“Η συνείδηση του κόσμου είναι νεκρή; Καμιά ανθρωπιά; Καμιά ηθική;”
Βόρεια Γάζα: εκτοπισμένοι άμαχοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ σε σχολείο
Η περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο Σάμπια Αμπού Γαζάλα, στην περιοχή Αλ Φαλούτζα, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, υπέστη σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρχε έντονη παρουσία ισραηλινών τεθωρακισμένων στο έδαφος για αρκετές ημέρες.
Καθώς οι μάχες γίνονταν πιο σφοδρές και οι βομβαρδισμοί πιο επιθετικοί, πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έσπευσαν στο σχολείο, θεωρώντας το καταφύγιο. Το ίδιο το κτίριο δεν βομβαρδίστηκε, όμως, Ισραηλινοί στρατιώτες πήραν τους αμάχους που βρίσκονταν εκεί και κάποιους τους εκτέλεσαν, ακόμη και παιδιά.
Τουλάχιστον δύο άτομα που βρίσκονταν στο σχολείο δήλωσαν ότι ένας αριθμός ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ βρίσκονταν σε αίθουσες του σχολείου.
“Οι ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν μέσα και άνοιξαν πυρ εναντίον τους“, δήλωσε μια γυναίκα που βρισκόταν στο σημείο. “Πήραν όλους τους άνδρες, στη συνέχεια μπήκαν στις αίθουσες διδασκαλίας και άνοιξαν πυρ εναντίον μιας γυναίκας και όλων των παιδιών που ήταν μαζί της“.
Η γυναίκα είπε ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και νεογέννητα παιδιά.
“Ήταν βρέφη. Τα εκτέλεσαν“.
Άλλες επτά σωροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα, από την περιοχή Ντέιρ Ελ Μπάλαχ, στο κέντρο της Γάζας, όπου είχαν παγιδευτεί για περισσότερες από 10 ώρες κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους. Ασθενοφόρα μετέφεραν κι άλλους τραυματίες στο νοσοκομείο, καθώς τις τελευταίες ώρες σημειώθηκαν κι άλλες επιθέσεις στην Ντέιρ ελ Μπάλαχ.
Παλαιστίνιοι επιζώντες της πολιορκίας ισραηλινών νοσοκομείων
Το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, ισραηλινές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων πραγματοποίησαν επιδρομή στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, που βρίσκεται βόρεια της πόλης της Γάζας, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, και προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις. Οι ισραηλινές μπουλντόζες συνέθλιψαν τις πρόχειρες σκηνές που είχαν στηθεί στον αυλόγυρο του νοσοκομείο. Απερίγραπτη σφαγή. Δεκάδες εκτοπισμένοι, άρρωστοι και τραυματίες θάφτηκαν ζωντανοί. Δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ένα μωρό και ένας ενήλικας, καθώς το ιατρικό προσωπικό εμποδίστηκε να παράσχει βοήθεια σε 12 μωρά στην εντατική και 10 άτομα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.Tα ισραηλινά στρατεύματα ανάγκασαν περίπου 2.500 εκτοπισμένους που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο από την συνοικία Μπέιτ Λάχια, όπου τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν σημειωθεί σφοδροί βομβαρδισμοί από το πυροβολικό, να το εγκαταλείψουν. Στην ίδια περιοχή, δολοφονήθηκαν άμαχοι που είχαν καταφύγει σε τζαμί.
“Οι συνθήκες στο νοσοκομείο ήταν άθλιες, χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Τα πτώματα είναι διασκορπισμένα στο έδαφος“, δήλωσε ένας επιζών. Ένας ηλικιωμένος δήλωσε ότι “ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε μεγάφωνα για να απαιτήσει την εκκένωση των εκτοπισμένων ατόμων από το νοσοκομείο, επικαλούμενος προγραμματισμένες επιχειρήσεις κατεδάφισης“. Οι άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο διατάχθηκαν να φύγουν και στη συνέχεια οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με πέντε από αυτούς να είναι σοβαρά τραυματίες. Οι στρατιώτες συνέλαβαν και ανέκριναν όλο το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή Άχμεντ Αλ Καχλούτ.
