ΠΡΟΒΟΛΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου
– “Diego” του Frédéric Goldbronn (ταινία, 40΄)
Από το εσωτερικό ενός μπαρ στη Βαρκελώνη, ο αναρχικός αγωνιστής και ιστορικός Ντιέγκο Καμάτσο (Αμπέλ Παζ) ξαναζεί στιγμές από την ισπανική επανάσταση του 1936, κοιτάζοντας μαζί με μας φωτογραφίες που του θυμίζουν ανθρώπους και καταστάσεις που τον άλλαξαν για πάντα.
– Abel Paz “Φραγκοσυκιές και σκορπιοί”
Tα βιβλία των ελευθεριακών ιστορικών, όπου η ιστορική έρευνα είναι αδιαχώριστη από την αφοσίωση στον αγώνα, προσφέρουν σήμερα στον αναρχισμό δύναμη και συνοχή με τρόπο εξίσου ζωτικό με εκείνον του έργου φιλοσόφων και θεωρητικών, γιατί τα βιβλία αυτά αναδεικνύουν την ιστορική και την ανθρώπινη διάσταση του αναρχισμού. Η συνεισφορά των αυτοβιογραφιών και των απομνημονευμάτων συγκροτεί μια ελευθεριακή βιβλιοθήκη ακαταμάχητη, ένα εργαλείο για να διευρυνθούν οι προοπτικές του κοινωνικού κινήματος, να ξυπνήσει η φαντασία του. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες, το παρελθόν έρχεται στη ζωή, στη δική μας ζωή.
Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί επιλέγουμε σήμερα να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο» είναι απλή: σε αυτό καταγράφονται οι εμπειρίες και τα βιώματα ενός εξεγερμένου που έγινε εξεγερμένος και έμεινε για πάντα εξεγερμένος επειδή έζησε ως παιδί στην ελευθεριακή Ισπανία. Ο συγγραφέας περιγράφει έναν άλλο κόσμο: την αυτοδιαχείριση της ουτοπίας, έναν κόσμο στον αντίποδα της διαχείρισης της δυστοπίας που σήμερα μας υπόσχεται η παγκοσμιοποιημένη δικτατορία του χρήματος και της απόγνωσης.
– Diego Abad de Santillán, Antoni Castells Duran, Luis Garrido González, Michael Seidman, Martha Ackelsberg (συλλ.) “Η κολεκτιβοποίηση στην Ισπανία 1936-1939”
Η εμπειρία της ισπανικής κολεκτιβοποίησης παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα από τα βασικά επιχειρήματα των αναρχικών ότι η αυτοδιαχείριση δεν αποτελεί ιδεοληψία, αλλά είναι εφικτή, εφαρμόσιμη και λειτουργική. Οι συγγραφείς εξετάζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η κολεκτιβοποίηση, τα εμπόδια που συνάντησε, τα επιτεύγματά της αλλά και τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της.
Σάββατο 26 Οκτωβρίου
Raoul Vaneigem “Γράμμα στα παιδιά μου και στα παιδιά του κόσμου που έρχεται”
…Στη σκιά των μέσων ενημέρωσης που την αγνοούν κατ’ επάγγελμα, μια ζωντανή κοινωνία οικοδομείται παράνομα, κάτω από τη βαρβαρότητα και τα ερείπια του παλιού κόσμου…
…μια πραγματική επανάσταση της καθημερινής ζωής, ενάντια στη χρηματοοικονομική δικτατορία, μια αυτοδιευθυνόμενη κοινότητα που βασίζεται στον πλούτο του «είναι» και όχι στις εκπτώσεις του «έχειν»…
Συζητάμε για τα βιβλία και τους ανθρώπους που μας συγκινούν, τους αγώνες που μας εμπνέουν, τον κόσμο που επιθυμούμε και προσπαθούμε να δημιουργούμε καθημερινά, με συντρόφους από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία.
7μμ, Αίθριο Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο (Στουρνάρη & Πατησίων)
Συγκάτοικοι απ’ όλο τον κόσμο ( …Μαύρες Πέτρες)
Leave a Reply