Παλαιστίνη: απαγωγή βρέφους στη Γάζα από ισραηλινό αξιωματικό / Δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χαμάς

Μικρό παιδί στην Παλαιστίνη; Αν το Ισραήλ δεν το δολοφονήσει, φυλακίσει, βασανίσει, τραυματίσει, ακρωτηριάσει, εκτοπίσει, εξοντώσει από την πείνα και τη δίψα, μπορεί ακόμη και να το απαγάγει

Στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού (Army Radio), ο Σάχαρ Μέντελσον (Shahar Mendelson), στενός φίλος του Ισραηλινού λοχαγού Χάρελ Ίτατς (Harel Itach) – ο οποίος ανήκε στην ταξιαρχία Givati και σκοτώθηκε σε μάχη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στις 22 Νοεμβρίου -, αποκάλυψε σε Ισραηλινή δημοσιογράφο ότι ο Itach πήρε ένα βρέφος Παλαιστινίων, όταν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν πιθανότατα όλη την οικογένειά του. 

Σε ερώτηση σχετικά με το βρέφος, ο Μέντελσον δήλωσε την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023: “Ο Itach μίλησε με έναν φίλο του κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γάζα και του είπε ότι ενώ βρισκόταν σε ένα από τα σπίτια στα οποία μπήκε, άκουσε ένα μωρό να κλαίει και αποφάσισε να το μεταφέρει στο Ισραήλ“. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η οικογένεια του βρέφους πιθανόν σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και δεν υπήρχε κανείς γύρω της.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν επίσης την απαγωγή του μικρού κοριτσιού. Ο στρατιώτης και το Army Radio δεν είπαν τίποτα περαιτέρω για το τι συνέβη στο βρέφος. Πρόκειται άραγε για μεμονωμένο περιστατικό ή έχουν διαπραχθεί κι άλλες παρόμοιες απαγωγές; Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορεί να ακούσει κανείς σε πολλά σάιτ στο διαδίκτυο.

Η βίαιη μεταφορά παιδιών είναι μια μορφή γενοκτονίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά με βάση το δίκιο της αντίστασης αποδεικνύεται ότι:

Το τρομοκρατικό λεγόμενο κράτος του Ισραήλ κλέβει τη γη, κλέβει τις ζωές των Παλαιστινίων, κλέβει ανθρώπινα όργανα από σωρούς, όταν δεν κλέβει τις ίδιες τις σωρούς των δολοφονημένων ανθρώπων, κλέβει ακόμη και τα μωρά των Παλαιστινίων.

Άλλα γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών

– Επίθεση με μη επανδρωμένο ισραηλινό αεροσκάφος σε διαμέρισμα στη Βηρυτό δολοφόνησε επτά ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς.

– Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι χτύπημα του ισραηλινού στρατού στα κεντρικά γραφεία της στην πόλη Χαν Γιουνίς δολοφόνησε τουλάχιστον πέντε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

– Ακόμη πέντε Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν κατά τις συνεχόμενες ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 22.185 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και τουλάχιστον 57.000 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Η δολοφονία του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς

Το Ισραήλ δολοφόνησε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ Αλ Αρούρι (Saleh al-Arouri) και άλλα έξι μέλη της οργάνωσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε διαμέρισμα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού Μοουαουάντ (Mouawad), όπου είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, καθώς και παλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα – και η Χαμάς έχει τα δικά της γραφεία εκεί (φωτ. 2 και 3). Ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε, ανακοίνωσε τα ονόματα και τους τίτλους των υπολοίπων: είναι οι διοικητές των Ταξιαρχιών Κασάμ Σαμίρ Φίντι και Αζάμ Αλ Ακράα και τα μέλη Μαχμούντ Ζακί Σαχίν, Μοχάμεντ Μπασάσα, Μοχάμεντ Αλ Ρεΐς και Μοχάμεντ Χαμούντ. Χαρακτήρισε τη δολοφονία “άνανδρη δολοφονία”, “βάναυση επίθεση” και “κατάφωρο έγκλημα που αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, τη βαρβαρότητα που ασκεί η κατοχή εναντίον του λαού μας και αντιπροσωπεύει μια επέκταση του εύρους της ισραηλινής επίθεσης. Είναι επίσης μια παραβίαση της λιβανέζικης κυριαρχίας“.

