Παλαιστίνη: δεύτερη νάκμπα-καταστροφή- μετά το 1948 / εθνοκάθαρση αλλά και αντίσταση. Η Γάζα δεν είναι πια “υπαίθρια” φυλακή. Είναι ένα ορατό από τους πάντες στρατόπεδο, όπου κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο παραμονεύει η ενέδρα του θανάτου. Ένα βουβό, λευκό τοπίο από τους χιλιάδες σάκους με δολοφονημένους Παλαιστίνιους κάθε ηλικίας. Ένα πυκνό, γκρίζο πέπλο, από την πνιγερή σκόνη των ερειπίων. Μια κραυγή που εξαπλώνεται παντού από τις φρικαλέες 24ωρες ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις ενός και πλέον μήνα. Αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαρκείς είναι οι σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών και οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστίνιους μαχητές.
Παλαιστίνη: δεύτερη νάκμπα-καταστροφή- μετά το 1948.
Εθνοκάθαρση αλλά και Αντίσταση
Η Γάζα δεν είναι πια “υπαίθρια” φυλακή. Είναι ένα ορατό από τους πάντες στρατόπεδο, όπου κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο παραμονεύει η ενέδρα του θανάτου. Ένα βουβό, λευκό τοπίο από τους χιλιάδες σάκους με δολοφονημένους Παλαιστίνιους κάθε ηλικίας. Ένα πυκνό, γκρίζο πέπλο, από την πνιγερή σκόνη των ερειπίων. Μια κραυγή που εξαπλώνεται παντού από τις φρικαλέες 24ωρες ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις ενός και πλέον μήνα.
Αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διαρκείς είναι οι σφοδρές ανταλλαγές πυροβολισμών και οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ θωρακισμένα ισραηλινά οχήματα προσπαθούν να περάσουν από οχυρωμένους δρόμους στην πόλη Τούμπας και μπουλντόζες καταστρέφουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους στην Τζενίν. Κάθε άνθρωπος που ζει στην Παλαιστίνη είναι κινούμενος στόχος για το κράτος του Ισραήλ, είτε είναι αγρότης είτε γιατρός, εργάτης, δημοσιογράφος ή διασώστης.
Εφιάλτης σε ζωντανή μετάδοση. Οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι υπερβαίνουν συνολικά τους 10.500. Από αυτούς 164 πέθαναν στη Δυτική Όχθη και πάνω 2.100 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.000 άνθρωποι δολοφονούνται ή τραυματίζονται κάθε μέρα. Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Γάζας, που είναι 2.3 εκατομμύρια, είναι εσωτερικοί πρόσφυγες.
Τα παιδιά
Τουλάχιστον 4.324 παιδιά έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τον τελευταίο μήνα διπλάσια παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας από τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων παιδιών που έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα μαζί από το 1967, σύμφωνα με την οργάνωση Defense for Children International-Palestine. Ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι περισσότερα από 100 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα κατά μέσο όρο.
Τα παιδιά αποτελούν το 47% του πληθυσμού της Γάζας. Περίπου 1.350 από αυτά αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, “τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται νεκρά”. Επίσης, αντιμετωπίζουν πείνα, ασθένειες και αφυδάτωση εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών και της θλιβερά ανεπαρκούς παροχής βοήθειας. Περισσότερα από 240 σχολεία σε όλη τη Γάζα έχουν βομβαρδιστεί. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η Γάζα μετατρέπεται σε “νεκροταφείο για τα παιδιά”.
Ο μικρότερος καταυλισμός προσφύγων στην Κεντρική Γάζα, μια περιοχή 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 30.000 κατοίκους κανονικά, έχει δεχθεί 100.000 εκτοπισμένους ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν ενώ βομβαρδίζονται, χωρίς νερό και φαγητό και διάφορες ασθένειες που αρχίζουν να αναπτύσσονται λόγω των συνθηκών. Το αλεύρι αποτελεί πραγματικό χρυσάφι και τα 1.000 σακιά έφτασαν ως εκεί από “θαύμα”, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 5.000, όταν τα φορτηγά του ΟΗΕ, κατευθύνομενα προς την πόλη της Γάζας, χτυπήθηκαν από ισραηλινά τανκς και αρνήθηκαν να συνεχίσουν το δρόμο τους.
