Παλαιστίνη-Ισραήλ: συγγνώμη, αλλά εδώ υπάρχει
ένα τεράστιο ψέμμα
Ενώ οι επίσημα καταγραμμένοι νεκροί Παλαιστίνιοι πλησιάζουν τους 8.000, από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί είναι παιδιά, και οι τραυματίες τους 20.000, το ισραηλινό κράτος συνεχίζει να σαρώνει με βομβαρδισμούς, επιδρομές, πείνα, δίψα και θάνατο την Παλαιστίνη ενώ ο πρωθυπουργός του κάνει λόγο “για μακρύ και δύσκολο πόλεμο του ‘καλού κατά του κακού’, που εισέρχεται σε δεύτερη φάση, με στόχο να αφανίσει τα ‘κτήνη’ της Χαμάς και να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους”, γεγονός που του έχει ραγίσει την καρδιά, όπως δήλωσε σε σύντομη -μεταξύ αλλεπάλληλων πολεμικών συμβουλίων-, συνάντησή του με τους συγγενείς τους.
Μισό λεπτό όμως: εκτός από αυτούς τους ομήρους, που από 150, σύμφωνα με τους ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέβηκαν στους 200, στη συνέχεια στους 202, μετά στους 222, σήμερα στους 229 και αύριο κανείς δεν ξέρει στους πόσους, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, χιλιάδες όντως, όμηροι, οι οποίοι δε φέρουν τον ίδιο τίτλο και παραμένουν αόρατοι.
Συλλήψεις χιλιάδων εργατών από τη Γάζα
Είναι οι χιλιάδες εργάτες από τη Γάζα, που εργάζονταν στο Ισραήλ όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, και οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από τότε μέσω μιας εκστρατείας μαζικών συλλήψεων. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνδικαλιστικές οργανώσεις πιστεύουν ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενους κρατούνται παράνομα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά την ανάκληση της άδειας εργασίας τους στο Ισραήλ. Οι αρχές στο Ισραήλ έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους.
Όταν η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα Χαμάς, εξαπέλυσε επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 18.500 κάτοικοι της Γάζας είχαν άδεια να εργαστούν έξω από την πολιορκημένη λωρίδα. Ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονταν στο Ισραήλ κατά την έναρξη των εχθροπραξιών παραμένει άγνωστος, αλλά πιστεύεται ότι χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί από τον ισραηλινό στρατό και έχουν μεταφερθεί σε άγνωστες τοποθεσίες.
Ο Ουαλίντ (Walid), ένας Παλαιστίνιος εργάτης γεννημένος στη Γάζα, ζούσε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για περισσότερα από 25 χρόνια όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε τον ανελέητο βομβαρδισμό της Γάζας. Στις 8 Οκτωβρίου, συνελήφθη καθώς κατευθυνόταν για δουλειά και κρατήθηκε σε μια εγκατάσταση στην περιοχή Αλμόν (Almon), γνωστή και ως Ανατότ (Anatot), χτισμένη στα ερείπια της παλαιστινιακής πόλης Ανάτα (Anata), στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία κατέχει το Ισραήλ.
Οι εγκαταστάσεις, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μεταξύ εκείνων που επαναχρησιμοποιήθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση για να κρατήσουν εκατοντάδες εργαζομένους αυθαίρετα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Ο Ουαλίντ, του οποίου το πραγματικό όνομα και τα προσωπικά στοιχεία αποκρύπτονται για να αποφευχθούν τα αντίποινα, περιέγραψε ότι κρατήθηκε σε “κλουβί” χωρίς στέγη, κάτω από τον ήλιο και χωρίς φαγητό, νερό ή πρόσβαση στην τουαλέτα για τρεις ημέρες, σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που δόθηκε στην οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων HaMoked που εδρεύει στο Ισραήλ και είδε το Al Jazeera. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε μια περιοχή περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων όπου εκατοντάδες εργάτες μοιράζονταν μια χημική τουαλέτα. Όταν ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Ερυθρό Σταυρό, οι στρατιώτες τον έβρισαν και τον ξυλοκόπησαν.