Και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για χειρουργικό χτύπημα σε διαμέρισμα που δεν ήταν γνωστό γραφείο της οργάνωσης στο οποίο γινόταν μια συνάντηση. “Πρόκεται για πράξη τρομοκρατίας. Δεν κατέρρευσε ολόκληρο το κτίριο, αλλά μόνο αυτό το διαμέρισμα. Είδαμε ομάδες ιατροδικαστών να μαζεύουν τα μέλη των σωμάτων στο δρόμο. Είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ ενήργησε βάσει πληροφοριών. Η κατοχή είναι υπεύθυνη για τις όποιες επιπτώσεις. Όλες αυτές οι δολοφονίες και οι επιθέσεις μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο αποφασισμένους από ποτέ. Αυτή είναι η ιστορία της αντίστασης και του κινήματός μας. Πάντα γινόμαστε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι“, είπε ο Χανίγιε στην ομιλία του.

Ο Λίβανος θα υποβάλει καταγγελία κατά του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δήλωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το “κατάφωρο”, όπως το χαρακτήρισε, ισραηλινό χτύπημα στην πρωτεύουσα Βηρυτό και καταδίκασε τις “νέες ισραηλινές παραβιάσεις της λιβανικής κυριαρχίας“.

Η Χεζμπολάχ είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τις δολοφονιών στο Λίβανο

Τον Αύγουστο του 2023, όταν ο Νετανιάχου απείλησε τους Παλαιστίνιους ηγέτες στο Λίβανο, ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε δηλώσει ότι η οργάνωση θα απαντήσει σε επιθέσεις στη χώρα.

Οποιαδήποτε δολοφονία στο έδαφος του Λιβάνου εναντίον Λιβανέζου, Παλαιστίνιου, Ιρανού ή Σύρου θα αντιμετωπιστεί με ισχυρή απάντηση. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί και να επιτρέψουμε δολοφονίες σε λιβανέζικο έδαφος“, δήλωσε τότε ο Νασράλα.

Με δεδομένο ότι ήδη εδώ και τρεις μήνες διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση και αντίποινα. Είναι ενδεικτικό ότι είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο του 2006, μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, που το Ισραήλ χτυπά ανοιχτά μέσα στη Βηρυτό.

Ο βασικός πολιτικός αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Χάαρετζ δήλωσε: “Τα νεκροταφεία σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι γεμάτα από τάφους όλων των ειδών των ανώτερων διοικητών που το Ισραήλ δολοφόνησε όλα αυτά τα χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν πάντα το ίδιο. Τώρα, αντιμετωπίζουμε μια περίπλοκη κατάσταση στην οποία ένας ανώτερος Παλαιστίνιος δολοφονήθηκε στο έδαφος του Λιβάνου και το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Χεζμπολάχ. Θα αντιδράσει με μια συμβολική επίθεση κατά του Ισραήλ ή η δολοφονία θα αποτελέσει casus belli;

Ο επικεφαλής ασφαλείας του Λιβάνου καταγγέλλει “επίθεση κατά της λιβανέζικης κυριαρχίας”

Ο Αμπάς Ιμπραχίμ αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η δολοφονία του Σάλεχ Αλ Αρούρι είναι μια ισραηλινή προσπάθεια “να τρέξει στο μέτωπο αφού απέτυχε να επιδείξει οποιαδήποτε νίκη στη Γάζα εκτός από εγκλήματα πολέμου και σφαγές“.

