Παλαιστίνη, 22-26/10/2023,οι πιο αιματηρές μέρες από την έναρξη του πολέμου: πάνω από 7.000 νεκροί Παλαιστίνιοι

Παλαιστίνη, ημέρα 16η : Η αριθμητική του θανάτου / Το Ισραήλ βομβαρδίζει και τη Δυτική Όχθη, δολοφονεί Παλαιστίνιους στην Τζενίν / Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο έτοιμη για μάχη / Η Ουάσινγκτον πιέζει τον ΟΗΕ για υποστήριξη του Ισραήλ / 20 φορτηγά με “ανθρωπιστική βοήθεια”, κυνική συνδρομή μετά από μέρες “διαπραγματεύσεων” στο πέρασμα της Ράφα

Παλαιστίνη, ημέρα 16η : Η αριθμητική του θανάτου / Το Ισραήλ βομβαρδίζει και τη Δυτική Όχθη, δολοφονεί Παλαιστίνιους στην Τζενίν / Η Χεζμπολάχ στο Λίβανο έτοιμη για μάχη / Η Ουάσινγκτον πιέζει τον ΟΗΕ για υποστήριξη του Ισραήλ / 20 φορτηγά με “ανθρωπιστική βοήθεια”, κυνική συνδρομή μετά από μέρες “διαπραγματεύσεων” στο πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023, η Βόρεια, Κεντρική και Νότια Γάζα ισοπεδώνεται

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα εντάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά από μια ακόμη αιματηρή νύχτα, δολοφονώντας πάνω από 100 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας εκατοντάδες, καθώς προστέθηκε και η Δυτική Όχθη στο στόχαστρο των ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων. Ενώ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ισραηλινή αεροπορία μετέτρεψε σε συντρίμμια κατοικία στη Νότια Γάζα όπου είχαν καταφύγει πρόσφυγες από τη Βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ βομβάρδισε επίσης τέμενος στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη, το ίδιο που είχε βομβαρδίσει και τον Ιούλιο, σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας πέντε. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν ακόμη δύο Παλαιστίνιους κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου στους ενενήντα.

Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά σπίτια στην Χου’ ουάρα (Huwwara) και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης. Δύο ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν μια λαϊκή αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ (Nuseirat) στην Κεντρική Γάζα. Δεκατρείς Παλαιστίνιοι έχουν κηρυχθεί νεκροί ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην αγορά. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. “Δεκάδες νεκροί και τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρη την περιοχή” έχουν αναφερθεί.

Ο καταυλισμός Nuseirat έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν σπεύσει εκεί για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές βόμβες που στοχεύουν τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας. Έχει γι’ αυτό καταστεί σημαντικός στόχος των ισραηλινών επιθέσεων. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες του Νουσεϊράτ βρίσκονται σήμερα σε σχολεία που λειτουργούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία έχουν μετατραπεί σε μαζικά καταφύγια για εκτοπισμένες οικογένειες.

Οι πύραυλοι έπληξαν επίσης το εστιατόριο Αμπού Αλ Σαχέλ Ακλ (Abu al-Sahel Aq’l), στη Νότια Γάζα, στην πόλη Χαν Γιούνις, στο οποίο συχνάζουν πολλοί άνθρωποι λόγω της ικανότητάς του να παρέχει γρήγορα γεύματα σε χιλιάδες ανθρώπους στον κατεστραμμένο καταυλισμό. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Palestine Chronicle δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του πλήγματος ήταν μια “φρικτή σφαγή”. Είπε επίσης ότι τα ασθενοφόρα και οι ομάδες πολιτικής προστασίας δεν ήταν σε θέση να εισέλθουν στην περιοχή λόγω της εκτεταμένης καταστροφής.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να μιλάει για το αναπόφευκτο μιας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει να ενισχύει την υποστήριξη προς το Τελ Αβίβ, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο.

Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας: Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα ανήλθε σε 4.385 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, και πάνω από 13.000 τραυματίες.

Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αντίσταση συνεχίζεται.

Από το ημερολόγιο του φοιτητή Χάμζα Ιμπραήμ, το μήνυμα που έστειλε σε καθηγήτριά του στις 17 Οκτωβρίου:

“Έχω τις πιο όμορφες αναμνήσεις με τους φίλους μου από εκεί. [σ.τ.μ.: αναφέρεται στην καταστροφή του πανεπιστημίου που φοιτούσε, στις 10 Οκτωβρίου]

Στη Γάζα, κοιμάμαι υπό τον ήχο των βομβαρδισμών και του μαρτυρίου μιας οικογένειας και ξυπνάω υπό τον ήχο των βομβαρδισμών και του μαρτυρίου των παιδιών. Όλη μου η ζωή είναι μέσα στο φόβο και την αγωνία. Οι βομβαρδισμοί έρχονται από παντού χωρίς προειδοποίηση.

Συνήθιζα να ξυπνάω για να βρω πρωινό, αλλά τώρα περιμένω στην ουρά του φούρνου για 4 ώρες για να πάρω ψωμί.

Ξυπνάω και αρπάζω το τηλέφωνό μου για να ελέγξω αν ζουν οι φίλοι μου, αλλά δεν απαντούν γιατί το διαδίκτυο είναι κομμένο σχεδόν σε όλη τη Γάζα.

Στο σπίτι μας δεν υπάρχει νερό σήμερα, οπότε περιμένω 2 ώρες για να πάρω λίγο νερό από το τζαμί. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, διαδίκτυο και κανένα νόημα στη ζωή.

Η Γάζα έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς της σιωνιστικής κατοχής.

Χρησιμοποιούμε μια μικρή μπαταρία για να φορτίζουμε τα τηλέφωνα της οικογένειάς μου και των συγγενών μου μια φορά την ημέρα.

Κοιμόμαστε με αναμμένα κεριά που προκαλούν καψίματα στα ρούχα όταν το σπίτι μας τρέμει από έναν ισραηλινό βομβαρδισμό. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν φεύγουν από τον ουρανό και ο ενοχλητικός τους ήχος επίσης.

Δεν κοιμάμαι τη νύχτα εξαιτίας των έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών τη νύχτα. Αναπνέουμε την τελευταία μας ανάσα”.

HAMZA N. IBRAHIM

Θα ακολουθήσουν σε επόμενη δημοσίευση μαρτυρίες και αναλύσεις για τη χειρότερη, μετά από τις τελευταίες πέντε επιχειρήσεις, καθολική επίθεση εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*