρόπους, συνδέουν τους αγώνες σε όλους τους τόπους, επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους: “Σε αυτή τη γη ανήκουμε και σε αυτή τη γη θα επιστρέψουμε”.

“Ο κόσμος όλος”, “η πιο κάτω από τις κάτω” ή “η πιο κοντινή από τις κοντινές”, “εκείνη που έχει έρθει πιο κοντά μας”, είναι η دُنْيا (dunyā, Ντούνια), ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από τη Γάζα, με ένα από τα πιο όμορφα ονόματα στην αραβική γλώσσα (δείτε το συνημμένο βίντεο). Η Ντούνια ξεπροβάλλει μέσα από πολλές άλλες γλώσσες, σε μερικές δε, “ανώτερες, δυτικές” και ελάχιστα πατριαρχικές είναι… ο ντουνιάς.

Υ.Γ.: Η ανάρτηση αυτή δε θα μπορούσε να χωρέσει στα τοπικά ή τα διεθνή νέα, τις αναλύσεις, τις ανακοινώσεις, τις αναδημοσιεύσεις, τη βιβλιοθήκη ή τα έντυπα-αφίσες-προκηρύξεις. Ωστόσο, είναι ΑΝΑΛΥΣΗ. Ίσως θα μπορούσε να στριμωχτεί σε μια κατηγορία, αν υπήρχε, με τίτλο, για παράδειγμα, “στιγμές από την πραγματικότητα”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*