Μετά τη δολοφονία, ο Ibrahim έθεσε επίσης ερωτήματα σχετικά με την τύχη του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο τερμάτισε τον πόλεμο του 2006 μεταξύ του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ και απαγόρευσε στις πλευρές να επιτίθενται η μία στην άλλη.

Διάφοροι σοβαροί αναλυτές επισημαίνουν ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες εναντίον Παλαιστίνιων ηγετών εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει ένοπλες ομάδες όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ. Έχουν περάσει 50 χρόνια, δολοφονίες εκτελούνται από τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες και τη Μοσάντ σε όλο τον κόσμο, όπως του ιδρυτή της Χαμάς Σεΐχη Αχμάντ Γιασίν το 2004 και του διοικητή της Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγκνίγιε το 2015. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η Ισλαμική Τζιχάντ έγινε ισχυρότερη. Η Χαμάς έγινε ισχυρότερη. Και η Χεζμπολάχ έγινε ισχυρότερη.

Σύμφωνα με αναλυτή της παλαιστινιακής “δεξαμενής σκέψης” Αλ Σαμπάκα (Al-Shabaka): “Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αποφασισμένο να πάει σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ για να εξασφαλίσει τις βόρειες περιοχές του και να παρατείνει τη σύγκρουση, μαζί με την πολιτική ζωή του Νετανιάχου. Με αυτό τον τρόπο σκοτώνει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Εκτός από τη δολοφονία ενός κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς, η Χεζμπολάχ θα αναγκαστεί να αποφασίσει αν θα τηρήσει την υπόσχεσή της ότι οι δολοφονίες στο Λίβανο είναι κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, το Ισραήλ θα έχει τον πόλεμο που επιδιώκει – αν δεν το κάνει, τότε η Χεζμπολάχ θα φανεί αδύναμη και δεν έχει την ίδια αποτρεπτική δύναμη που είχε κάποτε. Νομίζω ότι το Ισραήλ θέλει αυτή την κλιμάκωση”.

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε μονάδα ισραηλινών στρατευμάτων

Το απόγευμα της Τρίτης 2 Ιανουαρίου 2024, η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε την πρώτη μετά τη δολοφονία του Αλ Αρούρι στη Βηρυτό επίθεση στην ανατολική πλευρά των λιβανοϊσραηλινών συνόρων.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε μια μονάδα ισραηλινών στρατιωτών “με τα κατάλληλα όπλα”, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέλη της.

Τι είναι το Νταχίγιε (Dahiyeh) της Βηρυτού;

Το νότιο προάστιο της Βηρυτού όπου δολοφονήθηκε ο Αλ Αρούρι αναφέρεται συχνά ως προπύργιο της Χεζμπολάχ, αλλά φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε μεγάλο βαθμό σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές.

Το Dahiyeh σημαίνει “προάστιο” στα αραβικά, αλλά αποτελείται από διάφορες πόλεις και δήμους. Η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της είναι σιίτες μουσουλμάνοι που κατάγονται από τον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα.

Η Χεζμπολάχ απολαμβάνει ισχυρή λαϊκή υποστήριξη στο Dahiyeh. Οι κορυφαίοι ηγέτες της και ο μηχανισμός ασφαλείας της πιστεύεται ότι εδρεύουν εκεί. Οι σημαίες της και οι φωτογραφίες των νεκρών μαχητών της κρέμονται συχνά στους δρόμους και στις βιτρίνες των καταστημάτων, αλλά η οργάνωση δεν έχει σχεδόν καμία ορατή στρατιωτική παρουσία στην αστική περιοχή.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του Νταχίγιε, ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές. Το ISIL (ISIS) πραγματοποίησε επίσης βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμάχων τα τελευταία χρόνια της εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο της Συρίας.

Μετά τη δολοφονία του Αλ Αρούρι, στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις Παλαιστινίων. (φωτ. 4 και 5, όπου επικεφαλής είναι ορθόδοξος χριστιανός ιερέας).

[Συνεχίζεται…]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*