Παλαιστίνη, ημέρα 123: ατελείωτοι φόνοι, αδιανόητη καταστροφή, αλλά και αντίσταση σε διάφορα μέτωπα και αβέβαιες συνομιλίε

Παλαιστίνη, ημέρα 123: Ατελείωτοι φόνοι, αδιανόητη καταστροφή, αλλά και αντίσταση σε διάφορα μέτωπα και συνομιλίες με αβέβαιη κατάληξη

Σε 4 μήνες γενοκτονικού πολέμου του “Ισραήλ” κατά της Παλαιστίνης, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί, τραυματιστεί ή αγνοούνται στη Γάζα. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5 % του πληθυσμού. Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τι θα σήμαινε σε μια πόλη ή σε μια χώρα… [Για παράδειγμα, εδώ θα είχαμε πάνω από 500.000 δολοφονίες, τραυματισμούς και “εξαφανίσεις”. Τα δολοφονημένα παιδιά θα ήταν τουλάχιστον 63.000. Ο εσωτερικά εκτοπισμένος πληθυσμός σε μια απειροελάχιστη γωνιά εδάφους θα ήταν περίπου 7.5 εκ.]

Επιπλέον, περίπου 17.000 παιδιά είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, οι περισσότεροι αρκετές φορές. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, πάνω από 380 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί, ενώ τουλάχιστον 10.000 είναι συνολικά οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, υπό τη βαναυσότητα και τα βασανιστήρια του κατοχικού ισραηλινού στρατού.

– Τουλάχιστον 27.478 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί και 66.835 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

– 562 είναι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μάχες από τις 7 Οκτωβρίου και τουλάχιστον 3.221 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ έχει υπολογιστεί ότι περίπου 12.500 θα είναι αυτές/οί που θα επιστρέψουν με μόνιμες αναπηρίες.

Και ο πόλεμος συνεχίζεται ακάθεκτος, όπως ο πόνος, η δυστυχία και η θλίψη, ταυτόχρονα με την επίμονη και σθεναρή αντίσταση.

Πρωτοφανής καταστροφή καθώς ο αριθμός των δολοφονιών αυξάνεται

Δεν έχει μείνει τίποτα“, λέει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) σε ανάρτησή της που περιλαμβάνει πλάνα τα οποία δείχνουν το σημείο όπου κάποτε βρισκόταν μία από τις κλινικές της, ανάμεσα σε πολλά κατεστραμμένα κτίρια στη βόρεια Γάζα.

Οι κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον πλήθους Παλαιστινίων, οι οποίοι περίμεναν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ήταν η ένατη συνεχόμενη ημέρα που υπήρχαν αναφορές για ισραηλινά στρατεύματα που πυροβολούσαν εναντίον πλήθους στην Πόλη της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί στον κυκλικό κόμβο Κουβέιτ, προσπαθώντας απεγνωσμένα να παραλάβουν τρόφιμα για τις οικογένειές τους.

– Οι ταξιαρχίες Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, κάνουν λόγο για αρκετές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιούνις και στην πόλη της Γάζας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια επικείμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στο νότο, στη Ράφα. Η Χαμάς ζητάει να σταματήσουν τα βασανιστήρια κατά των Παλαιστινίων που κρατούνται από το “Ισραήλ”.

– Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, ανατίναξαν ισραηλινό όχημα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, στον κυκλικό κόμβο Χαϊντάρ, στη δυτική Γάζα. Ενεπλάκησαν επίσης σε σφοδρές συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, και χτύπησαν με χειροβομβίδα που εκτοξεύεται με ρουκέτα ένα άρμα μάχης Merkava στη συνοικία Αλ Αμάλ, δυτικά της ίδιας πόλης.

– Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι 8.000 εκτοπισμένοι απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Αμάλ στη Χαν Γιούνις, μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις.

– Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διορίζει μια ανεξάρτητη επιτροπή για να επανεξετάσει την υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σε απάντηση των ισραηλινών ισχυρισμών χωρίς καμία απόδειξη ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επιχείρηση στις 7 Οκτωβρίου. Μια προκαταρκτική έκθεση θα είναι έτοιμη στις αρχές του επόμενου μήνα. Η εκπρόσωπος της UNRWA στο Λίβανο δήλωσε ότι οι δωρητές που έκοψαν τη χρηματοδότηση μετά τις κατηγορίες του “Ισραήλ” θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους μόλις βγει η έκθεση.

– Πολλά δυτικά κράτη -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά- είναι μεταξύ των χωρών που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση που είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ιδίως σε εκείνους που βρίσκονται στη Γάζα.

– Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ξεκινήσει άλλη μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή εν μέσω “προσπαθειών” για εκεχειρία και συμφωνία για τους αιχμαλώτους στη Γάζα.