Ο Ουαλίντ αφέθηκε ελεύθερος αφού οι Ισραηλινοί αξιωματικοί διαπίστωσαν ότι, αν και γεννήθηκε στη Γάζα, είναι κάτοικος της Δυτικής Όχθης. Η μαρτυρία του είναι από τις λίγες μαρτυρίες που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τα κέντρα κράτησης όπου οι εργαζόμενοι στη Γάζα κρατούνται χωρίς επικοινωνία και χωρίς νομική εκπροσώπηση.
Δεν είναι σαφές πού, πόσοι και υπό ποιο νομικό καθεστώς κρατούνται
“Λαμβάνουμε εκατοντάδες και εκατοντάδες τηλεφωνήματα από μέλη της οικογένειας ανθρώπων που εργάζονταν στο Ισραήλ πριν από τις επιθέσεις”, είπε στο Al Jazeera η Τζέσικα Μοντέλ (Jessica Montell), εκτελεστική διευθύντρια της HaMoked.
Μέχρι στιγμής, λέει η Μοντέλ, περισσότερες από 400 οικογένειες και φίλοι αγνοουμένων έχουν έρθει σε επαφή με την οργάνωση, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς ταυτόχρονα αγωνίζονται να επιβιώσουν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και την καθολική πολιορκία. Αυτές οι κλήσεις μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς οι κάτοικοι της Γάζας αποκόπτονται όλο και περισσότερο από τις επικοινωνίες.
Στο πλαίσιο των εργασιών της, η HaMoked υποβάλλει τακτικά τα ονόματα των κρατουμένων στις ισραηλινές αρχές για να μάθει πού μπορεί να κρατούνται. “Ο ισραηλινός στρατός υποτίθεται ότι μας ενημερώνει εντός 24 ωρών για το ποιους κρατούν και σε ποια τοποθεσία κρατούνται”, είπε η Μοντέλ. “Αλλά για όλους αυτούς τους κατοίκους της Γάζας, μας είπαν ότι δεν είναι η κατάλληλη αρχή για να απευθυνθούμε”. Έτσι κι αλλιώς όμως, οι Παλαιστίνιοι που συλλαμβάνονται από το ισραηλινό κράτος υπόκεινται σε στρατιωτικούς νόμους και όχι στους νόμους που ισχύουν για τους Ισραηλινούς πολίτες και δικάζονται, όταν δικάζονται, από στρατοδικεία, για οποιοδήποτε αδίκημα κι αν κατηγορούνται.
Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει ως ομήρους εκατοντάδες Παλαιστίνιους σε επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όταν δεν τους δολοφονεί, το ίδιο και οι έποικοι
Μια ομάδα έξι τοπικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της HaMoked, υπέβαλε αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να αποκαλύψει τα ονόματα και τις τοποθεσίες των κρατουμένων και να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Σύμφωνα με τις οργανώσεις, ορισμένοι από τους Παλαιστίνιους έχουν τεθεί υπό κράτηση στην περιοχή Αλμόν (Almon) –όπου κρατήθηκε ο Walid– καθώς και στο Όφερ, κοντά στη Ραμάλα και στην Σντε Τεϊμάν, κοντά στην Μπέερ Αλ Σεβά, στη νότια έρημο Νάκαμπ.
Μόλις άρχισαν οι εχθροπραξίες και έκλεισε το πέρασμα του Μπέιτ Χανούν (Beit Hanoun) στη Βόρεια Γάζα, οι εργάτες προσπάθησαν να επιστρέψουν στη Δυτική Όχθη για να βρουν καταφύγιο ανάμεσα στους Παλαιστίνιους κατοίκους. Όμως, στις 10 Οκτωβρίου, ο Συντονιστής Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων του Ισραήλ στα Εδάφη (COGAT) ανακάλεσε όλες τις άδειες εργασίας που είχε εκδώσει προηγουμένως στους κατοίκους της Γάζας, μετατρέποντας τους κατόχους αδειών σε “παράνομους αλλοδαπούς”.
