Παλαιστίνη, 17η ημέρα: η πιο αιματηρή από την έναρξη του πολέμου,
450 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα
αλλά και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Κάθε 15 λεπτά ένα παιδί Παλαιστινίων δολοφονείται
από τον ισραηλινό στρατό
Ωφελεί να πούμε κάτι; Θα σταματήσουν άραγε κάποια βόμβα οι κραυγές μας; Θα σώσουν τα λόγια μας τη ζωή κάποιου παιδιού της Παλαιστίνης;
Εμείς πιστεύουμε πως ναι, ωφελεί. Ίσως να μη σταματήσουμε καμία βόμβα, ίσως τα λόγια μας να μη γίνουν η αλεξίσφαιρη ασπίδα που θα εμποδίσει αυτή τη σφαίρα των 5.56 ή των 9 χιλιοστών, με τα αρχικά “ΙΣΒ” (Ισραηλινή Στρατιωτική Βιομηχανία) που είναι χαραγμένα στη βάση του φυσιγγίου, να φτάσει στο στήθος ενός μικρού κοριτσιού ή αγοριού. Ίσως όμως τα λόγια μας να καταφέρουν να ενωθούν με άλλα λόγια στο Μεξικό και τον κόσμο, κι έτσι, στην αρχή σαν ψίθυρος, έπειτα σαν δυνατή φωνή και τελικά σαν κραυγή, να ακουστούν ως τη Γάζα.
Δεν ξέρουμε για σας, αλλά εμείς οι Ζαπατίστας του EZLN γνωρίζουμε τη σημασία που έχει να ακούς, μέσα στην καταστροφή και το θάνατο, μερικά ενθαρρυντικά λόγια. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά, τελικά, ο λόγος που έρχεται από μακριά, ίσως δεν καταφέρνει να σταματήσει καμία βόμβα, μοιάζει όμως να ανοίγει μια χαραμάδα στο μαύρο δωμάτιο του θανάτου, απ’ όπου γλιστράει κρυφά ένα αμυδρό φως.
Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, ο εξεγερμένος υποδιοικητής Μάρκος από μια άλλη γωνιά του πλανήτη, την Τσιάπας, στο Μεξικό, στις 4 Ιανουαρίου 2009. Τότε που ακόμη ένας πόλεμος, της ίδιας πυρηνικής στρατιωτικής υπερδύναμης, του κράτους του Ισραήλ, κατέστρεφε πόλεις, χωριά, νοσοκομεία, σχολεία, τόπους λατρείας, καταυλισμούς προσφύγων και κομματιάζε σωματικά και ψυχικά ανθρώπους στην Παλαιστίνη. Εκεί όπου δεν υπάρχει ειρήνη ούτε μεταξύ δύο πολέμων.
Στη διάρκεια του περασμένου 24ωρου , πάνω από 450 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν στη Γάζα από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς, καθώς σαρώνεται τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Γάζα: ο πυκνοκατοικημένος καταυλισμός προσφύγων στην Αλ Σάτι και ο καταυλισμός Τζαμπάλια στην πόλη Χαν Γιουνίς, η οποία υφίσταται διαρκείς επιθέσεις [ένας καταυλισμός περιλαμβάνει κατοικίες ήδη εκτοπισμένων Παλαιστίνιων από προηγούμενες επιθέσεις] καθώς και γειτονιές δίπλα στο ινδονησιακό νοσοκομείο και τα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Κουντς [το μεγαλύτερο σε όλη τη Γάζα]. Το νοσοκομείο Αλ Σίφα λειτουργεί χωρίς ρεύμα στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ το Αλ Κουντς έχει επανειλημμένα δεχθεί προειδοποίηση από τον ισραηλινό στρατό ότι θα βομβαρδιστεί.
Οι βομβαρδισμοί τις δύο τελευταίες μέρες είναι οι πιο ανηλεείς από την έναρξη του πολέμου, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί και διευρυνθεί περιλαμβάνοντας πλέον με συστηματικό τρόπο και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Εκατοντάδες οι συλλήψεις -1.200 τις δύο τελευταίες εβδομάδες- και άγνωστος αριθμός νεκρών Παλαιστινίων στην ίδια περιοχή, στις πόλεις Ραμάλα, Ναμπλούς, Μπέιτ Ρίμα, Ιεριχώ και τη συνοικία προσφύγων του Τζαλαζόν όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις με ένοπλους μαχητές και νεολαία που έριχνε πέτρες. Την ίδια στιγμή, μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν διπλασιαστεί και οι ένοπλες επιθέσεις ισραηλινών εποίκων εναντίον κυρίως Βεδουίνων Παλαιστινίων, οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς εκτρέφοντας ζώα, περικυκλωμένους από ολοένα και περισσότερους νέους θύλακες εποίκων.
Ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι μόνο τις 6 πρώτες μέρες του πολέμου έριξε σε μια λωρίδα γης, τη Λωρίδα της Γάζας, μήκους 40 χιλιομέτρων και πλάτους 6 έως 12 χιλιομέτρων, πάνω από 6.000 τόνους βομβών. Όσες δηλαδή έριξαν οι ΗΠΑ στο κατά 1.800 φορές μεγαλύτερο Αφγανιστάν μέσα σε ένα χρόνο. 47 οικογένειες Παλαιστινίων ξεκληρίστηκαν πλήρως, πέντε γενιές θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια σε γειτονιές κονιορτοποιημένες. Αρκετές από τις οικογένειες που διατάχθηκαν από το Ισραήλ να φύγουν από τη Βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας με κατεύθυνση τη Νότια Γάζα επιστρέφουν, αφού βομβαρδίζονται εξίσου είτε καθ’ οδόν είτε στο Νότο.