– Το “Ισραήλ” υποδέχεται σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2024 τον Μπλίνκεν, ενώ κλιμακώνει τα εγκλήματα και τη γενοκτονία, στοχεύοντας αμάχους, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες και συνεχίζοντας να καταστρέφει τη Λωρίδα της Γάζας.

Τον “καλωσορίζει” με έναν ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συνεχιζόμενες επιθέσεις και δολοφονίες από τους εποίκους μαζί με τον στρατό κατοχής και ανάπτυξη περισσότερων σημείων ελέγχου -τα οποία έχουν φτάσει τα 500-, παραλύοντας πλήρως κάθε επικοινωνία και κυκλοφορία.

Στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα, στριμώχνοντας περίπου 1.5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους στη Ράφα, εν μέσω απειλών ότι θα εισβάλει στη νότια πόλη και θα διαπράξει περισσότερες σφαγές. Και, ο Μπλίνκεν απορρίπτει την πρόταση των αραβικών κρατών για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Καταστροφή σε όλη τη Γάζα

– Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Το ιατρικό προσωπικό, οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ είναι χωρίς φαγητό. Ο Άσραφ Αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στην πόλη Χαν Γιούνις: Οι ηλεκτρικές γεννήτριες θα σταματήσουν εντός τεσσάρων ημερών λόγω έλλειψης καυσίμων. Η ισραηλινή κατοχή σφίγγει την πολιορκία του νοσοκομείου και στοχεύει εντατικά τον περιβάλλοντα χώρο του. Το ιατρικό προσωπικό, οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι στο νοσοκομείο δεν έχουν φαγητό. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε χειρουργικά υλικά και ράμματα.

Η ισραηλινή κατοχή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή 300 ατόμων ιατρικού προσωπικού, 450 τραυματιών και 10.000 εκτοπισμένων.

– Τα πληρώματα των ασθενοφόρων διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν τους τραυματίες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν σκόπιμα την κίνησή τους.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Λωρίδα της Γάζας (PRCS) δήλωσε ότι τα καύσιμα, το οξυγόνο και όλες οι ιατρικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί και στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ, επίσης στη Χαν Γιούνις, μετά την πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για δύο εβδομάδες.

Περίπου 8.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο και την έδρα της PRCS. “Μόνο 40 ηλικιωμένοι εκτοπισμένοι παρέμειναν εκτός από περίπου 80 ασθενείς και τραυματίες και 100 άτομα διοικητικό και ιατρικό προσωπικό“, είπε.

Την περασμένη Παρασκευή, η PRCS ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δολοφονήσει 43 ανθρώπους μέσα σε εγκαταστάσεις της από την έναρξη της πολιορκίας, μεταξύ των οποίων και υπαλλήλους της.

Βόρεια Γάζα

Φορτηγό του ΟΗΕ που μετέφερε προμήθειες τροφίμων χτυπήθηκε από πυρά του ισραηλινού ναυτικού.

– Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από ορισμένα τμήματα της βόρειας και κεντρικής Γάζας. Κάτοικοι που επέστρεψαν στις κατεστραμμένες γειτονιές τους βρήκαν τα σπίτια τους, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα τεμένη, όλες τις πολιτικές υποδομές να έχουν γίνει ερείπια.

– Ασταμάτητες οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των κατοίκων της Γάζας, όχι μόνο κατά ανθρώπων που σχηματίζουν ουρές για βοήθεια στην Πόλη της Γάζας, αλλά και όσων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο αλλού.

Βάλλονται είτε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε από βαριά πολυβόλα. Τεθωρακισμένα οχήματα εισβάλλουν επίσης σε “κέντρα εκκένωσης” σε γειτονιές της Πόλης της Γάζας και σε άλλες βόρειες περιοχές.

– Πεινασμένοι, κρυωμένοι και τραυματισμένοι άνθρωποι περίμεναν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου φορτηγά με βοήθεια όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην Πόλη της Γάζας. Πολλοί ήταν γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να πάρουν στα χέρια τους ό,τι ήταν διαθέσιμο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – το οποίο έχει κατακλυστεί και είναι σχεδόν εκτός λειτουργίας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έφτασαν, έχασαν τη ζωή τους.

Διαρκείς επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

Δημοσιογράφοι που απέκτησαν πρόσβαση σε τμήματα της βόρειας Γάζας από όπου έχουν αποσυρθεί εν μέρει τα ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Τζαμπάλια, διαπιστώνουν πρωτοφανή καταστροφή, ενώ δεν έχουν απομείνει σχεδόν καθόλου κατοικήσιμα σπίτια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν πολλές φορές στην περιοχή, ιδίως στον καταυλισμό.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών στις 9 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 800 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και δεκάδες συνελήφθησαν.

