Εν ψυχρώ

Παιδί δολοφονείται εν ψυχρώ στη Χεβρώνα από τον ισραηλινό στρατό. Πέταγε πέτρες. 30 Οκτωβρίου 2023. Αυτό. Τα υπόλοιπα…

Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των παιδιών που έχουν δολοφονηθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα ξεπέρασε τον ετήσιο απολογισμό των παιδιών που σκοτώνονται σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019 – σε περισσότερες από 20 χώρες, ανέφερε την Κυριακή η ΜΚΟ Save the Children. Αν έπρεπε να μετρήσουμε όλα τα παιδιά-θύματα των πολέμων αυτού του ζοφερού κόσμου μέσα σε ένα χρόνο, θα ήταν λιγότερα από τα θύματα του ισραηλινού στρατού από τις 7 Οκτωβρίου. 3.457 παιδιά έχουν σκοτωθεί και άλλα 940 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του συνόλου των θυμάτων.

7.000 παιδιά έχουν επίσης τραυματιστεί, συχνά σοβαρά, ορισμένα από αυτά μόνιμα ακρωτηριασμένα. Ο κίνδυνος να πεθάνουν τα παιδιά ως αποτέλεσμα των τραυματισμών τους δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος, καθώς το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργεί πλέον λόγω διακοπών ρεύματος, βομβαρδισμών και πολιορκίας που εμποδίζει την άφιξη φαρμάκων ή καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η έλλειψη αναισθητικού σημαίνει ότι τα παιδιά ακρωτηριάζονται έχοντας τις αισθήσεις τους. 33 παιδιά έχουν επίσης σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.

Βιομηχανική μηχανή θανάτου, το αποκορύφωμα της ανθρώπινης δειλίας: για τους στρατιωτικούς, συνίσταται στη δολοφονία όσο το δυνατόν περισσότερων αμάχων από αέρος. Στη Γάζα, αυτή η εγκληματική λογική είναι απόλυτη, αφού τα αεροπλάνα ρίχνουν σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη από αμάχους, οι οποίοι δεν έχουν διέξοδο ή καταφύγιο. Πρόκειται για μια λογική εξόντωσης, πιο σωστά, μια παράνοια εθνοκάθαρσης. Για δεκάδες χιλιάδες παιδιά, οι ζωές τους έχουν ανατραπεί: εκείνα που έχουν τραυματιστεί, που έχουν χάσει γονείς, φίλους, τα σπίτια τους… Πώς θα μεγαλώσουν μετά από μια τέτοια βαρβαρότητα; Πιστεύετε ότι θα ονειρεύονται την ειρήνη ή την εκδίκηση; Τι τους έχει απομείνει αν επιβιώσουν, εκτός από μια ακόρεστη δίψα για εκδίκηση; Θα τους νοιάζει αν οι δυτικοί ηγέτες τους αποκαλέσουν αργότερα “μαχητές της αντίστασης” ή “τρομοκράτες”;

Αρνούμαι να συνεχίσω με νούμερα χωρίς πρόσωπο, χωρίς παρελθόν, χωρίς παρόν, χωρίς μέλλον.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*