“Βίντεο” εκδήλωσης της Ανοιχτής Συνέλευσης για την 6η Δεκέμβρη 2023, για τις Κρατικές Δολοφονίες

Βίντεο εκδήλωσης της Ανοιχτής Συνέλευσης για την 6η Δεκέμβρη 2023

Στις 3 Δεκέμβρη 2023, μετά από δημόσιο κάλεσμα της συνέλευσης στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μνήμης, εργασίες συντήρησης του μνημείου και εκδήλωση με προβολές βίντεο.

Το κάλεσμα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης είχε ως επιδίωξη την ανάδειξη της σημασίας να διατηρηθούν στην συλλογική μας μνήμη οι ιστορίες των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από το κράτος και τους φασίστες, του συντρόφου Αλέξη, των γεγονότων γύρω από την δολοφονία του καθώς και της εξέγερσης που ακολούθησε. Επίσης, την επικαιροποίηση αυτών που «οφείλουμε να γίνουν».

«Η καθιέρωση της 6ης Δεκέμβρη ως μια ημέρα όπου τιμάμε όχι μόνο τον Αλέξανδρο αλλά και όλους τους νεκρούς από την δολοφονική δράση της αστυνομίας, έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς στον δρόμο συναντιούνται άνθρωποι που είχαν συμμετάσχει στην εξέγερση και νέοι άνθρωποι που δεν είχαν καμία ηλικιακή σχέση με την εξέγερση και ότι επακολούθησε μετά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την απόδειξη της αξίας που βρίσκεται στην ανάδειξη της ιστορικής μας μνήμης.

Η φετινή 6η Δεκέμβρη αποκτάει επίσης έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς η δολοφονική βία της αστυνομίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Με εν ψυχρό πυροβολισμούς εναντίων άοπλων ανθρώπων που απλά προσπάθησαν να ξεφύγουν από κάποιο μπλόκο, με ξυλοδαρμούς και κάθε είδους άσκηση βίας να έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο μέσα σε ένα κοινωνικό αλλά και κινηματικό περιβάλλον χλιαρών στην καλύτερη περίπτωση κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η μνήμη της εξέγερσης του Δεκέμβρη αποκτάει μια ξεχωριστή σημασία. Όχι μόνο για τους αμέτρητους λόγους που έχουμε να μισούμε την αστυνομία και το σύστημα εξουσίας που προστατεύει, αλλά και για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε ώστε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της θυματοποίησης». Από το κάλεσμα για τη συγκρότηση της συνέλευσης για την 6η Δεκέμβρη.

https://athens.indymedia.org/post/1627839/

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στον χώρο της δολοφονίας του Αλέξη, προβλήθηκε ένα βίντεο αρχείου με στιγμές της εξέγερσης, καθώς και ένα βίντεο καταγραφής των κρατικών δολοφονιών από το 1975 μέχρι πρόσφατα (για όσους ανθρώπους είχαμε διαθέσιμα στοιχεία, αξιοποιώντας διάφορες πηγές), το οποίο φτιάχτηκε για το σκοπό της εκδήλωσης. Το βίντεο, το οποίο επιμεληθήκαμε τεχνικά λίγο καλύτερα, πράγμα που δεν ήταν δυνατό εκείνες τις ημέρες, υπάρχει στο παρακάτω λίνκ. O ήχος στο γιου τιούμπ σε κάποια σημεία ενδέχεται να είναι είναι σε κατάσταση σίγασης για την αποφυγή απαιτήσεων δικαιωμάτων από εταιρείες. Εάν το «κατεβάσετε», θα ακούγεται η μουσική κανονικά.

Βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=HiP_0m3rs5k

https://athens.indymedia.org/post/1627926/

Θα θέλαμε επίσης να μοιραστούμε εδώ κάποιες από τις σκέψεις και τοποθετήσεις που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια του απολογισμού της συνέλευσης (η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την πορεία της 6ης Δεκέμβρη), τις οποίες θεωρούμε σημαντικές:

– Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 αποτελούν σημείο αναφοράς για τη δημόσια παρουσία των αναρχικών, ορόσημο στην πολύ πρόσφατη ιστορία του αναρχικού χώρου και ένα σημείο καμπής για την αλλαγή της πολιτικής του ελληνικού κράτους έναντι της κοινωνικής ανυπακοής και της αντίστασης με στόχο την αποτροπή γενικευμένων γεγονότων με εξεγερτικό περιεχόμενο.