Η Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους (MAP) κατήγγειλε το Ισραήλ για την επιδρομή στο νοσοκομείο και τη μεταφορά “70 μελών του ιατρικού προσωπικού σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ οι ασθενείς, το προσωπικό και οι εκτοπισμένοι άνθρωποι φέρονται να έχουν παγιδευτεί μέσα στο νοσοκομείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή φαγητό“. Καταδίκασε επίσης τη συστηματική διάλυση του συστήματος υγείας της Γάζας από το Ισραήλ.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) ανέφερε ότι εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν σε καταφύγιο στην πρωτοβάθμια κλινική υγείας στην Τζαμπάλια και σε ένα από τα σχολεία της στην πόλη της Γάζας, όταν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τους χώρους και ορισμένοι δολοφονήθηκαν ή συνελήφθησαν ενώ διέφευγαν. Η συνοικία Τζαμπάλια είναι μία από αυτές που έχουν υποστεί τις πιο ισχυρούς βομβαρδισμούς, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να προσπαθήσουν να διαφύγουν, αν και κάποιοι αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Το νοσοκομείο Αλ Άουντα παραμένει υπό στρατιωτική πολιορκία, αφήνοντας ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χωρίς κανένα είδος ιατρικής υπηρεσίας. Τα λίγα νοσοκομεία που παραμένουν σε λειτουργία στο νότιο τμήμα της Γάζας δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τον τεράστιο αριθμό των θυμάτων, αναγκάζοντας το ιατρικό προσωπικό να καλείται να αποφασίσει για το ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει.
Ο ισραηλινός στρατός, που αυτοαποκαλείται “ο πιο ηθικός στον κόσμο”, ενώ η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν από τους πιο βάρβαρους, δειλούς και εκδικητικούς στρατούς, παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν τρεις Ισραηλινούς από τους ομήρους που κρατούσε από τις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς, αφού τους αναγνώρισαν “λανθασμένα” ως απειλή στην συνοικία Σουτζάιγια, στη βόρεια Γάζα. Το βράδυ της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, ισραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μπροστά από το υπουργείο Άμυνας, στο Τελ Αβίβ, για να εκφράσουν την οργή τους για το γεγονός, ρίχνοντας κόκκινες μπογιές και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού καθώς και την ανταλλαγή όλων των αιχμαλώτων, Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, από την έναρξη της εισβολής στη Γάζα οι νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες ανέρχονται σε τουλάχιστον 134 και περίπου 750 είναι οι τραυματίες.
Κεντρική και Νότια Γάζα
Αρκετοί Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν ή τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση, τη νύχτα της Παρασκευής 15 Δεκεμβρίου, με στόχο την περιοχή ενός ακόμη σχολείου της UNRWA στο Ντέιρ Ελ Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Στην πόλη της Γάζας, οι γειτονιές Αλ Σουτζάγια, Τούφαχ και Αλ Ντάρατζ δέχθηκαν πάλι πλήγματα από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ συνεχίζονταν οι μάχες από δρόμο σε δρόμο με Παλαιστίνιους μαχητές. Η ισραηλινή πολιορκία των βόρειων συνοικιών της Λωρίδας της Γάζας ανάγκασε τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια να μετατρέψουν την αυλή της ανοιχτής αγοράς σε χώρο για ομαδικό τάφο.
Το ισραηλινό πυροβολικό στόχευσε τη γειτονιά Αλ Μανάρα, στην πόλη Χαν Γιουνίς, καταστρέφοντας συγκροτήματα κατοικιών και προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, ενώ επιτέθηκε και στο κέντρο της πόλης, όπου έχουν καταφύγει πολλοί Παλαιστίνιοι από το κεντρικό και το βόρειο τμήμα της λωρίδας, πρόσφυγες στον τόπο τους. Σε εξέλιξη βρίσκονταν επίσης συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές καθώς ο ισραηλινός στρατός προσπαθούσε να καταλάβει την πόλη. Ένας ηλικιωμένος Παλαιστίνιος είπε ότι το οικιστικό τετράγωνο που έμενε χτυπήθηκε πολύ άσχημα χωρίς προειδοποίηση. “Η συνείδηση του κόσμου είναι νεκρή, καμία ανθρωπιά, καμία ηθική. Αυτός είναι ο τρίτος μήνας που αντιμετωπίζουμε τον θάνατο και την καταστροφή”, συμπλήρωσε, καθώς οι κάτοικοι έψαχναν μέσα στα ερείπια για ζωντανούς ή νεκρούς.
