Ειδικές περιπτώσεις: Οι αναρχικοί/ές

Ειδικές περιπτώσεις: Οι αναρχικοί/ές

Με δεδομένη την εκστρατεία κατά του αναρχισμού που έχουν εξαπολύσει οι «ευαίσθητες» συνειδήσεις και η καθωσπρέπει αριστερά, από κοινού με την ιερή σταυροφορία της προπατορικής δεξιάς, προκειμένου να κατηγορήσουν τους νέους και παλαιούς αναρχικούς που αμφισβητούν το σύστημα (λες και ο αναρχισμός θα μπορούσε να είχε άλλη επιλογή), περιλαμβανομένης της διάλυσης των παρεμβάσεών τους (αυτό με το κλείσιμο των φώτων ήταν για να μη δούμε τους/τις αναρχικούς/ές;), και την παραληρηματική κατάληξη με χαρακτηρισμούς όπως «αναρχο-γεράκια», «αναρχο-προβοκάτορες», «αναρχο-τραμπούκοι», «αναρχο-κ.λπ.» (κάπου διάβασα τον χαρακτηρισμό «αναρχο-αναρχικός», δεν είναι υπέροχος;), οι άντρες και οι γυναίκες Ζαπατίστας δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το κλίμα υστερίας που τόσο επίμονα ζητάει και απαιτεί να σεβόμαστε τις τζαμαρίες (που δεν αποκαλύπτουν, αλλά κρύβουν ακόμη περισσότερο όσα συμβαίνουν ακριβώς πίσω από τον πάγκο: δουλικές συνθήκες εργασίας, ανύπαρκτη υγιεινή, κακή ποιότητα, χαμηλή διατροφική αξία, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, φυγή κεφαλαίων).

Επειδή τώρα, προφανώς, για τις απατεωνιές που δύσκολα κρύβονται πίσω από το όνομα «διαρθρωτικές αλλαγές», για τη λεηλασία της εργασίας των εκπαιδευτικών, για την πώληση σε τιμές «outlet» της εθνικής κληρονομιάς, για την κλοπή της κυβέρνησης σε βάρος των κυβερνώμενων μέσω των φόρων, για τη φορολογική ασφυξία –που ευνοεί μόνο τα μεγάλα μονοπώλια–, για όλα αυτά ευθύνονται οι αναρχικοί/ές.

Για το γεγονός ότι οι «ευπρεπείς» άνθρωποι δεν κατεβαίνουν πλέον στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν («Μα τότε τι είναι όλες αυτές οι πορείες, οι καταλήψεις, οι αποκλεισμοί, τα γκράφιτι, τα φυλλάδια…;» «Ναι, εντάξει, αλλά αυτοί είναι δάσκαλοι/ες – οδηγοί λεωφορείων – πλανόδιοι μικροπωλητές – φοιτητές – δηλαδή – άξεστοι – και – άξεστες – από – την – επαρχία, εγώ μιλάω για – τον – καλό – τον – πραγματικά – καλό – κόσμο – από – την – Πόλη – του – Μεξικού». «Α, η μυθική μεσαία τάξη, η τόσο κολακευμένη και ταυτόχρονα τόσο περιφρονημένη και εξαπατημένη από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού φάσματος»), για το γεγονός ότι η θεσμική αριστερά επίσης διαλύει χώρους αμφισβήτησης, το γεγονός ότι ο «μοναδικός αντίπαλος του καθεστώτος» (1) επισκιάστηκε ξανά και ξανά από τους «χωρίς όνομα», το γεγονός ότι η προηλειμμένη απόφαση ονομάζεται πλέον «διάλογος και διαπραγμάτευση», (2) το γεγονός της δολοφονίας μεταναστών, γυναικών, νέων, εργαζομένων, παιδιών, για όλα αυτά ευθύνονταιοι αναρχικοί/ές. Για αυτούς και αυτές που αγωνίζονται ως αναρχικοί και αναρχικές και διεκδικούν το A σε κύκλο, μια σημαία χωρίς έθνος και σύνορα, και αποτελούν μέρος της «Έκτης» –όταν όμως δίνουν πραγματικές μάχες και δεν ακολουθούν απλώς κάποια περιστασιακή μόδα–, έχουμε, εκτός από μια συντροφική αγκαλιά, και ένα ειδικό αίτημα:

Σύντροφοι και συντρόφισσες αναρχικοί και αναρχικές: εμείς οι άντρες και οι γυναίκες Ζαπατίστας δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε εσάς για τις ελλείψεις μας (περιλαμβανομένης της έλλειψης φαντασίας) ούτε να σας καταστήσουμε υπεύθυνους/ες για τα λάθη μας ούτε, πολύ περισσότερο, να σας καταδιώξουμε γι’ αυτό που είστε. Πράγματι, θα πρέπει να σας μεταφέρω ότι διάφοροι προσκεκλημένοι στο μάθημα του Αυγούστου ακύρωσαντη συμμετοχή τους επειδή, όπως είπαν, δεν μπορούσαν να μοιραστούν την τάξη με «νεαρούς αναρχικούς, κουρελήδες, πανκς, γεμάτους με πίρσινγκ και τατουάζ», ότι περίμεναν (αυτοί που δεν είναι νέοι ούτε αναρχικοί ούτε κουρελήδες ούτε πανκς ούτε γεμάτοι με πίρσινγκ και τατουάζ) μια συγγνώμηκαι μια εκκαθάριση της λίστας εγγραφών. Συνεχίζουν να περιμένουν μάταια.