– H πορεία μνήμης στην Αθήνα για την δολοφονία του Αλέξη και τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, συγκέντρωσε περίπου 7.000 με 8.000 κόσμο, από όλο το πολτικό φάσμα της αριστεράς και της αναρχίας, διαφόρων ηλικιών, ακόμη και ανθρώπων που λόγω ηλικίας δεν έχουν άμεση εμπειρία των γεγονότων του 2008. Η συμμετοχή αυτή επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά -όπως συμβαίνει και με την πορεία του πολυτεχνείου-, ότι αγώνες που συνοδεύονται από πραγματικά ακηδεμόνευτο πάθος για ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια εγγράφονται στην συλλογική μνήμη με τρόπο που το περιεχόμενό τους είναι πάντοτε επίκαιρο για όσες/ους αναζητούν τα μέσα για να εκφραστούν, να αντισταθούν ή να εναντιωθούν στον κόσμο του ψέματος που πρεσβεύει η «κοινωνία» της υποταγής στο χρήμα, την εξουσία και τη μοιρολατρία.

– Παρά το μεγάλο όγκο της πορείας, στο δρόμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα υπήρχε έλλειψη δυναμισμού και πάθους, κάτι το οποίο φάνηκε και με την αναπαραγωγή συνθημάτων προηγούμενων δεκαετιών σε μεγάλο βαθμό. Στο μπροστινό μπλοκ, στο οποίο βρισκόμασταν, κατά περιόδους επικρατούσε πολύ μικρή συνοχή. Για τα πίσω μπλοκ δεν είχαμε άμεση εικόνα. Ένα επίσης αρνητικό χαρακτηριστικό εκείνης της ημέρας ήταν η σχεδόν ανεμπόδιστη λειτουργία κυρίαρχων δημοσιογραφικών μέσων, πολύ κοντά στο σώμα της πορείας, ενώ ελάχιστες ήταν οι φορές που το σώμα της πορείας αντέδρασε αποτρεπτικά στην παρουσία τους.

– Αξίζει να σημειωθεί πως και σ’ αυτή την περίπτωση, την ημέρα της πορείας της 6ης δεκέμβρη δηλαδή, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες προσαγωγές προληπτικού χαρακτήρα ανθρώπων που συμμετείχαν στη συνέλευση διοργάνωσης της πορείας (μια πρακτική που δείχνει να επαναλαμβάνεται από τους μπάτσους με συστηματικό και στοχευμένο τρόπο τελευταία).

– Η συμμετοχή του αναρχικού χώρου συνολικά στην πορεία της Αθήνας ήταν σημαντική, αλλά αυτή η συμμετοχή δεν εκδηλώθηκε κατά αναλογία τις προηγούμενες μέρες ούτε με δημόσια καλέσματα από αναρχικές ομάδες για την 6η Δεκέμβρη ούτε με τη συμμετοχή ομάδων ή ατόμων στην συνέλευση για την οργάνωση της πορείας ούτε με την ύπαρξη άλλων δημόσιων πρωτοβουλιών ή παρεμβάσεων. Η ίδια απουσία παρατηρήθηκε και στο κάλεσμα της 3ης Δεκέμβρη για την ημέρα μνήμης στο μνημείο του Αλέξη, καθώς οι άνθρωποι που στήριξαν την εκδήλωση στην πλειοψηφία τους ήταν νέες/οι, ενώ απουσίαζαν άτομα μεγαλύτερων ηλικιών του αναρχικού χώρου.

https://athens.indymedia.org/post/1627979/

– Στην συνέλευση για τη διοργάνωση πολιτικών κινήσεων για την 6η Δεκέβρη, συμμετείχαν περισσότερο άτομα και σχεδόν καθόλου συλλογικότητες που να αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικές (προφανώς μετά από απόφαση των συνελεύσεών τους). Σε γενικές γραμμές, η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων της συνέλευσης ήταν αρκετά καλή, οι αποφάσεις της συνέλευσης τηρήθηκαν σε όλα τα επίπεδα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως οι προπαγανδιστικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, στηρίχτηκαν κυρίως στην πρωτοβουλία ατόμων (σε σχολεία με μοίρασμα κειμένων, στο χαλάνδρι έξω από τον καταυλισμό των ρομά για την κρατική δολοφονία Φραγκούλη).

https://athens.indymedia.org/post/1627975/ https://athens.indymedia.org/post/1627992/

Τέλος, μετά τη λήξη της πορείας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη, έγιναν επιθέσεις σε μπάτσους και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και θρασύδειλοι τραμπουκισμοί από την αστυνομία. Στη δημόσια καλεσμένη απολογιστική συνέλευση δεν μπορέσαμε να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτές τις συλλήψεις. Επειδή η συνέλευση δεν είχε κάποιο ψηφιακό μέσο επικοινωνίας (e-mail κ.ο.κ) και δεν προχώρησε σε μια δημόσια σχετική ανάρτηση, αν κάποιος/α ενδιαφέρεται να ενημερώσει σχετικά με κάποια δίωξη, που πιθανόν βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μόνος τρόπος είναι μέσω δημόσιας ανάρτησης σε κάποιο κινηματικό μέσο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*