Zapatistas: Μέρος τέταρτο/Συναγερμός πρώτης προσέγγισης/Διάφοροι αναγκαίοι θάνατοι/Νοέμβριος 2023

Μέρος τέταρτο, Συναγερμός πρώτης προσέγγισης, Διάφοροι αναγκαίοι θάνατοι, Νοέμβριος 2023. Σημαντικό κείμενο των Zapatistas στο οποίο ανακοινώνουν την “εξαφάνιση” των Εξεγερμένων Αυτόνομων Ζαπατιστικών Δήμων (MAREZ) και των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης και την αναδιοργάνωση της αυτονομίας τους.

Μέρος τέταρτο και συναγερμός πρώτης προσέγγισης

Διάφοροι αναγκαίοι θάνατοι

Νοέμβριος 2023

Προς τους ανθρώπους που υπέγραψαν τη “Διακήρυξη για τη Ζωή”,

Σας κοινοποιούμε τα ακόλουθα:

ΠΡΩΤΟΝ – Πριν από μερικούς μήνες, μετά από μια μακρά και σε βάθος κριτική και αυτοκριτική ανάλυση, και μετά από διαβούλευση με όλους τους ζαπατιστικούς λαούς, αποφασίστηκε ότι οι Εξεγερμένοι Αυτόνομοι Ζαπατιστικοί Δήμοι (MAREZ) και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης θα “εξαφανιστούν”.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ – Όλες οι σφραγίδες, οι επίσημες επιστολές, οι θέσεις ευθύνης, οι εκπροσωπήσεις και οι συμφωνίες με το όνομα οποιουδήποτε Αυτόνομου Δήμου ή Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης είναι άκυρες από αυτή τη στιγμή. Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέλος, αρχή ή εκπρόσωπος οποιουδήποτε Δήμου ή Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης. Οι συμφωνίες που έγιναν πριν από αυτή την ημερομηνία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, συλλογικότητες, ομάδες και σχήματα αλληλεγγύης στο Μεξικό και στον κόσμο διατηρούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, αλλά δεν μπορούν να γίνουν νέες συμφωνίες με αυτές τις αρχές αυτονομίας των Ζαπατίστας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν πλέον.

ΤΡΙΤΟ – Τα Καρακόλ (1) διατηρούνται, αλλά θα παραμείνουν κλειστά για τον έξω κόσμο μέχρι να υπάρξει νεώτερη ειδοποίηση.

ΤΕΤΑΡΤΟ – Οι λόγοι και η διαδικασία που ακολουθήσαμε για να λάβουμε αυτήν την απόφαση θα σας εξηγηθούν σιγά-σιγά στα επόμενα κείμενα. Μπορώ μόνο να σας πω ότι η αξιολόγηση αυτή, στην τελική της φάση, ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια. Θα σας εξηγήσουμε επίσης πώς είναι η νέα δομή της αυτονομίας των Ζαπατίστας και πώς διαμορφώθηκε.

Όλα αυτά, και πολλά άλλα, θα κοινοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή.

ΠΕΜΠΤΟ – Σας ενημερώνουμε ότι θα διοργανώσουμε μια γιορτή για την 30ή επέτειο από την έναρξη του πολέμου ενάντια στη λήθη. Αυτό θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024. Όλοι οι άνθρωποι που υπέγραψαν τη “Διακήρυξη για τη Ζωή” είναι προσκεκλημένοι.

Ωστόσο, είναι καθήκον μας, ενώ τους προσκαλούμε, να τους αποθαρρύνουμε κιόλας. Σε αντίθεση με την πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση από τον επίσημο, αυτοαποκαλούμενο κουλ-προοδευτικό-καλό-έγκυρο τύπο, οι κύριες πόλεις της νοτιοανατολικής μεξικανικής πολιτείας Τσιάπας βρίσκονται σε πλήρες χάος. Τα προεδρεία των δήμων έχουν καταληφθεί από αυτό που αποκαλούμε “νόμιμοι έμμισθοι δολοφόνοι” ή “Ανοργάνωτο Έγκλημα”. Υπάρχουν αποκλεισμοί, επιθέσεις, απαγωγές, εκβιασμοί, αναγκαστική στρατολόγηση, πυροβολισμοί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πατρωνίας της πολιτειακής κυβέρνησης και της διαμάχης για τις καρέκλες που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν είναι πολιτικές προτάσεις αυτές που βρίσκονται σε διένεξη, αλλά εγκληματικές ενώσεις.