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σφυροκοπούσαν το “υπό την προστασία του ΟΗΕ” σχολείο Φαρχάνα στην ίδια πόλη, την Χαν Γιουνίς. Ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του Αλ Τζαζίρα, Σάμερ Αμπού Ντάκα (Samer Abudaqa), αιμορραγούσε αβοήθητος για πέντε ώρες, χωρίς να μπορούν να τον προσεγγίσουν οι διασώστες, χτυπημένος σκόπιμα από έναν και την επόμενη στιγμή από δεύτερο πύραυλο, που τον αποτελείωσε. Ο επικεφαλής του δικτύου στη Γάζα, Ουαΐλ Νταχντούχ (Wael Dahdouh), που ήταν μαζί του, τραυματίστηκε αλλά κατάφερε να συρθεί και να διαφύγει. Η οικογένεια του Νταχντούχ είχε ξεκληριστεί από ισραηλινό βομβαρδισμό στις 25 Οκτωβρίου αλλά συνέχιζε να κάνει το καθήκον του και να μεταδίδει την πραγματικότητα. “Μπήκαμε στο ασθενοφόρο, τους ζήτησα να επιστρέψουν εκεί που ήμουν γιατί ο Σάμερ ήταν ακόμα εκεί, ούρλιαζε και καλούσε σε βοήθεια“, είπε ο Νταχντούχ. “Τραυματίστηκε στο κάτω μέρος του σώματός του, αλλά οι τραυματιοφορείς μου είπαν ότι έπρεπε να φύγουμε αμέσως για να μην στοχοποιηθούμε όλοι και ότι θα έστελναν άλλο ασθενοφόρο“. Εμποδίστηκαν όμως. Σαρανταπέντε εργαζόμενοι στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα έχουν έως τώρα δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Στην ίδια επίθεση, δολοφονήθηκε ακόμη ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο Ράμι Μπουνταΐρ (Rami Budair) από το Παλαιστινιακό Πρακτορείο New Press, καθώς και τρία μέλη της ομάδας πολιτικής προστασίας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το σχολείο Φαρχάνα ανέρχεται στους 33, όπως ανέφεραν ιατρικές πηγές.
Από τις 7 Οκτωβρίου, οι δολοφονημένοι από τον ισραηλινό στρατό δημοσιογράφοι υπερβαίνουν τους 90. Εκατοντάδες έχουν κακοποιηθεί, τραυματιστεί, συλληφθεί ή αγνοούνται. Πάνω από το 82% των γυναικών δημοσιογράφων που εργάζονται στη Γάζα είναι σήμερα εκτοπισμένες. Τεκμηριωμένα και διαχρονικά το ισραηλινό κράτος στοχοποιεί, δολοφονεί, τραυματίζει και εκφοβίζει δημοσιογράφους ανενόχλητο – είτε άμεσα είτε μέσω των οικογενειών τους -, προκειμένου να τους προκαλέσει τόσο πόνο ώστε να σταματήσουν να καταγράφουν τις φρικαλεότητες των ισραηλινών εγκλημάτων και του γενοκτονικού πολέμου. Καθώς έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε “δυτικούς” δημοσιογράφους στη Γάζα, εκτός από τους “εντοιχισμένους” που ελέγχονται από τον ισραηλινό στρατό, οι μόνες πηγές ανεξάρτητης και αξιόπιστης πληροφόρησης είναι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μεταφέρουν ένα ανθρώπινο και ανιδιοτελές μήνυμα, πληρώνοντας πολύ βαρύ τίμημα. Πραγματικοί δημοσιογράφοι.
Στη νότια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Αλ Μανάρα, Αλ Μάρσι και Σάρχαν, στην πόλη Χαν Γιουνίς. Ένας Παλαιστίνιος Καναδός που αρνήθηκε να φύγει από την πόλη, μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο Αλ Νάσερ. Περιέγραψε την κατάσταση ως επικίνδυνη και απελπιστική: “Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος εδώ στην Χαν Γιουνίς. Τα ισραηλινά τανκς βρίσκονται σε απόσταση 600 μέτρων. Υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στην κορυφή των κτιρίων που πυροβολούν ό,τι κινείται. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πού να πάνε. Έχω έναν φίλο που προσπάθησε να φτάσει στη Ράφα. Όταν έφτασαν εκεί, η οικογένειά του βομβαρδίστηκε – η γυναίκα του έχασε τα πόδια της, ένα από τα παιδιά του έχασε τα μάτια του και η μικρότερη κόρη του δεν βρίσκεται πουθενά”.
