Τι συμβαίνει στα σύνορα Λιβάνου-αποικίας “ισραήλ”;

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ένα τετρακόπτερο έχει πλήξει εγκαταστάσεις στη Γιάφα (φωτ. σημερινό “τελ αβίβ”).

Και:

  • Ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ καταδίκασε ορισμένα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης επειδή δίνουν βάση στις ισραηλινές δικαιολογίες για την επίθεση στον Λίβανο και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια.
  • Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι η Βηρυτός είναι έτοιμη να ενισχύσει τις θέσεις του λιβανέζικου στρατού στο νότιο τμήμα της χώρας, πράγμα αδύνατο, αφού ο εκπαιδευμένος από τις ΗΠΑ στρατός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, ενώ ανανέωσε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός που είχε ζητήσει ο ΟΗΕ πριν από 19 χρόνια.
  • Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ξεκινάει έρευνα (μία από τις χιλιάδες συνήθεις απάτες που αναμεταδίδουν τα δυτικά κυρίαρχα μμε) μετά τη στοχοποίηση του αρχηγείου της UNIFIL και των ειρηνευτικών δυνάμεων πολλές φορές με άρματα μάχης, με τη Γαλλία να “εγκαλεί” τον ισραηλινό απεσταλμένο για το θέμα αυτό: φυσικό επακόλουθο λόγω των μεγάλων συμφερόντων της στη χώρα.
  • Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εξαπολύει δολοφονικές επιθέσεις σε περιοχές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, διατηρεί υπό πολιορκία όλη τη βόρεια περιοχή και σφαγιάζει επί έξι ημέρες εκατοντάδες παιδιά, γυναίκες, άντρες, στο νότιο Λίβανο και στο κεντρικό τμήμα της Βηρυτού.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή νότια της Νάμπλους στη Δυτική Όχθη εκτοξεύοντας δακρυγόνα, ενώ συνέλαβαν επίσης δεκάδες Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια εισβολών στα κατεχόμενα εδάφη, όπως κάνουν κάθε μέρα.

Τι συμβαίνει όμως στα σύνορα Λιβάνου-αποικίας “ισραήλ”;

Με βάση “αξιόπιστες” πηγές, στις οποίες μπορούν να έχουν οι πάντες πρόσβαση, αν ψάξουν έστω και ελάχιστα, ας παραστήσουμε για λίγο τους πολέμαρχους, αν και από θέση αρχής αντιμιλιταριστ(ρι)ές:

– Μετά την αποτυχία που αντιμετώπισε ο ισραηλινός στρατός στις προσπάθειές του να προχωρήσει προς τα νότια χωριά στα σύνορα με την κατεχόμενη Παλαιστίνη στον ανατολικό τομέα, τις τελευταίες δύο ημέρες προσπάθησε να δημιουργήσει νέους άξονες προέλασης στον δυτικό τομέα από την κατεύθυνση των θέσεων Ras al-Naqoura και Jal al-Alam προς Mashirfeh και al-Labouna, εκμεταλλευόμενος το έδαφος που πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει.

– Πριν επιχειρήσει να προχωρήσει στους νέους άξονες, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε συνδυασμό με σφοδρούς βομβαρδισμούς πυροβολικού από ξηρά και θάλασσα στις πόλεις Dheira, Alma al-Shaab και Naqoura.

– Τα ξημερώματα της Τρίτης, μια ισραηλινή στρατιωτική δύναμη επιχείρησε να προελάσει από τη Ras al-Naqoura προς τη συνοριακή περιοχή της Labouna με στόχο να φτάσει στη θέση της UNIFIL στη Labouna και να λάβει θέση εκεί.

– Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός έκανε τρεις επανειλημμένες προσπάθειες να προελάσει προς την Al-Labouna, αλλά οι μαχητές της Χετζμπολάχ τους αντιμετώπισαν με πυραυλικά όπλα, βλήματα πυροβολικού και κατευθυνόμενους πυραύλους και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν, καταφέρνοντας βαριές απώλειες στις τάξεις των στρατιωτών τους.

