Εκτέλεση εξ επαφής τριών Παλαιστινίων μαχητών σε νοσοκομείο στην Τζενίν / Ιατρική περίθαλψη σε κατάρρευση / Δ. Όχθη

Τρεις νεαροί Παλαιστίνιοι εκτελέστηκαν στον ύπνο τους από μυστικές ισραηλινές δυνάμεις σε νοσοκομείο στη βόρεια κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης

30 Ιανουαρίου 2024, Τζενίν, κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές δυνάμεις μεταμφιεσμένες σε εργαζόμενους και πολίτες του νοσοκομείου εισήλθαν στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν και δολοφόνησαν τρεις Παλαιστίνιους την ώρα που κοιμούνταν. Πρόκειται για δολοφονία που σηματοδοτεί μια κλιμάκωση του πολέμου του “Ισραήλ” κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. (βλ. το συνημμένο σχετικό βίντεο)

Το μαξιλάρι του κρεβατιού του νοσοκομείου όπου οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τον Μπάσελ Αλ Γαζάουι (Basel al-Ghazawi) είναι γεμάτο με αίμα. Φαίνεται ότι μια τρύπα από σφαίρα έχει διαπεράσει το κέντρο του μαξιλαριού. Σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου, ο Μπάσελ, ο αδελφός του και ο φίλος του κοιμόντουσαν όταν μυστικές ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο δωμάτιο του νοσοκομείου και τους δολοφόνησαν.

Η Αμπίιρ Αλ Γαζάουι πήγε για ύπνο το προηγούμενο βράδυ ήσυχη, γνωρίζοντας ότι ο γιος της, Μπάσελ, βρισκόταν στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν, συνοδευόμενος από τον αδελφό του, Μοχάμεντ. Νόμιζε ότι το νοσοκομείο αποτελούσε το ασφαλέστερο μέρος στη γενέτειρά τους, την Τζενίν. Εδώ και μήνες, ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στη βόρεια πόλη της Δυτικής Όχθης και στον προσφυγικό καταυλισμό της, πραγματοποιώντας βίαιες επιδρομές και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν δολοφονήσει δεκάδες ανθρώπους.

Ο 19χρονος Μπάσελ, ακολουθούσε θεραπεία για έναν κρίσιμο τραυματισμό που υπέστη τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μια ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους τον κατέστησε παραπληγικό, ακινητοποιημένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Στο νοσοκομείο τον συνόδευαν ο μεγαλύτερος αδελφός του, Μοχάμεντ, 24 χρόνων, και ο φίλος τους, Μοχάμεντ Τζαλάμνεχ, 28 χρόνων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 30 Ιανουαρίου, οι τρεις νεαροί κοιμούνταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου του Μπάσελ, όταν μια μυστική μονάδα των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μπήκε στο δωμάτιό τους στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου και τους εκτέλεσε εξ επαφής, με σιγασμένα πυροβόλα όπλα. Μια ντουζίνα ισραηλινών ειδικών δυνάμεων μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστίνιους εργαζόμενους του νοσοκομείου και πολίτες – μεταξύ των οποίων στρατιώτες ντυμένοι ως Παλαιστίνιες γυναίκες, ένας με καλάθι μωρού, ένας άλλος ως εργαζόμενος του νοσοκομείου και ένας ως ασθενής σε αναπηρικό καροτσάκι – διείσδυσαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και επιτέθηκαν στην εφημερεύουσα νοσοκόμα.

Οι μεταμφιεσμένοι ισραηλινοί στρατιώτες, οι οποίοι καταγράφηκαν σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας, φαίνονται να κινούνται μέσα στον θάλαμο του νοσοκομείου με τα όπλα τους προτεταμένα. Τουλάχιστον ένας στρατιώτης φαίνεται να κρατά έναν πολίτη με την απειλή όπλου. Ο πολίτης είναι γονατισμένος με τα χέρια του ψηλά πίσω από το κεφάλι του. Ο Ισραηλινός στρατιώτης τραβάει το μπουφάν του άνδρα και στη συνέχεια το τοποθετεί στο κεφάλι του.