Στο μεταξύ, πολύ κοντά, στην πλευρά της ακτογραμμής, στην ερημική περιοχή Αλ Μαουάσι, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων έχουν καταλύσει σε πρόχειρες σκηνές για να προστατευτούν από τον ισραηλινό στρατό και αντιμετωπίζουν μια δραματική και επιδεινούμενη κατάσταση, καθώς στερούνται όλων των βασικών αγαθών.
Η Ράφα, η νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχει δεχθεί τους περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Τη νύχτα της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου, υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε συγκροτήματα κατοικιών. Το πρωί του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, στην συνοικία Αλ Μπράμα, στην πόλη της Ράφα, από βομβαρδισμένο πολυώροφο κτιρίο ανασύρθηκαν νεκροί 70 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες. Η διάσωση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. “Το βράδυ δεν μπορούμε να κοιμηθούμε λόγω των βομβαρδισμών και το πρωί παίρνουμε τους δρόμους αναζητώντας φαγητό για τα παιδιά”, είπε ένας πατέρας έξι παιδιών.
Στην ίδια πόλη, τις τελευταίες μέρες υπήρχε σφοδρή ανταλλαγή πυρών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει πολλαπλασιαστεί η ένταση. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων της Ράφα και των εκτοπισμένων ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ που θα περιλαμβάνουν κι άλλα τμήματα της Ράφα, αν όχι ολόκληρη την πόλη.
Οι βομβαρδισμοί και η χερσαία εισβολή του Ισραήλ έχει εκτοπίσει το 85% του πολιορκημένου πληθυσμού της Γάζας. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στριμωχτεί σε μια μικρή γωνιά ενός ήδη μικροσκοπικού κομματιού γης, στο νότο, στα περίχωρα της Ράφα, υπερβαίνοντας τέσσερις φορές τη χωρητικότητα υποτυπωδών εγκαταστάσεων και αποτελώντας συχνά στόχο των ισραηλινών επιθέσεων. Καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται διαρκώς, η ζωή τους κινδυνεύει επίσης από την πείνα, τη δίψα και τις μολυσματικές ασθένειες. Περίπου 360.000 κρούσματα ασθενειών έχουν εντοπιστεί στα πρόχειρα καταφύγια των 1,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση.
Δυτική Όχθη, Τζενίν
Από την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιούσε αλλεπάλληλες αιματηρές επιχειρήσεις, τις πιο εκτεταμένες στα κατεχόμενα εδάφη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι τεθωρακισμένες μπουλντόζες του στρατού και η μεγάλη δύναμη στρατιωτών κατέστρεψαν σχεδόν τα πάντα τόσο στην παλιά πόλη όσο και στον καταυλισμό. Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν, ένα άρρωστο παιδί πέθανε αφού εμποδίστηκε να πάει σε νοσοκομείο από τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα και περισσότεροι από 500 συνελήφθησαν. Αρκετοί αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι και είπαν ότι κακοποιήθηκαν βάναυσα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Από την έναρξη του πολέμου, μόνο στην Τζενίν, οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε 58, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Ισραηλινοί στρατιώτες ανάρτησαν σε κοινωνικά δίκτυα βίντεο με πλάνα από τη γιορτή Χανουκά, σε ανάμνηση της επανάκτησης του Ναού του Σολομώντα, με εβραϊκές προσευχές και τραγούδια μέσα στο τζαμί της Τζενίν. Στους τοίχους μισογκρεμισμένων σπιτιών και μικροκαταστημάτων σχεδίασαν το Αστέρι του Δαβίδ και έγραψαν υβριστικά συνθήματα.