– Ο καταυλισμός δέχτηκε νέα επίθεση στις 22 Οκτωβρίου, όταν 30 σοροί, οι περισσότερες γυναίκες και παιδιά, ανασύρθηκαν κάτω από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων.

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε άλλον έναν ισραηλινό βομβαρδισμό του καταυλισμού στις 31 Οκτωβρίου.

– Ο καταυλισμός χτυπήθηκε ξανά μόλις μια ημέρα αργότερα.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στον καταυλισμό σε μια άλλη επίθεση στις 17 Δεκεμβρίου.

Καθόλου τυχαία βέβαια δεν είναι η βάρβαρη στοχοποίηση της Τζαμπάλια. Στις 9 Δεκεμβρίου 1987, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια ξεκίνησε η πρώτη Ιντιφάντα (αυτή που είδαμε σε μια ανάλυση να είναι προτιμητέα), όταν ένας Ισραηλινός οδηγός φορτηγού συγκρούστηκε με ένα πολιτικό αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τέσσερις Παλαιστίνιους εργάτες, τρεις από τους οποίους ήταν από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Νότια Γάζα: Χαν Γιούνις, Ράφα

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, το ίδιο ακριβώς αληθινό σενάριο επαναλαμβάνεται. Περισσότεροι βομβαρδισμοί, περισσότερες δολοφονίες, περισσότεροι ακρωτηριασμοί. Η πόλη δέχεται ισραηλινούς βομβαρδισμούς για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο κύκλος της καταστροφής συνεχίζεται.

– Χθες, έξι Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν στη Χαν Γιούνις από ισραηλινή βομβιστική επίθεση που είχε στόχο αυτοκίνητο στη συνοικία Μπουράκ, δυτικά της πόλης.

– Στην περιοχή Αλ Μαουάσι, που είχε υποδειχθεί ως “ασφαλής ζώνη” από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό, οι εκτοπισμένοι βομβαρδίζονταν μέσα σε πρόχειρα καταλύμματα τις προηγούμενες μέρες, ενώ σήμερα μια Παλαιστίνια γυναίκα πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή.

– “Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα – με τον περιορισμένο χώρο της και τον συνωστισμό που έχει επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός – θα οδηγήσει σε βάναυσες σφαγές χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία“, δήλωσε ο Μουσταφά Μπαργούτι από την “Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία”.

Η δήλωση του Μπαργούτι ήρθε μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ότι η Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του “Ισραήλ”.

– Στον πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – ο οποίος έχει στηθεί δίπλα σε μια “νεκρή ζώνη” που έχει εγκαταστήσει το “Ισραήλ”, αφού ισοπέδωσε σπίτια και κατέστρεψε τη γη-, η ασφυξία λόγω υπερπληθυσμού είναι τέτοια, ώστε αρκετές οικογένειες έχουν αναγκαστεί να ζουν στην κυριολεξία μαζί με τους νεκρούς.

Δίπλα ακριβώς στο νέο νεκροταφείο, που δημιουργήθηκε όταν οι δολοφονικές ισραηλινές δυνάμεις επέστρεψαν διαμελισμένες, καμμένες και κατακρεουργημένες σορούς Παλαιστινίων που είχαν κλέψει από διάφορα νεκροταφεία της Λωρίδας της Γάζας, προσπαθούν να επιβιώσουν όσοι είναι ακόμη ζωντανοί, έχοντας δημιουργήσει μια καινούργια “γειτονιά” με πλαστικά καλύμματα και διάφορα ανεπαρκή υλικά για να προστατευτούν από το κρύο.

Απειλητικές επιστολές εστάλησαν σε δύο πολιτικούς του Λικούντ

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Haaretz αναφέρει ότι ανώνυμες απειλητικές επιστολές στάλθηκαν σε δύο πολιτικούς του κόμματος Λικούντ. Οι επιστολές, υπογεγραμμένες από την “Οργάνωση Εκδίκησης του Ισραήλ”, προειδοποιούσαν τους δύο ότι θα αναγκαστούν να πληρώσουν για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Ανέφεραν επίσης ότι οι δύο πολιτικοί και άλλα μέλη της κυβέρνησης είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις, καθώς και οι στρατιωτικοί διοικητές “που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για την προετοιμασία της Χαμάς“. Μήπως αρχίσουν να σφάζονται μεταξύ τους; Καθόλου απίθανο να περιμένει τον Νετανιάχου η τύχη του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε το 1995 από ισραηλινό ακροδεξιό, στο τέλος μιας συγκέντρωσης για την υποστήριξη των Συμφωνιών του Όσλο.

συνεχίζεται…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*