– Την Τετάρτη, οι μαχητές της Χετζμπολάχ παρακολούθησαν μια απόπειρα διείσδυσης μιας δύναμης του ισραηλινού στρατού από την Ras al-Naqoura προς την περιοχή al-Musheirfeh και τη στόχευσαν με έναν πύραυλο που εξερράγη ανάμεσα στη δύναμη διείσδυσης, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας τα περισσότερα μέλη της.

– Την Πέμπτη, μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών, συνοδευόμενη και προστατευόμενη από ένα άρμα Merkava, προσπάθησε να προχωρήσει προς την περιοχή Labouna από την Ras al-Naqoura, και μόλις το άρμα βρέθηκε στη γραμμή πυρός, οι μαχητές της Χετζμπολάχ το στόχευσαν με κατευθυνόμενο πύραυλο που το έπληξε άμεσα, με αποτέλεσμα την καταστροφή και την ανάφλεξή του, σκοτώνοντας το πλήρωμά του και τραυματίζοντας τους στρατιώτες που βρίσκονταν πίσω του. Και οι τέσσερις προσπάθειες  του ισραηλινού στρατού να προχωρήσει για να ανακτήσει τα θύματα απέτυχαν, καθώς οι μαχητές τους αντιμετώπιζαν κάθε φορά με τα κατάλληλα όπλα και τους ανάγκαζαν να υποχωρήσουν.

– Σε συνδυασμό με τις συγκρούσεις των μαχητών της Χετζμπολάχ με τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του ισραηλινού στρατού, οι ομάδες υποστήριξης πυρός συνεχίζουν να στοχεύουν τις συγκεντρώσεις, τις θέσεις και τις γραμμές υποστήριξης του ισραηλινού στρατού σε στρατιωτικές θέσεις και στρατώνες κατά μήκος του μετώπου και εντός των συνοριακών οικισμών καθώς και εντός των κατεχομένων εδαφών. Η πυραυλική δύναμη και η αεροπορία της Χετζμπολάχ συνεχίζουν να στοχεύουν στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς βαθιά στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Παλαιστίνης, κάτι που κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.

– Ο ισραηλινός στρατός, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης του λεγόμενου χερσαίου ελιγμού του στο νότιο Λίβανο, δεν μπορεί να δείξει τα άρματα μάχης και τα στρατιωτικά του οχήματα στη λιβανέζικη πλευρά από φόβο μήπως τα στοχοποιήσει, ωστόσο αυτά πλήττονται από πυραύλους και βλήματα πυροβολικού και υφίστανται βαριές απώλειες.

– Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο κανενός από τους κυρίαρχους λόφους στους οποίους προσπαθεί να προελάσει και περιορίζεται στο να φτάσει σε κάποια σπίτια στις παρυφές συνοριακών χωριών προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες και να οργανώσει επισκέψεις στα μέσα ενημέρωσης.

– Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τα σπίτια των εποίκων σε ορισμένους οικισμούς στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη ως κέντρα συγκέντρωσης των αξιωματικών και των στρατιωτών του, ενώ οι στρατιωτικές βάσεις που διαχειρίζονται την επίθεση εναντίον του Λιβάνου βρίσκονται σε γειτονιές των οικισμών σε μεγάλες κατεχόμενες πόλεις όπως η Χάιφα, η Τιβεριάδα, η Άκρ κ.ά. Αυτά τα σπίτια και οι στρατιωτικές βάσεις αποτελούν στόχους για τους πυραύλους και την αεροπορία της Χετζμπολάχ, με αποτέλεσμα αυτή να προειδοποιεί τους εποίκους να μην βρίσκονται κοντά σε αυτές τις στρατιωτικές συγκεντρώσεις προκειμένου να προστατεύσουν τις ζωές τους.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*