“Από τον Οκτώβριο, έχουμε γίνει μάρτυρες του πυροβολισμού και της δολοφονίας ενός 14χρονου αγοριού στον περίβολο του νοσοκομείου, στρατιώτες έριξαν αρκετές φορές αληθινές σφαίρες και δακρυγόνα στο νοσοκομείο, τραυματιοφορείς αναγκάστηκαν να γδυθούν και να γονατίσουν στο δρόμο“, ανέφεραν κάτοικοι, προσθέτοντας ότι η ζωή τους έχει γίνει αβίωτη, με τις υποδομές του καταυλισμού να έχουν ρημάξει και τα λύματα να κατακλύζουν τους δρόμους. Για τις ισραηλινές δυνάμεις η άμεση βία, η απαγόρευση πρόσβασης σε δομές υγείας και οι βανδαλισμοί έχουν γίνει συνήθης επιχειρησιακή διαδικασία: δεκάδες αγάλματα και μνημεία που κατασκευάστηκαν προς τιμήν Παλαιστινίων μαχητών καταστράφηκαν, ακόμη και το γλυπτό ενός αλόγου, το οποίο συμβόλιζε την αντοχή του παλαιστινιακού λαού.
Η Χαμάς δήλωσε ότι η βάρβαρη ισραηλινή επιχείρηση στην Τζενίν αποτελεί επέκταση του πολέμου που διεξάγει η φασιστική ισραηλινή κυβέρνηση εναντίον του παλαιστινιακού λαού, αλλά δεν θα “καταφέρει να σταματήσει το ανοδικό μονοπάτι της αντίστασης“. Κάλεσε επίσης το λαό στη Δυτική Όχθη, “ο οποίος έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά του απέναντι στη φασιστική κατοχή και τους τρομοκράτες εποίκους, να κλιμακώσει τις προσπάθειες αντίστασης“.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν το προσωπικό του θεάτρου ελευθερίας της Τζενίν
Η οργάνωση “Φίλοι του Θεάτρου Ελευθερίας της Τζενίν” με έδρα τις ΗΠΑ αναγνώρισε τον γενικό διευθυντή Μουσταφά Σέτα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Άχμεντ Τομπάσι μεταξύ των συλληφθέντων και δήλωσε ότι τους πήραν από τα σπίτια τους. Ο αδελφός του Τομπάσι, Μοχάμεντ, συνελήφθη επίσης.
“Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται ή την κατάσταση αυτών των δύο ζωτικών μελών ενός αγαπημένου πολιτιστικού ιδρύματος στην Τζενίν. Η τελευταία λέξη που είχαμε από τον Άχμεντ Τομπάσι ήταν: Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι. Παίρνουν τους πάντες“, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Ξεχωριστές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις ακόλουθες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης
– Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Ναμπλούς, Χεβρώνα, Βηθλεέμ και στα περίχωρα της Ραμάλα.
– Στις πόλεις Νιλίν και Γιάτα, νότια της Χεβρώνας, ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ατόμου και τη σύλληψη δύο άλλων. Ένας άλλος άνδρας τραυματίστηκε επίσης εντός της πόλης της Χεβρώνας, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν αληθινά πυρομαχικά.
– Στην πόλη Ναχαλίν, δυτικά της Βηθλεέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν σφαίρες, χειροβομβίδες εξουδετέρωσης και δακρυγόνα εναντίον Παλαιστινίων κατοίκων.
– Στο χωριό Ουρίφ, νότια της Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους.
– Στην πόλη Γιααμπάντ, ο ισραηλινός στρατός έστησε οδοφράγματα, σταμάτησε οχήματα και ανέκρινε επιβάτες και κατοίκους.
– Στην πόλη Καφιράτ, ο στρατός έστησε επίσης ένα σημείο ελέγχου στην είσοδό της και στην Ιεριχώ, στρατιώτες ανέκριναν τον κοινοτάρχη του χωριού Φασαγίλ.
– Στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή αστυνομία και αξιωματικοί του στρατού, μετά την απαγόρευση εισόδου των πιστών στο τέμενος Αλ Άκσα, ξυλοκόπησαν άγρια τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Μουσταφά Αλκχαρούφ (Mostafa Alkharouf), χτυπώντας τον με τις κάνες των όπλων στο κεφάλι.
– Οι ισραηλινοί έποικοι, σε συνεργασία με τον στρατό, έχουν διαπράξει από τις αρχές Οκτωβρίου περισσότερες από 343 βίαιες επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δολοφονώντας οκτώ Παλαιστίνιους, τραυματίζοντας περισσότερους από 83 και αναγκάζοντας 1.026 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε καταιγισμό ρουκετών ως απάντηση στις ισραηλινές σφαγές αμάχων και η αντίστοιχη της Ισλαμικής Τζιχάντ έβαλε στο στόχαστρο ισραηλινές δυνάμεις βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας με καταιγισμό βλημάτων όλμου.
Leave a Reply