Eπιθέσεις και απειλές κατά των βάσεων στήριξης του EZLN / Αβέβαιη η τύχη των “Συναντήσεων Αντίστασης και Εξέγερσης 2024-2025”

Ο EZLN καταγγέλλει επιθέσεις και απειλές κατά των βάσεων στήριξής του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΣΗ

ΜΕΞΙΚΟ.

16 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2024.

Στην εθνική και διεθνή “Έκτη”:

Σε όσες/ους υπέγραψαν τη “Διακήρυξη για τη Ζωή”:

Συντρόφισσες/οι,

Τις τελευταίες εβδομάδες κάτοικοι από την κοινότητα Παλεστίνα έχουν απειλήσει με εκτοπισμό γυναίκες, ηλικιωμένους, παιδιά και άντρες από την κοινότητα των Ζαπατίστας “6η Οκτώβρη”, τμήμα του Καρακόλ Τζερούσαλεμ, από τη γη που έχουν καταλάβει και δουλεύουν ειρηνικά για περισσότερα από 30 χρόνια.

Πριν ακόμη από την “αλλαγή”1 της κυβέρνησης του Μεξικού, η κοινότητα “6η Οκτώβρη” ζούσε ειρηνικά και αρμονικά με τα χωριά γύρω από αυτήν, χωρίς διενέξεις ή προβλήματα.

Από την αρχή της δημιουργίας αυτού του προβλήματος, η τοπική αυτόνομη κυβέρνηση (GAL) της κοινότητας “6η Οκτώβρη” και η Συνέλευση των Συλλογικοτήτων των Αυτόνομων Ζαπατιστικών Κυβερνήσεων (ACEGAZ2) του Καρακόλ Τζερούσαλεμ, επέμειναν στο διάλογο και την επίτευξη συμφωνίας με τις κοινοτικές αρχές της Παλεστίνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι αρχές αυτές επισημαίνουν ότι έχουν την υποστήριξη της δημοτικής αρχής της πόλης Οκοσίνγκο καθώς και της πολιτειακής κυβέρνησης της Τσιάπας (PVEM και MORENA αντίστοιχα3). Επίσης, ότι έχουν διαβεβαιώσεις από αυτές τις κακές κυβερνήσεις πως θα δώσουν στους επιτιθέμενους τα χαρτιά που πιστοποιούν την ιδιοκτησία της ανακτημένης γης.

Η ίδια η κοινότητα Παλεστίνα παραδέχεται ότι δέχεται πιέσεις από το λεγόμενο οργανωμένο έγκλημα προκειμένου να εκδιώξει τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μας και ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και των διαφόρων επιπέδων της κυβέρνησης για να αποκτήσει “νόμιμο” χαρακτήρα αυτός ο εκτοπισμός.

Οι απειλές έχουν κλιμακωθεί και περιλαμβάνουν την παρουσία ατόμων από την κοινότητα Τζερούσαλεμ με βαρύ οπλισμό μεγάλου διαμετρήματος, απειλές για βιασμούς γυναικών, κάψιμο σπιτιών και κλοπή αγαθών, καλιεργιών και ζώων.

Οι προκλήσεις είναι συνεχείς. Το Καρακόλ της Τζερούσαλεμ είναι μία από τις έδρες που έχουν προβλεφθεί για τον εορτασμό των Συναντήσεων Αντίστασης και Εξέγερσης 2024-2025.

Καθώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την επιδείνωση αυτής της σοβαρής κατάστασης, αναστέλλουμε κάθε επικοινωνία και πληροφόρηση σχετικά με αυτές τις συναντήσεις και εξετάζουμε το ενδεχόμενο να τις ακυρώσουμε, επειδή δεν θα υπάρχει ασφάλεια σε κανένα μέρος της Τσιάπας για όσους/ες θα συμμετέχουν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα της “συνέχισης της αλλαγής” των κακών κυβερνήσεων.

Από την Ιθαγενή Παράνομη Επαναστατική Επιτροπή-Γενική Διοίκηση του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση

Ζαπατιστικός Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση

Εξεγερμένος υποδιοικητής Μοϊσές,

Μεξικό, Οκτώβριος 2024.

Σ.τ.Μ.:

  1. Αναφέρεται στη νέα κυβέρνηση του Μεξικού με πρόεδρο την Κλαούδια Σέινμπαουμ Πράδο, που ανέλαβε την 1η Οκτώβρη 2024 και συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική με τον προκάτοχό της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
  2. Στο πρωτότυπο: Asambleas de Colectivos de Gobiernos Autónomos Zapatistas (ACEGAZ)
  3. PVEM: Πράσινο Οικολογικό Κόμμα του Μεξικού. MORENA: Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης, το κόμμα από το οποίο προερχόταν τόσο ο προηγούμενος όσο και η σημερινή πρόεδρος του Μεξικού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*