Η αριθμητική του θανάτου και της καταστροφής από την 1η ημέρα του πολέμου:
– Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι νεκροί, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά και 1.119 γυναίκες.
– 15.273 τραυματίες.
– 12 νοσοκομεία και 32 ιατρικά κέντρα εκτός λειτουργίας.
– Περίπου 1.500 άνθρωποι κάτω από τα ερείπια, περιλαμβανομένων περίπου 830 παιδιών.
– 57 άνθρωποι του ιατρικού προσωπικού νεκροί και 100 τραυματίες.
– 23 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί.
– Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι νεκροί κάτοικοι του Ισραήλ.
– Περίπου 30% των κατοικιών στη Γάζα μερικά ή ολικά κατεστραμμένες.
– 9.000 καρκινοπαθείς ασθενείς χωρίς επαρκή περίθαλψη.
Αλλά και στα σύνορα με τον Λίβανο, εντάθηκε η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της οργάνωσης Χεζμπολάχ, αποτελώντας την πιο σοβαρή κλιμάκωση μεταξύ των δύο από τον πόλεμο του 2006. Επίσης, το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 14 κοινοτήτων που βρίσκονται 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ ήδη περίπου 20.000 κάτοικοι άλλων 28 πόλεων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την περασμένη εβδομάδα.
Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλες δύο ηλικιωμένες γυναίκες στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, με τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, αφού το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε συνομιλία, ενώ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να απελευθερώσει όλους τους άμαχους ομήρους (222 σύμφωνα με το Ισραήλ) αν υπάρξει έστω και περιορισμένη κατάπαυση του πυρός. Στο Ισραήλ καθημερινή είναι η συγκέντρωση συγγενών των ομηρών που απαιτούν την επιστροφή τους και την κατάπαυση του πυρός. Τα μισά από τα τουριστικά ξενοδοχεία του Ισραήλ έχουν κατακλυστεί από Ισραηλινούς που αναζητούν ασφαλέστερη διαμονή.
Στο μεταξύ, ο Ομάρ Νταραγκμέχ (Omar Daraghmeh), ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που είχε συλληφθεί στις 9 Οκτωβρίου από τον ισραηλινό στρατό, δηλώθηκε επίσημα νεκρός. Η Χαμάς καταγγέλει ότι πρόκειται για δολοφονία, καθώς είχε συλληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν και δεν έπασχε από τίποτα. Προέβαλε επίσης βίντεο που δείχνει μαχητές της να εκτοξεύουν “καμικάζι ντρόουν” κατά στρατιωτικών ισραηλινών θέσεων και του στρατηγείου στο Σινά, προσεγγίζοντας για πρώτη φορά σε τέτοιο βάθος το έδαφος του Ισραήλ.
Η λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια των 100-300 φορτηγών που έχουν εισέλθει στο έδαφος της Γάζας (20 την ημέρα, το 3% των “κανονικών αναγκών” ανά 24ωρο) με κυρίως ιατρικό υλικό και ελάχιστες προμήθειες σε νερό και φαγητό, δεν είναι παρά μια προσχηματική ενέργεια του ΟΗΕ, αφού πριν την έναρξη του πολέμου τα φορτηγά που εισέρχονταν καθημερινά στην περιοχή ήταν 100-150. Και, αυτό που επείγει πραγματικά είναι η προμήθεια καυσίμων ώστε να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι γεννήτριες ρεύματος και οι εγκαταστάσεις νερού.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ στέλνουν δύο επιπλέον συστήματα πάτριοτ, αντιβαλλιστικούς πυραύλους και εκατοντάδες πεζοναύτες, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους ειδικευμένους στον πόλεμο σε αστικό περιβάλλον. Βασική επιδίωξή τους είναι να “αγοράσουν” χρόνο προκειμένου να προετοιμάσουν πιθανές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αν το Ισραήλ προωθήσει πλήρως τον στρατό του στο έδαφος της Γάζας. Η προετοιμασία τους περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Μετά τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, έχουν στόχο να μετατρέψουν την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας σε “αμερικανικό στρατηγείο”, επιχείρηση που φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει.
Βασικός στόχος της καθολικής πολιορκίας της Παλαιστίνης από τον ισραηλινό στρατό είναι να αποδυναμώσει πλήρως την αντοχή και το ηθικό του πληθυσμού, αν όχι να τον εξοντώσει, από τη δίψα, την πείνα, τις κακουχίες και τις επιθέσεις. Εξάλλου, διαχρονικά το στρατιωτικό δόγμα του Ισραήλ συνίσταται στην κήρυξη πολέμου στο έδαφος του “εχθρού” και ποτέ στο δικό του. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ είπε “ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς ίσως διαρκέσει μήνες αλλά θα είναι ο τελευταίος στη Γάζα”. Πιθανότατα εννοεί ότι (όπως θα ήθελε) δεν θα υπάρχει πλέον Γάζα, κάτι που το κράτος του Ισραήλ έχει επιχειρήσει ξανά με τις πάνω από 100 στρατιωτικές επιθέσεις του τα τελευταία 17 χρόνια, αλλά οι άνθρωποι παραμένουν στη Γάζα.
Πηγές: Contre Attaque, Courant Alternatif, infolibertaire.net, Al Jazeera, Jerusalem Chronicle, Haaretz, Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem, United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA)
Leave a Reply