Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, Παλαιστίνη: ανακούφιση, οργή, πόνος, ανησυχία. Άλλοι πανηγυρίζουν κι άλλοι θρηνούν, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 82 δολοφονίες Παλαιστινίων, αποτέλεσμα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και 6 στη Δυτική Όχθη από τα ξημερώματα.
Περίληψη της 1ης φάσης της συμφωνίας:
Η αρχική φάση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει περιορισμένη ανταλλαγή κρατουμένων, μερική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα και αύξηση της βοήθειας στη λωρίδα. Τριάντα τρεις ισραηλινοί κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και πολιτών άνω των 50 χρόνων – που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου 2023 – θα απελευθερωθούν. Σε αντάλλαγμα, το “ισραήλ” θα απελευθερώσει μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Μεταξύ των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν είναι περίπου 1.000 που απήχθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και του “ισραήλ”
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν επίσημα την Τετάρτη το βράδυ η παλαιστινιακή αντίσταση και το “ισραήλ” για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων αποτελείται από τρία στάδια με στόχο τον τερματισμό του “πολέμου”.
Η συμφωνία, έγινε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου και αφορά κυρίως τους επιμέρους μηχανισμούς που θα συνοδεύουν την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απελευθερωθούν 33 ισραηλινοί κρατούμενοι, ζωντανοί και νεκροί.
Υπό τον τίτλο “Γενικές αρχές της συμφωνίας μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς στη Γάζα για την ανταλλαγή κρατουμένων και την αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας”, ο στόχος που τίθεται είναι:
Η απελευθέρωση όλων των ισραηλινών κρατουμένων, ζωντανών και νεκρών, από την παλαιστινιακή αντίσταση. Σε αντάλλαγμα, το “ισραήλ” θα απελευθερώσει “συμφωνημένο αριθμό” Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Η ανταλλαγή θα ξεκινήσει την “πρώτη ημέρα”, όπως ορίζεται στη συμφωνία – την ημέρα της κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. [Σ.τ.Σ.: οι διαπραγματευτές ανακοίνωσαν ότι θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025]
Η παλαιστινιακή αντίσταση και το “ισραήλ” συμφώνησαν επίσης να αποκαταστήσουν την ηρεμία που οδηγεί σε τέσσερις στόχους:
- Μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
- Απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
- Ανασυγκρότηση της Γάζας.
- Άνοιγμα των διαβάσεων και διευκόλυνση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών.
Ακολουθούν οι όροι της συμφωνίας, σύμφωνα με τις τρεις φάσεις.
Η πρώτη φάση (42 ημέρες)
- Προσωρινή παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές και απόσυρση των IDF [israel defense forces, δηλαδή δυνάμεις γενοκτονίας] ανατολικά από πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας της Γάζας (άξονας Νετζαρίμ).
- Προσωρινή αναστολή της εναέριας κυκλοφορίας (στρατιωτικής και επιτήρησης) στη Λωρίδα της Γάζας για δέκα ώρες την ημέρα και 12 ώρες τις ημέρες της ανταλλαγής κρατουμένων.
- Επιστροφή των εκτοπισμένων στους τόπους διαμονής τους και αποχώρηση από την κοιλάδα της Γάζας.
Την έβδομη ημέρα (μετά την απελευθέρωση επτά κρατουμένων), οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από την παραλιακή οδό Αλ Ρασίντ ανατολικά μέχρι την οδό Σαλάχ Αλ Ντιν.
Το “ισραήλ” έχει δεσμευτεί για την πλήρη διάλυση των στρατιωτικών χώρων και εγκαταστάσεων στην περιοχή. Θα αρχίσει η επιστροφή των εκτοπισμένων στους τόπους διαμονής τους (χωρίς να φέρουν όπλα). Θα υπάρξει απεριόριστη ελευθερία μετακίνησης για τον πληθυσμό σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απεριόριστη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας από την πρώτη ημέρα.
Την 22η ημέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας (ιδίως από τον άξονα Νετζαρίμ) προς τα ανατολικά από τον δρόμο Σαλάχ Αλ Ντιν, στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων. Θα υπάρξει πλήρης διάλυση των στρατιωτικών θέσεων και εγκαταστάσεων.
Από την πρώτη ημέρα θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας (600 φορτηγά ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων 50 φορτηγών με καύσιμα, 300 από αυτά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας).
Αυτό περιλαμβάνει καύσιμα για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και εμπορικό και πολιτικό εξοπλισμό που απαιτείται για την απομάκρυνση των συντριμμιών, την αποκατάσταση και τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Ανταλλαγή κρατουμένων
Η παλαιστινιακή αντίσταση θα απελευθερώσει 33 ισραηλινούς κρατουμένους: γυναίκες (πολίτες και στρατιώτες), παιδιά (κάτω των 19 χρόνων και όχι στρατιώτες), ενήλικες (άνω των 50 χρόνων), ασθενείς και τραυματισμένους πολίτες.