Το Al Jazeera επικοινώνησε με τον ισραηλινό στρατό, καθώς και με την COGAT, το όργανο που ελέγχει το σύστημα αδειών στα κατεχόμενα. Και οι δύο αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή να παράσχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, καθώς και πόσοι έχουν φυλακιστεί και για ποιους λόγους.
Χωρίς προηγούμενο
Η Μίριαμ Μαρμούρ (Miriam Marmur), διευθύντρια της Gisha, μιας ισραηλινής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητά την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων, είπε ότι η κατάσταση είναι χωρίς προηγούμενο. “Φυσικά, σε κάθε δεδομένη στιγμή, υπάρχουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται υπό διοικητική κράτηση από το Ισραήλ”, είπε στο Al Jazeera. “Αλλά αυτοί είναι οι πρώτοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται μαζικά. Η φύση της κράτησής τους, η ανάκληση των αδειών των εργατών και το γεγονός ότι το Ισραήλ μέχρι στιγμής αρνείται να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται… αυτό δεν είναι κάτι που έχω δει στο παρελθόν. Οι συλλήψεις είναι παράνομες και φαίνεται να είναι πράξεις εκδίκησης που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”, είπε.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ουαλίντ, ένας από τους αξιωματικούς σε ένα στρατόπεδο κράτησης είπε στους κρατούμενους ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθούν όσο υπάρχουν Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα. Σύμφωνα με το σύστημα αδειών του Ισραήλ, πολύ λίγοι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας μπορούν να εγκαταλείψουν το έδαφος, καθώς όλα τα συνοριακά περάσματα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ ή της Αιγύπτου από τότε που ανέλαβε η Χαμάς την εξουσία, το 2007.
Οι άδειες μπορούν να εκδίδονται για λόγους εργασίας, υγείας και ανθρωπιστικούς λόγους μετά από εξονυχιστικό έλεγχο από τις ισραηλινές αρχές. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους από τη Γάζα – όπου το συνολικό ποσοστό ανεργίας είναι 45% και η ανεργία των νέων έχει εκτιναχθεί στο 70% – αναλαμβάνουν χειρωνακτικές εργασίες στο Ισραήλ, όπου οι αμοιβές είναι πολλές φορές υψηλότερες. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν για περαιτέρω συλλήψεις εν μέσω συνεχιζόμενων επιδρομών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που τυπικά βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.
“Δεν είχαμε ποτέ μια τέτοια κατάσταση, όπου οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους και τοποθετούνται σε ένα είδος καταυλισμού”, δήλωσε ο Χασάν Τζαμπαρίν, διευθυντής της Adalah, νομικού κέντρου για τα δικαιώματα των αραβικών μειονοτήτων στο Ισραήλ.
Μαζικές συλλήψεις-ομηρίες
Ο υπουργός Εργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής εκτίμησε ότι περίπου 4.500 εργαζόμενοι αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης N12 ανέφερε ότι 4.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα ανακρίνονται σε ισραηλινές εγκαταστάσεις κράτησης για πιθανή εμπλοκή τους στην επίθεση.
Μαζί με τους εργάτες της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους κατοίκους της Δυτικής Όχθης από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής Παλαιστινίων Κρατουμένων. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πλαίσιο νόμων και τροποποιήσεων που ισοδυναμούν με τιμωρητικά αντίποινα.
Στις 18 Οκτωβρίου, το ισραηλινό κοινοβούλιο, γνωστό ως Κνεσέτ, ενέκρινε ένα προσωρινό σχέδιο που αφαιρεί από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους το δικαίωμα να κρατούνται σε τουλάχιστον 4,5 τετραγωνικά μέτρα χώρου, κι έτσι στα κελιά όπου βρίσκονταν πέντε άτομα, σήμερα κρατούνται πάνω από δέκα.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ (PHRI), οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση σε παροχές ρεύματος και νερού, περιόρισαν τον αριθμό των γευμάτων την ημέρα, περιόρισαν τους κρατούμενους στα κελιά τους και εμπόδισαν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και επισκέψεις νομικών εκπροσώπων και άλλων αξιωματούχων. Τουλάχιστον δύο κρατούμενοι έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από την έναρξη του πολέμου.