Αυτό που θέλουμε να σας ζητήσουμε είναι, κατά τη στιγμή της εγγραφής, να καταθέσετε ένα κείμενο, το πολύ μία σελίδα σε μέγεθος, όπου θα απαντάτε στις επικρίσεις και τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει εναντίον σας στα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης. Αυτό το κείμενο θα δημοσιευθεί σε μια ειδική ενότητα της ιστοσελίδας μας (enlacezapatista.ezln.org.mx) και σε ένα περιοδικό-φανζίν-ή-όπως-αλλιώς-λέγεται που θα κυκλοφορήσει σύντομα στον παγκοσμίως παγκόσμιο κόσμο, το οποίο θα διευθύνεται και θα γράφεται από ιθαγενείς Ζαπατίστας. Θα είναι μεγάλη τιμή για μας να βρίσκεται ο λόγος σας δίπλα στον δικό μας στο πρώτο τεύχος. (3)

Ε;

Ναι, ναι, ακόμη και μία σελίδα με μία λέξη μόνο που θα καλύπτει όλο το χώρο είναι αρκετή: κάτι σαν « ΨΕΥΤΕΣ». Ή κάτι πιο εκτενές όπως «Θα σας εξηγούσα τι είναι ο αναρχισμός αν πίστευα ότι μπορείτε να καταλάβετε» ή «Ο αναρχισμός είναι ακατανόητος για τους νάνους της σκέψης» ή «Οι πραγματικές αλλαγές εμφανίζονται πρώτα στο αστυνομικό δελτίο» ή «Γαμιέται η αστυνομία της σκέψης» ή το ακόλουθο απόσπασμα από το βιβλίο Golpes y Contragolpes του Μιγκέλ Αμορός: «Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το μαύρο μπλοκ δεν είναι μια οργάνωση αλλά μια τακτική οδομαχίας παρόμοια με τον “κάλε μπορόκα” (4) την οποία ένας αστερισμός από ελευθεριακές, “αυτόνομες” ή εναλλακτικές ομάδες χρησιμοποιούσε ήδη από τους αγώνες για τις καταλήψεις (squats) τη δεκαετία του ’80 σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας». Και θα μπορούσατε να προσθέσετε κάτι σαν «αν πρόκειται να επικρίνετε κάτι, πρώτα ερευνήστε το καλά. Η καλογραμμένη άγνοια είναι σαν την καλοειπωμένη ηλιθιότητα: εξίσου άχρηστη».

Τελοσπάντων, είμαι βέβαιος ότι δεν θα σας λείψουν οι ιδέες.

Από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού

Ο Σουπ Μάρκος

Θυρωρός του μικρού σχολείουκαι επιφορτισμένος με τη μετάδοση άσχημων νέων

Μεξικό, Νοέμβριος 2013

1. Αναφέρεται στον Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, πρώην δήμαρχο της Πόλης του Μεξικού και πρώην προεδρικό υποψήφιο του PRD (Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης), ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του MORENA (Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης).

2. Η «προηλειμμένη απόφαση» αναφέρεται στην εκλογή του υποψηφίου του PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα) Ενρίκε Πένια Νιέτο ως προέδρου του Μεξικού το 2012, η οποία καταγγέλθηκε ευρέως ως νοθεία. Ο «διάλογος και η διαπραγμάτευση» αναφέρεται στην πρωτοβουλία του Νιέτο για ένα «σύμφωνο» μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων του Μεξικού (PRI, PAN, PRD), που αφορά το τελευταίο κύμα ιδιωτικοποιήσεων.

3. Από το περιοδικό αυτό, με τίτλο «Rebeldia Zapatista» (Ζαπατιστική Εξέγερση), έχουν ήδη κυκλοφορήσει δύο τεύχη. Ένα τον Φεβρουάριο του 2014, όπου, εκτός από τον λόγο των αντρών και γυναικών-βάσεων στήριξης, υπάρχουν κείμενα ατόμων και συλλογικοτήτων του αναρχικού χώρου, και ένα δεύτερο, τον Απρίλιο του 2014, όπου περιλαμβάνονται κείμενα οικογενειών Ζαπατίστας, δασκάλων, «φυλάκων», καθώς και μαθητών/μαθητριών του μικρού σχολείου.

4. «Κale borroka» είναι στη βασκική γλώσσα οι αγώνες, οι μάχες στους δρόμους στη Χώρα των Βάσκων, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*