Έξω από το κάδρο του υλικού από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το νοσοκομείο, οι ειδικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς το δωμάτιο του Μπάσελ. Αφού μπήκαν, οι στρατιώτες έριξαν πέντε πυροβολισμούς, δολοφονώντας τον Μπάσελ, τον αδελφό του Μοχάμεντ και τον φίλο τους ενώ κοιμόντουσαν. Μέσα σε 10 λεπτά οι δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από το σημείο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας και ασθενής του νοσοκομείου είπε σε μέλος της ανεξάρτητης ιστοσελίδας Mondoweiss ότι άκουσε κραυγές, βγήκε έξω και είδε μπροστά του τρία οπλισμένα άτομα. Ένας από τους στρατιώτες κρατούσε τη νοσοκόμα και “τη χτυπούσε συνεχώς στο κεφάλι”. Τότε οι δολοφόνοι του φώναξαν να επιστρέψει στο δωμάτιό του. Όταν επιχείρησε να βγει ξανά από το δωμάτιό του για να δει τι συνέβαινε, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν αληθινούς πυροβολισμούς προς το δωμάτιό του. Ανέφερε επίσης ότι μετά την αποχώρηση των δυνάμεων όρμησε στο δωμάτιο για να βρει τους τρεις άνδρες “ξαπλωμένους στα κρεβάτια τους, με το αίμα να τρέχει από τα κεφάλια τους”.

Είπε ότι η επιχείρηση μέσα στο δωμάτιο δεν διήρκεσε περισσότερο από τρία λεπτά και ότι κατάλαβε ότι τα άτομα που είδε ήταν “musta‘ribeen” όταν τους άκουσε να μιλούν εβραϊκά. [ο αραβικός όρος για τους ισραηλινούς πράκτορες που μεταμφιέζονται σε Παλαιστίνιους για να πραγματοποιούν απαγωγές και δολοφονίες ή να συλλέγουν πληροφορίες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο οποίος κυριολεκτικά σημαίνει “αυτοί που ζουν ανάμεσα στους Άραβες”].

Από το 1948, η μονάδα αυτή αποτελείται από πράκτορες, συνήθως με εβραϊκό-αραβικό υπόβαθρο, οι οποίοι εκπαιδεύονται να μιλούν τα παλαιστινιακά αραβικά, να κατανοούν τα παλαιστινιακά έθιμα και να ντύνονται ανάλογα. Συνήθως διεισδύουν σε διαδηλώσεις για να δημιουργήσουν χάος και ατμόσφαιρα παράνοιας, αλλά συμμετέχουν επίσης περιστασιακά σε ειδικές επιχειρήσεις όπως αυτή στο νοσοκομείο της Τζενίν.

Ο μάρτυρας περιέγραψε αυτό που είδε ως “την πιο οδυνηρή σκηνή” που είχε δει στη ζωή του. Όταν προσπάθησε να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί μετά την επίθεση, είπε ότι δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, καθώς στο μυαλό του έπαιζαν οι φρικτές σκηνές των αιματοβαμμένων νοσοκομειακών κρεβατιών.

Η Mondoweiss επισκέφθηκε τον τόπο της δολοφονίας λίγες ώρες μετά την τέλεσή της. Το προσβάσιμο σε αναπηρικό αμαξίδιο κρεβάτι στο οποίο κοιμόταν ο Μπάσελ, ήταν λερωμένο με αίμα. Το μαξιλάρι του ήταν ματωμένο και καλυμμένο με θραύσματα εγκεφάλου και κρανίου. Η Σιν Μπετ (Shabak), εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών του “Ισραήλ”, και ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισαν σε κοινή ανακοίνωση ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση μέσα στο νοσοκομείο. Δήλωσαν ότι “απέτρεψαν μια ομάδα μαχητών της Χαμάς που κρυβόταν στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην πόλη Τζενίν, να εξαπολύσουν επίθεση άμεσα“.

H Χαμάς με δήλωσή της αναγνώρισε ως μέλος της τον Μοχάμεντ Τζαλάμνεχ, ενώ τα δύο αδέλφια, ο Μπάσελ και ο Μοχάμεντ, αναγνωρίστηκαν από την παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ. Και οι τρεις νεαροί ήταν μαχητές της Ταξιαρχίας της Τζενίν, μιας διακλαδικής παλαιστινιακής ομάδας αντίστασης εντός της Τζενίν και του προσφυγικού καταυλισμού της.

Ενώ ο Μπάσελ ήταν ουσιαστικά ανάπηρος και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ούτε αυτός ούτε ο αδελφός ή ο φίλος του συμμετείχαν ενεργά σε ένοπλη μάχη όταν πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Παρόλ’ αυτά, και παρά το ότι η δολοφονία αποτελεί έγκλημα πολέμου, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πανηγύρισαν για την επιχείρηση.