Γι’ αυτό λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα στους προσκεκλημένους ανθρώπους ότι, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν υπάρχει ασφάλεια.

Το Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, το Κομιτάν, το Λας Μαργαρίτας και το Παλένκε, για να αναφέρουμε μερικές μεγάλες πόλεις δήμων, βρίσκονται στα χέρια ενός από τα αποδιοργανωμένα καρτέλ του εγκλήματος που είναι σε διαμάχη με ένα άλλο. Αυτό διαπιστώνεται στη λεγόμενη βιομηχανία ξενοδοχείων, τουρισμού, εστιατορίων και υπηρεσιών. Όσες/οι εργάζονται σε αυτούς τους χώρους το γνωρίζουν αυτό και δεν το έχουν καταγγείλει, επειδή απειλούνται και, επιπλέον, γνωρίζουν ότι κάθε αναφορά είναι άχρηστη, επειδή οι κρατικές και δημοτικές αρχές είναι αυτές που διαπράττουν εγκλήματα και δεν χορταίνουν το πλιάτσικο.

Στις αγροτικές κοινότητες το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Αυτό το διατρανώνουν οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές της Τσιάπας, ιδιαίτερα κατά μήκος των συνόρων με τη Γουατεμάλα.

Αυτό που διαβάζετε, ακούτε και βλέπετε στα περισσότερα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης είναι μόνο μια κακή και ξεδιάντροπη ηχώ των κοινωνικών δικτύων της πολιτειακής κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι οι επίσημες αρχές είναι το πρόβλημα. Εννοείται, το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη χώρα.

Οι ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Τσιάπας για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό. Βρίσκονται εκεί με μοναδικό σκοπό να εμποδίσουν τη μετανάστευση. Αυτή είναι η εντολή που δόθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ως συνήθως, έχουν μετατρέψει τη μετανάστευση σε επιχείρηση. Η διακίνηση και η χρησιμοποίηση ανθρώπων είναι ένα εμπόριο των αρχών, οι οποίες, μέσω εκβιασμών, απαγωγών και αγοραπωλησιών μεταναστ(ρι)ών, πλουτίζουν ξεδιάντροπα.

Γι’ αυτό και δεν σας συμβουλεύουμε να έρθετε. Εκτός, βέβαια, αν οργανωθείτε πολύ καλά για να το κάνετε. Έτσι, αν και δεν σας περιμένουμε, σας προσκαλούμε. Οι προσωρινές ημερομηνίες για τους εορτασμούς είναι μεταξύ 23ης Δεκεμβρίου 2023 και 7ης Ιανουαρίου 2024, με τον κεντρικό εορτασμό στις 30-31 Δεκεμβρίου 2023 και 1-2 Ιανουαρίου 2024. Αργότερα θα σας πούμε τον τόπο. Επομένως, φυσικά και θέλουμε να έρθετε, αλλά δεν σας το συνιστούμε.

Ακόμη και αν δεν έρθετε όμως, μην ανησυχείτε. Θα σας στείλουμε όπως πάντα φωτογραφίες και βίντεο.

Αυτά λοιπόν, αν βέβαια υπάρχει ακόμα ο κόσμος αυτές τις ημερομηνίες.

Το βλέπετε.

Από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού

Εξεγερμένος υποδιοικητής Μοϊσές

Μεξικό, Νοέμβριος 2023.

(1) Caracol, στο πρωτότυπο. Σημαίνει σαλιγκάρι, αλλά και κοχύλι. Είναι τα οργανωτικά και διοικητικά κέντρα των αυτόνομων ζαπατιστικών κοινοτήτων, που δημιουργήθηκαν το 2003 από τον Ζαπατιστικό Στρατό για την Εθνική Απελευθέρωση (EZLN), όπως και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης. Τα μέλη τους ορίζονται από τις συνελεύσεις των κοινοτήτων και έχουν κυκλικά και ανακλητά ανά πάσα στιγμή καθήκοντα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*