Σε αντάλλαγμα, το “ισραήλ” θα απελευθερώσει “συμφωνημένο αριθμό” Παλαιστίνιων κρατουμένων. Για κάθε γυναίκα ή παιδί που απελευθερώνει η παλαιστινιακή αντίσταση, το “ισραήλ” θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τους καταλόγους που παρέχει η παλαιστινιακή αντίσταση με βάση το χρόνο κράτησής τους.
Για κάθε ενήλικα που απελευθερώνει η παλαιστινιακή αντίσταση, το “ισραήλ” θα απελευθερώνει 30 ενήλικες και ασθενείς (οι οποίοι έχουν έως και 15 χρόνια υπόλοιπο κράτησης), σύμφωνα με τους καταλόγους που παρέχει η παλαιστινιακή αντίσταση με βάση τον χρόνο της κράτησής τους.
Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που απελευθερώνεται, το “ισραήλ” θα απελευθερώνει 50 Παλαιστίνιους κρατούμενους (30 που εκτίουν ισόβια και 20 που εκτίουν ποινές φυλάκισης έως 15 χρόνων).
Αυτό υπόκειται στους καταλόγους που παρέχονται από την παλαιστινιακή αντίσταση. Ένας συμφωνημένος αριθμός από αυτούς θα απελευθερωθεί και θα εξοριστεί στο εξωτερικό ή στη Γάζα.
Ο μηχανισμός για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών κατά την πρώτη φάση
Την πρώτη ημέρα, η παλαιστινιακή αντίσταση θα απελευθερώσει τρεις ισραηλινούς πολίτες και την έβδομη ημέρα θα απελευθερώσει άλλους τέσσερις. Μετά από αυτό, θα απελευθερώνει τρεις ισραηλινούς κρατούμενους κάθε επτά ημέρες – ξεκινώντας με τις γυναίκες.
Αποφασίστηκε να απελευθερωθούν όλοι οι ζωντανοί ισραηλινοί κρατούμενοι πριν από τους νεκρούς. Κατά τη διάρκεια της έκτης εβδομάδας, η παλαιστινιακή αντίσταση θα απελευθερώσει όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους αυτής της φάσης με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του συμφωνημένου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Οι απελευθερώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα και σύμφωνα με τους καταλόγους που θα παράσχει η παλαιστινιακή αντίσταση.
Μέχρι την έβδομη ημέρα, η παλαιστινιακή αντίσταση θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ισραηλινών κρατουμένων που θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
Την έκτη εβδομάδα -μετά την απελευθέρωση των Hisham al-Sayyed και Aphra Mengistu (1), οι οποίοι θα προστεθούν στο σύνολο των 33 ισραηλινών κρατουμένων-, το “ισραήλ” θα απελευθερώσει 47 από τους 60 Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι είχαν απελευθερωθεί το 2011 με βάση τη συμφωνία “Γκιλάντ Σαλίτ” και είχαν συλληφθεί εκ νέου (2).
Εάν ο αριθμός των ζωντανών ισραηλινών κρατουμένων που θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης δεν φτάσει τους 33, ο αριθμός θα συμπληρωθεί με την επιστροφή των σορών τους. Σε αντάλλαγμα, την έκτη εβδομάδα, το “ισραήλ” θα απελευθερώσει όλες τις γυναίκες και τα παιδιά (κάτω των 19 χρόνων και μη μαχητές) που απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Το “ισραήλ” δεσμεύτηκε να μην ξανασυλλάβει τους Παλαιστίνιους που θα απελευθερωθούν με τις ίδιες κατηγορίες και ότι “η ισραηλινή πλευρά δεν θα αρχίσει να συλλαμβάνει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα απελευθερωθούν για να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους”.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι από τους απελευθερωθέντες Παλαιστίνιους δεν θα ζητηθεί να υπογράψουν κανένα έγγραφο ως προϋπόθεση για την απελευθέρωσή τους.
Τα μέρη συμφώνησαν ότι οι προαναφερθέντες όροι ανταλλαγής κρατουμένων δεν θα αποτελέσουν τη βάση για τους όρους ανταλλαγής στη δεύτερη φάση της συμφωνίας.
Το αργότερο τη δέκατη έκτη ημέρα, θα αρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για να συμφωνηθούν οι όροι για την εφαρμογή της δεύτερης φάσης, ιδίως αυτοί που σχετίζονται με την ανταλλαγή κρατουμένων.
Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν και θα υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της πέμπτης εβδομάδας αυτής της φάσης.
Ο ΟΗΕ, οι οργανισμοί του και άλλες οργανώσεις θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
Θα αρχίσει η αποκατάσταση των υποδομών (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αποχέτευση, τηλεπικοινωνίες και δρόμοι) σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και θα παραδοθεί συμφωνημένη ποσότητα εξοπλισμού πολιτικής προστασίας.