Ο Ουαλίντ Τζαλάμνεχ, ο πατέρας του δολοφονημένου Μοχάμεντ, απέρριψε και κατήγγειλε την επίσημη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την εισβολή στο νοσοκομείο και την παραβίαση της ιερότητας των ιατρικών εγκαταστάσεων. Δήλωσε ότι η επίθεση ήταν “ξεκάθαρο έγκλημα και παραβίαση των διεθνών νόμων“. Είπε: “Ναι, είναι αλήθεια ότι ο γιος μου καταζητείται από την ισραηλινή κατοχή, αλλά η εισβολή στο νοσοκομείο με αυτόν τον τρόπο, ενώ συνοδευόταν από τον φίλο του και τον άρρωστο αδελφό του, αποτελεί έγκλημα“.

Η Ταξιαρχία της Τζενίν κατήγγειλε με στρατιωτική ανακοίνωση τη δολοφονία των τριών ανδρών μέσα στο νοσοκομείο και υποσχέθηκε να απαντήσει, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να “συνεχίσει το δρόμο που άνοιξαν οι μάρτυρες με το καθαρό αίμα τους” και διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι δολοφονίες δεν θα αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητά της.

Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας στην Τζενίν, δήλωσε: “Η εισβολή σε θαλάμους και δωμάτια νοσοκομείων, καθώς και η εκτέλεση και δολοφονία μέσα στο νοσοκομείο ενός ασθενούς και των συνοδών του, είναι ένα έγκλημα που τεκμηριώνεται και προστίθεται στον κατάλογο των εγκλημάτων κατοχής κατά ιατρικών ομάδων και νοσοκομείων. Η κατοχή πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της“. “Έχουμε επίσης την ιατρική έκθεση για τον ασθενή που δολοφονήθηκε σήμερα – υποβαλλόταν σε ιατρική αποκατάσταση εδώ και μήνες, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της κατοχής ότι κρυβόταν μέσα στο νοσοκομείο“, πρόσθεσε ο διευθυντής.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί επειγόντως τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τους διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να θέσουν άμεσα τέρμα στην “καθημερινή σειρά εγκλημάτων που διαπράττει η κατοχή εναντίον του λαού και των κέντρων υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη” και να προσφέρουν την “απαραίτητη προστασία για τις ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό“. Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι το έγκλημα αυτό αποτελεί “μέρος μιας σειράς δεκάδων εγκλημάτων που διαπράττονται από τις κατοχικές δυνάμεις κατά των ιατρικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού” και αναφέρει ότι το διεθνές δίκαιο παρέχει γενική και ειδική προστασία για τις μη στρατιωτικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, στις 3 Φεβρουαρίου, στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άνδρες Παλαιστίνιοι, ο 27χρονος Άσαντ Αμρ και ο 29χρονος Χόσνι Αμρ, που συνελήφθησαν και ξυλοκοπήθηκαν για ώρες από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Γιαμπάντ, δυτικά της Τζενίν.

Από το 2022, το Ισραήλ προσπαθεί να εξαλείψει την αντίσταση στον καταυλισμό και την πόλη της Τζενίν με διάφορα μέσα, όπως αεροπορικούς βομβαρδισμούς, δολοφονίες και εκτελέσεις μαχητών. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η κατοχή εισβάλλει σε νοσοκομείο και πραγματοποιεί επιχείρηση δολοφονίας μέσα σε αυτό.

Το περιστατικό αυτό έρχεται επίσης λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο ισχυρισμός της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία εναντίον του “Ισραήλ” ήταν “εύλογος”, διατάσσοντάς το να “αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας” στη Γάζα.

Η συστηματική στοχοποίηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας

Από την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας του “Ισραήλ” στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση συνέχισαν να διαιωνίζουν την αφήγηση ότι οι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες χρησιμοποιούν νοσοκομεία για τις επιχειρήσεις τους. Παρά την απουσία αποδείξεων για τυχόν “κέντρα διοίκησης” της Χαμάς μέσα ή κάτω από νοσοκομεία στη Γάζα, το “Ισραήλ” συνεχίζει να επιτίθεται στα νοσοκομεία της Γάζας και να δολοφονεί αμάχους που αναζητούν καταφύγιο μέσα και γύρω από αυτά.