Ανταλλαγή κρατουμένων; Ισραηλινές οικογένειες των ομήρων απαιτούν απαντήσεις από τον Νετανιάχου
Οι Ισραηλινοί συγγενείς είναι όλο και πιο θυμωμένοι για τη μοίρα των αιχμαλώτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας εκστρατείας βομβαρδισμού του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Η κυβέρνηση λέει ότι επιβεβαίωσε πως 229 αιχμάλωτοι από περισσότερες από 20 χώρες συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι σχεδόν 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στις καθημερινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.
“Είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια άμεση συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που να περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές με αντάλλαγμα όλους τους ομήρους που κρατούνται από την Παλαιστινιακή Αντίσταση”, δήλωσε ο Γιάχια Σίνουαρ (Yahya Sinwar), ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζουν δολοφονίες, αποκλεισμούς, παρενοχλήσεις και επιθέσεις
Οι είσοδοι σε παλαιστινιακά χωριά, πόλεις και κωμοπόλεις έχουν αποκλειστεί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη μετακίνηση.
Από την έναρξη του πολέμου, η βία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει επίσης κλιμακωθεί. Τουλάχιστον 113 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους. Οι είσοδοι στα περισσότερα παλαιστινιακά χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις έχουν αποκλειστεί από στρατιωτικά σημεία ελέγχου, χωμάτινα αναχώματα, τσιμεντόλιθους και σιδερένιες πύλες, εμποδίζοντας την επικοινωνία μεταξύ τους.
Η απομόνωση των οικογενειών στα σπίτια και τα εδάφη τους έχει ενταθεί, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται στην περιοχή Γ, η οποία τελεί υπό ισραηλινό πολιτικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλείας. (Η περιοχή Γ αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Δυτικής Όχθης). Για παράδειγμα, όποιος θέλει να μετακινηθεί από το Μπέιτ Ουμάρ (Beit Ummar) στη Χεβρώνα πρέπει να πάρει μεγάλους και δύσκολους παρακαμπτήριους δρόμους. Αντί για 2 χιλιόμετρα που χρειαζόταν για να φτάσει στη Χεβρώνα, τώρα χρειάζεται 30 χιλιόμετρα.
Η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε νερό και τρόφιμα, ιδίως στις κτηνοτροφικές κοινότητες, γίνεται από το Ισραήλ με στόχο τον εκτοπισμό των παλαιστινιακών κοινοτήτων από τις περιοχές αυτές.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επίθεσης, η βία που ασκούν οι έποικοι κατά των Παλαιστινίων έχει κλιμακωθεί, εμποδίζοντάς τους να έχουν πρόσβαση στα εδάφη τους, επιτιθέμενοι σε αυτούς ενώ μαζεύουν ελιές ή κινούνται στους δρόμους, εκδιώκοντάς τους από τα χωράφια τους.
Ο οπλισμός των εποίκων στη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί σημαντικά. Έχουν επίσης προχωρήσει σε ευρείες εκστρατείες υποκίνησης μίσους και βίας κατά των Παλαιστινίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες είναι γεμάτες με σαφείς απειλές για ξυλοδαρμούς, βανδαλισμούς περιουσιών και δολοφονίες.
Το ισραηλινό κράτος φτύνει συστηματικά και διαχρονικά στα μούτρα εκείνο το μέρος της ανθρωπότητας που εδώ και χρόνια επιμένει ότι “χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη” και ότι οι Παλαιστίνιοι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν να αντιστέκονται στη βαρβαρότητα, την εθνοκάθαρση και το απαρτχάιντ.
Leave a Reply