Θα διευκολύνεται η είσοδος προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης για τη στέγαση των εκτοπισμένων που έχασαν τα σπίτια τους στον “πόλεμο”. Θα εισαχθούν τουλάχιστον 60.000 τροχόσπιτα και 200.000 σκηνές.
Μετά την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών στρατιωτών, θα εντοπιστεί ένας αριθμός τραυματισμένων μαχητών της παλαιστινιακής αντίστασης που θα ταξιδέψουν μέσω του περάσματος της Ράφα για περίθαλψη. Επιπλέον, θα αυξηθεί ο αριθμός των ταξιδιωτών, των ασθενών και των τραυματιών μέσω του περάσματος της Ράφα, θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και θα επανέλθει η διακίνηση αγαθών και το εμπόριο.
Θα δρομολογηθούν ρυθμίσεις και προγράμματα για την ολοκληρωμένη ανοικοδόμηση των σπιτιών, των πολιτικών εγκαταστάσεων και των πολιτικών υποδομών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του “πολέμου” και την υποστήριξη των θυμάτων υπό την εποπτεία διαφόρων χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ.
Όλα τα μέτρα αυτής της φάσης της στρατιωτικής εκεχειρίας θα συνεχιστούν και στη δεύτερη φάση, εφόσον συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους εφαρμογής της.
Η συμφωνία αναφέρει ότι το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος “θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι οι έμμεσες διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν έως ότου οι δύο πλευρές μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους όρους εφαρμογής της δεύτερης φάσης”.
Η δεύτερη φάση (42 ημέρες)
Θα κηρυχθεί μόνιμη εκεχειρία (παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των εχθροπραξιών σε τακτική βάση) και θα αρχίσει πριν από την ανταλλαγή κρατουμένων. Εδώ μιλάμε για όλους τους ζωντανούς ισραηλινούς κρατούμενους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός συμφωνημένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων στο “ισραήλ”. Σε αυτή τη φάση, θα υπάρξει πλήρης αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η τρίτη φάση (42 ημέρες)
Ανταλλαγή όλων των σορών μεταξύ των δύο πλευρών μετά τον εντοπισμό και την ταυτοποίησή τους.
Εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της Λωρίδας της Γάζας διάρκειας 3-5 χρόνων, το οποίο περιλαμβάνει στέγαση, πολιτικές εγκαταστάσεις, πολιτικές υποδομές και υποστήριξη των θυμάτων υπό την εποπτεία χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, του Κατάρ και του ΟΗΕ.
Άνοιγμα των συνοριακών διαβάσεων και διευκόλυνση της μετακίνησης ανθρώπων και αγαθών.
1. Οι Hisham al-Sayed και Avera Mengistu, κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023, από το 2015 και 2014 αντίστοιχα.
2. Η ανταλλαγή κρατουμένων με τον τίτλο “Γκιλάντ Σαλίτ” ήταν μια συμφωνία του 2011 μεταξύ του “ισραήλ” και της Χαμάς για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ με αντάλλαγμα 1027 κρατούμενους – σχεδόν όλοι Παλαιστίνιοι και Αραβοϊσραηλινοί, αν και υπήρχαν επίσης ένας Ουκρανός, ένας Ιορδανός και ένας Σύρος. Από αυτούς, 280 είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για το σχεδιασμό και τη διάπραξη διαφόρων επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.
(Ανάμεσά τους ήταν και ο εμπνευστής της επιχείρησης “Πλημμύρα Αλ Άκσα” και επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι μετά τον τραυματισμό του σε μάχη στις 17 Οκτωβρίου 2024 στη Ράφα). Η συμφωνία επιτεύχθηκε πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την αιχμαλωσία του Σαλίτ από Παλαιστίνιους μαχητές στο νότιο “ισραήλ” κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας.
Η συμφωνία είχε εγκριθεί από τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu από τη μία πλευρά και τον Ahmed Jabari, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam από την άλλη πλευρά, με Γερμανούς και Αιγύπτιους μεσολαβητές, και υπογράφηκε στην Αίγυπτο στις 11 Οκτωβρίου 2011. Η πρώτη φάση εκτελέστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2011, με το “ισραήλ να απελευθερώνει 477 Παλαιστίνιους κρατούμενους και τη Χαμάς να μεταφέρει τον Σαλίτ στο Κάιρο. Στη δεύτερη φάση, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2011, απελευθερώθηκαν άλλοι 550 κρατούμενοι.
Η συμφωνία είναι, μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που έχει κάνει ποτέ το “ισραήλ” και το υψηλότερο τίμημα που έχει πληρώσει ποτέ για έναν μόνο στρατιώτη. Ο Γκιλάντ Σαλίτ ήταν επίσης ο πρώτος αιχμάλωτος ισραηλινός στρατιώτης που απελευθερώθηκε ζωντανός μετά από 26 χρόνια.
Leave a Reply