Τον Νοέμβριο, το κύριο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, υπέστη μια βάναυση πολιορκία, κατά την οποία χάθηκαν ζωές λόγω της πλήρους έλλειψης καυσίμων, τμήματα του νοσοκομείου βομβαρδίστηκαν, το προσωπικό απήχθη και ανακρίθηκε, ενώ ο διευθυντής του κρατείται έως σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Το ισραηλινό καθεστώς ισχυρίστηκε ότι το νοσοκομείο βρισκόταν πάνω σε ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς, ισχυρισμός για τον οποίο δεν προσκόμισε αποδείξεις και διαψεύστηκε ακόμη και από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. (βλ. σχετικά https://athens.indymedia.org/post/1627649/)

Μετά την πολιορκία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισκέφθηκε την περιοχή και χαρακτήρισε το νοσοκομείο “ζώνη θανάτου”. Τα περισσότερα νοσοκομεία στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Αλ Σίφα, έχουν επίσης μετατραπεί σε ομαδικούς τάφους με αυτοσχέδια νεκροταφεία που σκάβονται μέσα στους χώρους των ιατρικών εγκαταστάσεων, επειδή η ταφή των νεκρών έξω είναι πολύ επικίνδυνη. Στη βόρεια Γάζα, δεν έχει απομείνει κανένα λειτουργικό νοσοκομείο. Στο νότο, όλα τα εναπομείναντα νοσοκομεία δέχονται σφοδρές επιθέσεις από τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις και βομβαρδισμούς.

Τον Δεκέμβριο, μια έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σημείωσε ότι υπήρξε μια “συγκλονιστική” αύξηση των επιθέσεων κατά των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην Τζενίν, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης ασθενοφόρων και της ρίψης δακρυγόνων σε ιατρικές εγκαταστάσεις. Η πρόσβαση στα νοσοκομεία έχει γίνει τόσο δύσκολη ώστε οι Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν “σημεία σταθεροποίησης τραύματος” – αυτοσχέδιες κλινικές όπου εθελοντές γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και την αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων.

Σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης έχουν επίσης σημειωθεί σκόπιμες διακοπές των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Υπήρξαν αρκετά περιστατικά κατά τα οποία παλαιστινιακά ασθενοφόρα εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν σοβαρά τραυματίες και το ιατρικό προσωπικό κρατήθηκε για πολλές ώρες. Η αύξηση του αριθμού των σημείων ελέγχου και του κλεισίματος των δρόμων σε όλη τη Δυτική Όχθη από τον Οκτώβριο έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι Παλαιστίνιοι το γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και καιρό: αντί για μεμονωμένα περιστατικά, οι επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος κατά της παλαιστινιακής υγειονομικής περίθαλψης είναι συστηματικές και αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για τη διακοπή της πρόσβασης των Παλαιστινίων στην ιατρική περίθαλψη και τη θεραπεία που σώζει ζωές.

Ακόμη και πριν από τη σημερινή γενοκτονία, το σύστημα υγείας της Γάζας και αλλού στην κατεχόμενη Παλαιστίνη βρισκόταν σε σταδιακή παρακμή ως αποτέλεσμα του ισραηλινού αποκλεισμού της λωρίδας, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, περιόριζε σημαντικά τις εισαγωγές ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων. Ως αποτέλεσμα, πολλές ζωτικές και σωτήριες για τη ζωή θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, δεν ήταν διαθέσιμες. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αναγκάζονταν να ζητούν (και συχνά τους αρνούνταν) άδειες για τέτοιες σωτήριες θεραπείες στην Ιερουσαλήμ και αλλού.

Δεν αποτελεί υπερβολή ότι η άσκηση της ιατρικής δέχεται επίθεση, καθώς από τον Οκτώβριο έχουν σημειωθεί πάνω από 600 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Δεκάδες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων αναφέρει ότι δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σε νυχτερινές επιδρομές τις τελευταίες μέρες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου να ανέρχεται σε 6.500. Το “Ισραήλ” χρησιμοποιεί συστηματικά τη διοικητική κράτηση για να φυλακίζει Παλαιστίνιους, αρχικά για μια περίοδο έξι μηνών. Η κράτησή τους μπορεί στη συνέχεια να παραταθεί επανειλημμένα για αόριστο χρονικό διάστημα χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη.

Όσον αφορά τις δολοφονίες, τουλάχιστον 382 έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης, ενώ οι τραυματισμοί υπερβαίνουν τους 4.500.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*