Λόγος κράτησης στο “Ισραήλ”: ████ ██ █████

Λόγος κράτησης στο “Ισραήλ”: ████ ██ ████

Ο Μπάσεμ Ταμίμι  στο νοσοκομείο Χαντάσα. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η Νάριμαν έμαθε νέα του.

Τζόναθαν Πόλακ

29 Μαΐου 2024

Η διοικητική κράτηση βασίζεται σε μυστικές υποψίες και κρυφά αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Για να αποκρύψει τον εγγενή παραλογισμό της, οι ακροάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από τα μάτια του κοινού. Ως εκ τούτου, ακόμη και τα λίγα που αποκαλύπτονται στην υπεράσπιση παραμένουν απαγορευμένα για δημοσίευση.

Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, μετά από ένα σύντομο αποχαιρετισμό στη σύζυγό του Ναριμάν και τα παιδιά τους, ο Μπάσεμ Ταμίμι έφυγε από το σπίτι του στο χωριό Νάμπι Σάλεχ της Δυτικής Όχθης, βόρεια της Ραμάλα, και άρχισε να κατευθύνεται ανατολικά προς τη γέφυρα Αλένμπι. Ήταν καθ’ οδόν για να επισκεφθεί συγγενείς στην Ιορδανία, τους οποίους είχε να δει πολύ καιρό. Λίγο μετά τις 11 π.μ., η Ναριμάν έλαβε ένα μήνυμα που έλεγε: «Η μυστική αστυνομία με ζήτησε. Θα σας γράψω όταν τελειώσει». Και στη συνέχεια, λίγο μετά τις 3 μ.μ., ένα τηλεφώνημα: «Με συλλαμβάνουν. Έρχονται να μου πάρουν το τηλέφωνο. Πρέπει να φύγω. Αντίο.»

Αυτή, δυστυχώς, δεν ήταν η πρώτη συνάντηση του Μπάσεμ με τον ισραηλινό νόμο. Το χωριό του, Νάμπι Σάλεχ, έχει διεξάγει μια πολυετή εκστρατεία αντίστασης των πολιτών ενάντια στις αρπαγές γης και την επέκταση των οικισμών. Ως εξέχων ακτιβιστής, φυλακίστηκε επανειλημμένα για το ρόλο του ως επικεφαλής της διαμαρτυρίας, μέρος της προσπάθειας του“Ισραήλ” να καταστείλει τη διαφωνία.

Το βράδυ, το τηλέφωνο χτύπησε ξανά. Η γυναίκα στη γραμμή συστήθηκε, λέγοντας ότι ζούσε στο Σιλουάν και ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο νοσοκομείο Χαντάσα στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια συνέχισε λέγοντας ότι ο Μπάσεμ βρισκόταν εκεί, περικυκλωμένος από στρατιώτες. Τον μετέφεραν εκεί αφού η αρτηριακή του πίεση ανέβηκε επικίνδυνα. Η Ναριμάν μπορούσε να ακούσει αμυδρά τη φωνή του Μπάσεμ από τη γραμμή να λέει: «Είμαι καλά, μην ανησυχείτε, όλα είναι καλά». Μετά από λίγες ακόμη ώρες, τη νύχτα, η ίδια γυναίκα έστειλε μια φωτογραφία του Μπάσεμ από τα επείγοντα, να υποβάλλεται σε έλεγχο – το χέρι του ήταν δεμένο με χειροπέδες με φερμουάρ. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που η Ναριμάν άκουσε νέα του. Εκτός από μια μοναδική σύντομη επίσκεψη σε δικηγόρο πριν από τη γιορτή του τέλους του Ραμαζανιού τον Απρίλιο, κανείς δεν επικοινώνησε μαζί του έκτοτε.

Τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψή του, η αστυνομία ████, ████ ████: “███████ ███ ████ █████ ███ ████████, ██████, █████” ███████ ███ ██████: “████ ███ ██████.” Και αυτό ήταν όλο. Οκτώ ημέρες αργότερα – ο μέγιστος χρόνος που παρέχεται στις αρχές από το άρθρο 33 του στρατιωτικού νόμου του “Ισραήλ” στη Δυτική Όχθη πριν ο κρατούμενος παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή (ο οποίος είναι επίσης ένστολος στρατιώτης) – εκδόθηκε ένα ένταλμα διοικητικής κράτησης διάρκειας έξι μηνών, το οποίο δεν προέβλεπε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά μόνο μια πολύ γενική δήλωση σχετικά με ███████ ██ █ ███████ .

Έντεκα ακόμη ημέρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε η καφκική διαδικασία της δικαστικής επανεξέτασης της διαταγής. Κάποια από αυτά διεξήχθησαν εξ αποστάσεως μεταξύ του στρατιώτη-δικαστή και της Σιν Μπετ. [Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας] Όπως όλες οι ακροάσεις για τη διοικητική κράτηση, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, για να αποκρύψει το γεγονός ότι οι δικηγόροι των κρατουμένων κάνουν τη δουλειά τους χωρίς πρόσβαση στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Ακόμη και οι λίγες λεπτομέρειες που δεν είναι μυστικές απαγορεύεται να δημοσιευθούν. Το διάταγμα διοικητικής κράτησης εγκρίθηκε στο σύνολό του για περίοδο έξι μηνών, μέχρι τις 28 Απριλίου.

Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη του Μπασέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν █████ █ ████ █ ██████ ███ █████ █ ████████ ███ ███, φίλο του Μπάσεμ από τις κοινές τους ημέρες στις ισραηλινές φυλακές στις αρχές της χιλιετίας. Και τότε, υπό διοικητική κράτηση. ██████ ███ █████ █ ███ ████ ███ ███ ██████ █ ██ █████ █ ███ █████ ███ ███ █ ███ ███ ████, █ ████ ███ ███ ████ ███ ████ █ █ ███ █████ ██ ██ ██ ██ ███ ████ █ ███ █████ ███ ███ █████ ███ ████ █ ███. █████ ███ ███ █████ ███ █████ █ ███, █████ ███ ███ ███ ███ ███ █████ █ ████ ███ ███ ████ ███ █████; █ █████ ██ ███ ███. ██ ███ ██ ███ █

█ ████ ███ ███ ███ █████ ███ █████ █ ████ ████ ███ ███ ████ ███ █████ █ ████ ██ ███, ██████ ███ █████ █ ███ ████ ███ ███ ████ ███ █████ █ ██ ███ ███ ███ ███ ██ ███ ███ █ “██████ ███ ███ ████ ███ ████ █ ██████ ███ ███; █████ ███ █████ █ ████ ███ ███ █████ ███ ████ █ ███████ ███.” ███ ██████ ███ ████ █ ███ ███ ███ ██ ███ █████ █ ██████ ███ ███ 25 ███ ██ █████ █ ███████ ████, πολύ μετά την επανεξέταση και την έγκριση από το δικαστήριο του διατάγματος διοικητικής κράτησης κατά του Μπάσεμ, ██████ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους.

Με την απελευθέρωσή του, ο ██████ επικοινώνησε με την Ναριμάν και της είπε τι είχε συμβεί, πιστεύοντας ότι η απελευθέρωσή του θα σήμαινε ότι σύντομα θα ακολουθούσε και ο Μπάσεμ. Με αυτόν τον τρόπο η υπεράσπιση έμαθε τις λεπτομέρειες που γνωρίζει, και όχι μέσω της αποκάλυψης από την εισαγγελία. Παρόλο που δεν υπάρχει εντολή αποσιώπησης της υπόθεσης ██████ ██████, η συζήτηση των λεπτομερειών της σε συνδυασμό με τη διοικητική κράτηση του Μπάσεμ απαγορεύεται να δημοσιευθεί. Παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν – και αυτή είναι η φύση της διοικητικής κράτησης: πάντα μπορεί να υπάρχουν περισσότερα κρυφά στοιχεία, μυστικά, σχεδόν μυστικιστικά – ο Μπάσεμ εξακολουθεί να κρατείται υπό διοικητική κράτηση ακόμη και τώρα. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την ακρόαση, ███ █ ██ ██████ ██████ ████████ █████ █ █████ █ █████, ο δικαστής επιβεβαίωσε εν μέρει το δεύτερο ένταλμα διοικητικής κράτησης κατά του Μπάσεμ κατά παράβαση των διατάξεων του στρατιωτικού δικαίου, ████████ ████ █ ███ █ ███████ ███ █ ████████.

Η διοικητική κράτηση, ωστόσο, δεν δεσμεύεται πραγματικά από χρονικά όρια και μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον. Και πράγματι, καθώς περνούσαν οι έξι μήνες, υπογράφηκε νέο εξάμηνο διάταγμα, επικαλούμενο τον ίδιο ανούσιο λόγο του ██████ ████ █ ██████ ██ █.  Αυτή τη φορά όμως, και σε αντίθεση με την κατάσταση των πραγμάτων σε σχεδόν κάθε άλλη υπόθεση διοικητικής κράτησης, η υπεράσπιση είχε αρκετά καλή εικόνα των λεπτομερειών της υπόθεσης. Η διοικητική κράτηση είναι ένα τόσο καθημερινό φαινόμενο στα ισραηλινά στρατοδικεία, ώστε █████ ███████ ████ ███████ ██ ███ ███████████, █████ ████’█ ██████ ██ ███ ███ █████████ █████, ████ ██████ ████ ██ ███ ██████████.

Όπως ο Μπάσεμ, χιλιάδες άλλοι κρατούνται αιχμάλωτοι από το “Ισραήλ” υπό διοικητική κράτηση. Στο παρελθόν, θεωρούνταν, τουλάχιστον επίσημα, ένα μέτρο που προοριζόταν για τις πιο ακραίες περιπτώσεις. Αυτή η υποκριτική θέση ήταν πάντοτε ψευδής, αλλά τώρα δεν υπάρχει πλέον ανάγκη να διατηρηθεί το προσωπείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ισραηλινού στρατού, σχεδόν 5.000 συλλήψεις έγιναν στη Δυτική Όχθη τους τελευταίους οκτώ μήνες. Αυτοί είναι πολύ συντηρητικοί αριθμοί, καθώς δεν περιλαμβάνουν τις πολλές χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν και οι συλληφθέντες/είσες αφέθηκαν ελεύθεροι/ες χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διοικητική κράτηση, αυτό το λεγόμενο άκρο των άκρων, είναι πλέον ο κανόνας. Σύμφωνα με τους αριθμούς της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών, το “Ισραήλ” κρατά τώρα 7016 άτομα που δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί στις φυλακές του – είτε περιμένοντας δίκη είτε υπό διοικητική κράτηση. Από αυτούς/ές, οι 4.299 – πάνω από το 60%! – κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη. Και όλα αυτά χωρίς να πούμε ούτε μια λέξη για τα βασανιστήρια, την πείνα και τον εξευτελισμό στα οποία υποβάλλονται όλοι/ες οι Παλαιστίνιοι/ες κρατούμενοι/ες που κρατούνται από το “Ισραήλ” αυτές τις μέρες.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*