Χιλιάδες Παλαιστινιακές οικογένειες περπατούν χιλιόμετρα από το βορά προς το νότο, σε μία ακόμη “έξοδο”, για να διαφύγουν από τις μάχες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, καθώς το Ισραήλ λέει ότι σφίγγει τον “κλοιό” του γύρω από τη Χαμάς, η οποία όμως συνεχίζει να επιτίθεται σε άρματα μάχης και οχήματα και να εξαπολύει πυραύλους.
Παράλληλα, το Ισραήλ εκτόξευσε φωτοβολίδες στον ουρανό της πόλης της Γάζας, με ιδιαίτερη έμφαση στον καταυλισμό Αλ Σάτι. Οβίδες και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης προς την κατεύθυνση της Ράφα.
Η μαρτυρική Τζαμπάλια
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει νωρίς το πρωί της Πέμπτης ότι τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στους τελευταίους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια στη Βόρεια Γάζα, η οποία έχει υποστεί ανάλογες επιθέσεις τουλάχιστον τρεις φορές. Δεκάδες τραυματίστηκαν επίσης σε επίθεση που κατέστρεψε δύο κτίρια κατοικιών που βρίσκονται στον καταυλισμό προσφύγων της ίδιας πόλης. Πλάνα που μπορεί να δει ο καθένας δείχνουν τις προσπάθειες διάσωσης από τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους κατοίκους της Τζαμπάλια να σκάβουν μέσα στα ερείπια, όπου βρίσκονται τραυματισμένα και νεκρά θύματα από τον τελευταίο ισραηλινό βομβαρδισμό.
Το Wafa αναφέρει επίσης ότι ένα ισραηλινό αεροσκάφος στόχευσε νωρίτερα ένα πολιτικό αυτοκίνητο δίπλα στο νοσοκομείο Αλ Γιεμέν Αλ Σαέντ (Al-Yemen Al-Saeed) στην Τζαμπάλια, σκοτώνοντας 19 ανθρώπoυς και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους. Πέντε ακόμη σοροί μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο της Ινδονησίας και δύο στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν μετά τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού στην Τζαμπάλια.
Νοσοκομεία-στόχος βομβαρδισμών
Τα ξημερώματα της Πέμπτης αναφέρθηκαν θάνατοι από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές με πυραύλους κοντά σε τρία νοσοκομεία της Γάζας, το Αλ Νασρ στο δυτικό τμήμα, το Αλ Σίφα, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και το Αλ Γιεμέν Αλ Σαέντ στην Τζαμπάλια, στα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.
16 από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας και ακόμη περισσότερα δεν διαθέτουν ρεύμα και καύσιμα. Ασθενείς, τραυματίες νοσηλεύονται “σε διαδρόμους, στο πάτωμα, σε εξωτερικούς χώρους”, τα επείγοντα περιστατικά υπερχειλίζουν κάθε χώρο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αντιστοιχούν δύο ασθενείς για κάθε διαθέσιμο κρεβάτι. Τα φάρμακα και τα αναισθητικά εξαντλούνται. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στους χώρους στάθμευσης και στις αυλές των νοσοκομείων. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις ξεμένουν από προμήθειες και καύσιμα, αφού δεν έχει επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας. Το νοσοκομείο Αλ Κουντς έκλεισε βασικές υπηρεσίες του.
Παλαιστινιακή ιατρική πηγή δήλωσε στο Al Jazeera νωρίς το πρωί της Πέμπτης ότι τις τελευταίες 24 ώρες, το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα κατέγραψε τουλάχιστον 65 θανάτους και πάνω από 100 τραυματισμούς από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Χωρίς καύσιμα, τα νοσοκομεία και άλλες βασικές εγκαταστάσεις, όπως τα εργοστάσια αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, με αποτέλεσμα να πεθάνουν σίγουρα περισσότεροι άνθρωποι.
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη (UNRWA) επικαιροποίησε τον αριθμό των νεκρών του προσωπικού της στη Γάζα σε 92 – είναι οι περισσότεροι εργαζόμενοι του ΟΗΕ που έχουν σκοτωθεί ποτέ σε οποιαδήποτε σύγκρουση.
Στη Δυτική Όχθη
Στο μεταξύ, 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε ξεχωριστό χτύπημα στο σπίτι μιας οικογένειας στην πόλη Μπάνι Σουχάιλα (Bani Suhaila), ανατολικά της Χαν Γιουνίς, τουλάχιστο οκτώ αναφέρθηκαν επίσης νεκροί στην αλ Σάμπρα στο δυτικό τμήμα της Γάζας, αλλά και σε επιδρομή κοντά στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Μεγάλη δύναμη ισραηλινών στρατιωτών που ταξίδευε σε φάλαγγα περίπου 70 στρατιωτικών οχημάτων με τέσσερις μπουλντόζες εισέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Τζενίν από διάφορες κατευθύνσεις με την υποστήριξη ελικοπτέρων και αναγνωριστικών αεροσκαφών.
Έχουν ακουστεί πυροβολισμοί και λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις με νεαρούς Παλαιστίνιους, ενώ Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στις στέγες πολυώροφων κτιρίων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.
Η Άχεντ Ταμίμι (Ahed Tamimi), η νεαρή Παλαιστίνια ακτιβίστρια από την πόλη Ναμπί Σαλέχ της Δυτικής Όχθης, κρατείται σε φυλακή του Ισραήλ και έχει ξυλοκοπηθεί, σύμφωνα με τη μητέρα της.
Νομοσχέδιο του ισραηλινού κοινοβουλίου ποινικοποιεί την “κατανάλωση τρομοκρατικού υλικού”. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου του Ισραήλ ισοδυναμεί με αστυνόμευση της σκέψης.
“Διαπραγματεύσεις”
Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς, με μεγάλη διπλωματική επιρροή στην περιοχή, επισκέφτηκε πρώτα το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο και τώρα το Κατάρ. Αυτές είναι οι τρεις χώρες που εμπλέκονται στην απελευθέρωση ομήρων και την “ανθρωπιστική παύση”. Στη συνέχεια θα πάει στην Ιορδανία, όπου ήταν ήδη πρέσβης, και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πιθανές άλλες στάσεις στην πορεία.πρόκειται να ταξιδέψει αύριο στο Κατάρ. Αναφέρονται διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία απελευθέρωσης αιχμαλώτων με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, λέγοντας ότι η οργάνωση εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε μια “συνολική συμφωνία” για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κασάμ της Χαμάς, λέει ότι ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι μέσω μιας πλήρους ή σταδιακής ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου όμως δήλωσε και πάλι ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι που κρατούνται από τη Χαμάς.
Το Ισραήλ και οι μαχητές στο Λίβανο συνέχισαν τις διασυνοριακές συγκρούσεις, ενώ ομάδες ανέλαβαν επιθέσεις σε βάσεις που στεγάζουν προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στο μεταξύ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ισραηλινά πλήγματα στη χώρα, ενώ οι Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Στις ΗΠΑ
Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι από όλα τα τμήματα και τις υπερπόντιες αποστολές της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) υπογράφουν επιστολή υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. Έχουν προστεθεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνητικών υπαλλήλων που εκφράζουν τη διαφωνία τους με την αμερικανική υποστήριξη στη στρατιωτική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων οι οποίοι αποχώρησαν την Τετάρτη από το Κογκρέσο.
Η δράση τους ήρθε μετά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποδοκιμασία της Ρασίντα Τλαΐμπ (Rashida Tlaib), της μοναδικής Παλαιστίνιας Αμερικανίδας που εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία, υπερασπιζόμενη τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός είπε στους συναδέλφους της: “Δε δέχομαι ότι οι κραυγές των Παλαιστινίων ακούγονται διαφορετικές σε όλους εσάς από τις κραυγές άλλων ανθρώπων“.
Καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την “επόμενη ημέρα” στη Γάζα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντ αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στην εξάλειψη της Χαμάς ή στην εσωτερική ασφάλεια της Γάζας.
Το Πεντάγωνο λέει ότι στοχοθέτησε μια εγκατάσταση στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιείται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και συνδεδεμένες ομάδες για να στοχεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία. Τουλάχιστον εννέα άτομα που συνδέονται με ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τρεις μαχητές που πρόσκεινται στο Ιράν σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ κοντά στη Δαμασκό.
Αδιαμφισβήτητο είναι πάντως ότι το ισραηλινό κράτος, εκτός από την εκδίκηση εναντίον όλων των Παλαιστινίων και την εξάλειψη της Χαμάς, αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι να σβήσει από το χάρτη τη Γάζα μια και καλή. Με την κάλυψη των ΗΠΑ, δημιουργώντας πανικό, αποστέροντας τον πληθυσμό από την επικοινωνία και τα στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης, θα ήθελε να εξαναγκάσει όλους τους κατοίκους της Γάζας να καταφύγουν στο Σινά, κάτι που όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτύχει.
Leave a Reply